Κάλεσμα προς Συνδικάτα να στηρίξουν τις απολυμένες σχολικές μετανάστριες καθαρίστριες

Οι απολυμένες μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες ζητάνε την δουλειά τους πίσω

Όχι στο ρατσιστικό αποκλεισμό μετά από 20 χρόνια συνεχόμενης εργασίας

Εδώ και σαράντα πέντε μέρες οι μετανάστριες καθαρίστριες σχολείων βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυση και την ανεργία, μετά την επιμονή του υπουργού Εσωτερικών Μ.Βορίδη να απορρίψει στη Βουλή τροπολογία άρσης του ρατσιστικού αποκλεισμού τους από το δικαίωμα στη συνέχιση της εργασίας τους, στην οποία βρίσκονται ακόμη και πάνω είκοσι χρόνια. Αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα καθώς υπάρχουν ζευγάρια που εργάζονταν μαζί στην ίδια δουλειά, τα παιδιά σπουδάζουν σε επαρχιακές πόλεις, τα λεφτά δεν υπάρχουν για να συντηρούνται οι οικογένειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται να φέρει μια τροπολογία, ανάλογη με αυτήν που έφερε πέρυσι το Υπουργείο Εσωτερικών με υπουργό τον Θεοδωρικάκο, υπογραμμίζοντας έτσι την στροφή σε αυταρχική και ρατσιστική αντιμετώπιση της ίδιας της κυβέρνησης. Ισχυρίζεται υποκριτικά και κυνικά, ότι πετάγοντας έξω τις μετανάστριες καθαρίστριες καταργεί τις εκμεταλλευτικές συμβάσεις έργου(!) προς όφελος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου(!). Για τον Βορίδη δεν μετράνε βέβαια οι άνθρωποι και τα δικαιώματα τους ειδικά όταν πρόκειται για μετανάστριες που δεν ονομάζονται Αντετοκούμπο, αλλά ζουν τριάντα χρόνια, τα παιδιά τους σπούδασαν, πήγαν στρατό, έχουν ελληνική ιθαγένεια. Η αντιπρόταση του να κάνουν ΚΟΙΝΣΕΠ οι Δήμοι για να τις πάρουν είναι σκέτη υπεκφυγή.

Ο Δήμος της Αθήνας όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι που απέλυσαν τις μετανάστριες καθαρίστριες έχουν ευθύνη και χρειάζεται να δώσουν λύση και όχι να ακούουν παθητικά τον υπουργό Μ.Βορίδη, όπως έκαναν στην Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, με πρώτο τον Δήμαρχο Αθήνας Κ.Μπακογιάννη να μην κάνει ούτε μία αναφορά ενώ ο Βορίδης αφιέρωσε την μισή ομιλία του για να υποστηρίξει την απόλυσή των μεταναστριών καθαριστριών.

Είναι πρόκληση για το εργατικό κίνημα να γίνει αποδεκτό ότι χωρίς ελληνική ιθαγένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να σκουπίζει τις σχολικές αίθουσες μια μετανάστρια. Είναι ο ορισμός του ρατσιστικού αποκλεισμού. Οι σκούπες και τα φαράσια δεν μιλάνε ελληνικά.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων, όλα τα σωματεία των εργαζόμενων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και το Σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων α βάθμιας β βάθμιας εκπαίδευσης Αττικής να συνεχίσουμε την μάχη για να μην απολυθούν οι μετανάστριες καθαρίστριες, να επαναπροσληθφούν τώρα οριστικά και να μείνουν μόνιμα στην εργασία τους.

Προτείνουμε να καλέσουν τα σωματεία στάσης εργασίας και κινητοποίηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών την Δευτέρα 25 Οκτώβρη στις 3μμ.


Επιτροπή Απολυμένων Μεταναστριών/τών Καθαριστριών/τών Σχολείων Δήμου Αθήνας