1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Με τη «βούλα» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, «μαύρη εργασία» στο προσωπικό σχολικής καθαριότητας

Καταγγελία Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Πρόσφατα

Τις τελευταίες ημέρες καταφτάνουν στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποδεικτικά στοιχεία από συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο Δήμος είχε τους συναδέλφους να δουλεύουν “μαύρα”! Πρόκειται για βεβαιώσεις των υπευθύνων των σχολικών μονάδων που εργάζεται ο κάθε συνάδελφος, από τις οποίες προκύπτει ότι ασκούσε τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή στην καθαριότητα της σχολικής μονάδας πολλές ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης!

Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι κλήθηκαν από τον Δήμου, με διάφορους τρόπους, να καθαρίσουν τα σχολεία από τις αρχές του Σεπτέμβρη, ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές στις 13 Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Οι συμβάσεις όμως που υπέγραψαν οι συνάδελφοι φέρουν ημερομηνία 21 Σεπτέμβρη, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προκήρυξης!

Πριν από λίγες ημέρες, οι συνάδελφοι, μετά από μήνες, πληρώθηκαν τον πρώτο τους μισθό. Το ποσό ανέρχεται περίπου στα 257 ευρώ, δηλαδή περιλαμβάνει το διάστημα από τις 21 του μήνα μέχρι τέλος. Αφήνει έτσι εκτός τα 2/3 του μήνα, το διάστημα δηλαδή της “μαύρης” εργασίας! Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα. Μάλιστα, στο αίτημα πλήρους καταβολής των δεδουλευμένων, άνθρωποι της δημοτικής αρχής με περισσό θράσος απαντούν ότι δεν ανάγκασε κανείς τους συναδέλφους να καθαρίσουν τα σχολεία!!!

Παράλληλα, συνεχίζεται ο εμπαιγμός με την καταβολή των επιδομάτων για ΜΑΠ και γάλα, καθώς παρά τον εξαναγκασμό της δημοτικής αρχής να πάρει απόφαση για την καταβολή τους, ύστερα από την πίεση που άσκησε το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, με διάφορα αστεία προσχήματα και δικαιολογίες!

Έτσι, οι συνάδελφοι, μετά από μήνες ανεργίας, καλούνται να ζήσουν με 257 ευρώ, καλύπτοντας μάλιστα από την τσέπη τους τα μεταφορικά για να μεταβούν από σχολείο σε σχολείο, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς λόγω της υποστελέχωσης (15 πλήρους + 3 μερικής απασχόλησης για 29 σχολικές μονάδες) η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο!

Τέλος, το Σωματείο μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών της πίεσης και της τρομοκρατίας που ασκεί η δημοτική αρχή στους συναδέλφους. Συχνά είναι, όπως καταγγέλλουν τα απειλητικά, για την εργασία τους, τηλεφωνήματα που δέχονται, ώστε να τους αποτρέψει από το να καταγγείλουν στο Σωματείο μας όσα συμβαίνουν, να μην μιλάνε μεταξύ τους, να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις! Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι οι συνάδελφοι κρατάνε παλικαρίσια στάση και ψηλά το κεφάλι συνεχίζοντας τον αγώνα τους!

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι δημοτικές αρχές διαχρονικά, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης! Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και στον τομέα της καθαριότητας, με τις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου, που για ακόμα μία χρονιά θα ανακυκλώσουν την ανεργία, χωρίς να καταφέρνουν να λύσουν το συνεχές ζητούμενο της καθαριότητας των σχολείων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπακούει στην λογική ότι δεν υπάρχει ευρώ για τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας αλλά περισσεύουν για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις-δωράκια προς τους μεγαλοεργοδότες, εξοπλισμούς κλπ.

Η κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας στην Αχαράβη ήταν μόνο η αρχή! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε! Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– καταβολή στο ακέραιο όλων των δεδουλευμένων (επιδομάτων, “μαύρων” κ.λπ.)

– μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων (οποιαδήποτε άλλη “λύση”-συβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένους χρόνου κ.λπ. είναι μακριά και απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και της καθαριότητας των σχολείων, της δημόσιας υγείας)

– νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα

– το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

– το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους

– κανείς από τους ήδη εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του

– αύξηση του μισθού και καμία καθυστέρηση στην καταβολή του

– να σταματήσει η τρομοκρατία των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις