Μαθητές στο ΓΕΛ της Ν. Φιλαδέλφειας έφτιαξαν… γέφυρα με θρανία για να βγουν από πλημμυρισμένες προκάτ – τάξεις

Προσπάθησαν αβοήθητοι «καθαρίζοντας λούκια και φρεάτια» να προλάβουν την πλημμύρα στο ΓΕΛ της Φιλαδέλφειας

Σοβαρά προβλήματα σε πολλά σημεία της Αττικής προκαλεί το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Στη Νέα Φιλαδέλφεια πλημμύρισε το σχολικό συγκρότημα της οδού Εφέσου. Οι μαθητές του ΓΕΛ αναγκάστηκαν να φτιάξουν… γέφυρα με θρανία για να βγουν από τις τάξεις. Εκπαιδευτικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του περιέγραψε στο GRTimes τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν καθηγητές και μαθητές, ούτως ώστε να απομακρυνθούν όλοι με ασφάλεια. «Το νερό στο προαύλιο είχε φτάσει τους 30-40 πόντους. Αν δεν κάναμε κάτι άμεσα, το νερό θα έμπαινε μέσα στο κοντέϊνερ», εξήγησε ο εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε, το προαύλιο του σχολείου είχε πλημμυρίσει, καθώς είχαν συσσωρευτεί φύλλα και απορρίμματα, ενώ το επικλινές έδαφος «βοήθησε» στη συσσώρευση των υδάτων. «Η μόνη διέξοδος διαφυγής ήταν μία πλαϊνή πόρτα. Δυνατότητα να προσεγγίσουμε στην κεντρική πόρτα δεν υπήρχε. Καθώς θα έπρεπε να περάσουμε μέσα από τα νερά που είχαν φτάσει σε ύψος τους 40 πόντους», περιέγραψε ο ίδιος. «Έτσι οι καθηγητές δημιουργήσαμε τη γέφυρα με τα θρανία για να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τους μαθητές με ασφάλεια».


Προσπάθησαν αβοήθητοι «καθαρίζοντας λούκια και φρεάτια» να προλάβουν την πλημμύρα στο ΓΕΛ της Φιλαδέλφειας

«Δύο τμήματα του Λυκείου, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτές, μαζί με τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πλημμύρισαν. Καθηγητές και μαθητές ωστόσο, γνώριζαν, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούσαν χθες, μιας και ο δήμος δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις, να καθαρίσουν φρεάτια και λούκια μόνοι τους», καταγγέλλει στο TPP ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Παυσανίας Τσούλας. «Του δήμου η ευθύνη ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών», παραδέχεται μιλώντας στο TPP ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Κωνσταντινίδης.
 

Δεν ευθύνεται αποκλειστικά η σφοδρή βροχόπτωση για το πλημμυρικό φαινόμενο σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας. Η δημιουργία αυτοσχέδιων γεφυρών από θρανία και καρέκλες, ήταν η τελευταία προσπάθεια μαθητών και καθηγητών για να βγουν «αλώβητοι» από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Όπως εξηγεί στο TPP ο Παυσανίας Τσούλας, το 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας είχε απευθύνει αρκετές φορές εκκλήσεις στο δήμο για καθαρισμό των σχαρών, των φρεατίων και των αποχετεύσεων του προαύλιου χώρου του σχολείου, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Σημειώνει δε, ότι το πρόβλημα, δεν είναι καινούριο, με το διδακτικό προσωπικό να προβαίνει σε αποστολή σχετικών γραπτών αιτημάτων αρκετές εβδομάδες πριν, καθώς γνώριζαν ότι μία ισχυρή καταιγίδα αρκεί για να σημειωθούν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα, καθηγητές και μαθητές, γνωρίζοντας τα προβλήματα του σχολείου και έχοντας ως γνώμονα τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία, επιχείρησαν χθες, Τετάρτη 13/10/2021, να καθαρίσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν τις σχάρες, τα λούκια και τα φρεάτια του σχολείου. Φυσικά, η προσπάθειά τους παρότι αξιοθαύμαστη, λόγω του κόπου και της προνοητικότητάς τους, δεν στάθηκε αρκετή, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα.

«Δύο τμήματα του λυκείου, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο προαύλιο. Αυτές, μαζί με τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου πλημμύρισαν. Καθηγητές και μαθητές ωστόσο, γνώριζαν, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούσαν χθες, μιας και ο δήμος δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις, να καθαρίσουν φρεάτια και λούκια μόνοι τους. Έτσι λοιπόν, μόλις συνειδητοποίησαν την σφοδρότητα της βροχόπτωσης και βλέποντας όλο τον προαύλιο χώρο πλημμυρισμένο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν αυτές τις αυτοσχέδιες γέφυρες με καρέκλες και θρανία, πριν προλάβει το νερό να μπει στο εσωτερικό των προκάτ αιθουσών. Ήξεραν τι έρχεται», περιγράφει ο κ. Τσούλας.

Αμέσως μετά το πλημμυρικό φαινόμενο, πυροσβεστικό κατέφτασε στο σχολείο προκειμένου να προχωρήσει σε απάντληση νερού. Όπως εξηγεί ο κ. Τσούλας, η διεύθυνση του σχολείου προχώρησε σήμερα σε αποστολή νέας επιστολής προς τον δήμο, κάνοντας ξανά έκκληση για πραγμάτωση των απαραίτητων έργων στον προαύλιο χώρο και ζητώντας επιπρόσθετα ενδελεχή έλεγχο και των υπόλοιπων χώρων του σχολικού συγκροτήματος για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Αρμοδιότητα του δήμου ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών, λέει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας

Όπως εξηγεί στο TPP ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Τάσος Κωνσταντινίδης, όταν ο ίδιος έφτασε, μισή ώρα μετά περίπου, στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, αντίκρισε τα λούκια και τα φρεάτια του προαύλιου χώρου καθαρά, και τη ροή του νερού φυσιολογική. «Δεν γνωρίζω αν προνόησαν και τα καθάρισαν τα παιδιά. Αν συνέβη, αυτό είναι σίγουρα αρμοδιότητα του δήμου και όχι των παιδιών. Ωστόσο, δεν είμαι αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για να γνωρίζω ακριβώς πότε καθαρίστηκαν από τον δήμο τελευταία φορά», αναφέρει.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος έχει επίγνωση των προβλημάτων των σχολείων. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι εν ενεργεία ένα μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται επισκευές φρεατίων, ειδών υγιεινής, με τον εργολάβο μάλιστα να έχει διοριστεί και να εργάζεται ήδη σε κάποια σχολεία. «Εργασίες έχουν προγραμματιστεί και στο εν λόγω σχολείο. Όμως δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι σήμερα η κατάσταση με τον όγκο του νερού ήταν τρομακτική. Ήταν στο ένα μέτρο. Σαφώς δεν μπορούσαν οι υδρορροές και τα λούκια να το αποστραγγίξουν διότι μάλιστα το νερό έμπαινε στο προαύλιο και από το δρόμο, ήταν αδύνατον. Κι εγώ στο δρόμο με το αυτοκίνητο αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω. Δεν έχω ξαναδεί τόσο νερό σε τόσα χρόνια. Αυτά τα σχολεία, είναι παλιά, κι εγώ σε αυτά φοίτησα. Δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα γίνουν όμως όλα», καταλήγει.

Πηγή: ThePressProject