9.2 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Σάσα Χασάπη, Χρήστος Βαγενάς: Το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό, όχι μέσο για αναστολές εργασίας και απολύσεις

Έναν καινούριο τρόπο ανάδειξης της ατοµικής ευθύνης στην εξάπλωση του κορωνοϊού βρήκε το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας: αυτό της υποχρεωτικότητας του εµβολιασµού σε κλάδους εργαζοµένων του ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα, µε συνέπειες την αναστολή εργασίας (δηλ. την έµµεση ανεργία) σε όσους\όσες δεν πειθαρχούν. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη από την έναρξη της πανδηµίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό µέτρο για την προστασία της ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης, παρά µονάχα µέσω των πληρωµένων ΜΜΕ κατηγορούσε τους απλούς πολίτες ότι αυτοί ευθύνονται για τη διασπορά του ιού. ∆ύο µέτρα µόνο εφάρµοσε: καραντίνα (την οποία τροποποιούσε σύµφωνα µε τις ανάγκες της τουριστικής βιοµηχανίας) και αυταρχισµό για να επιτίθεται στα εργατικά δικαιώµατα και στις ελευθερίες.

Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε στο παραµικρό το ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας (προσλήψεις, νοσοκοµεία, ΜΕΘ), δεν πήρε µέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ούτε για τους εργασιακούς χώρους. Από την αρχή έκανε διάφορες επιστηµονικοφανείς παλινωδίες, µε εγκληµατικές συνέπειες, προκειµένου να διασωθεί µόνο η κυβέρνηση, όπως η χρήση µάσκας, που στην πρώτη καραντίνα έλεγαν ότι δεν έπρεπε να την φοράµε, ότι οι 30 µαθητές έχουν µικρότερη διασπορά του ιού στην τάξη απ’ ό,τι οι 15, ότι φταίνε οι πλατείες και οι ανοιχτοί χώροι για την εξάπλωση της πανδηµίας και άλλα τέτοια, στα όρια του παραλογισµού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε µε εκατοντάδες και δεκάδες εκατοµµύρια τις µεγάλες επιχειρήσεις, τους ιδιώτες κλινικάρχες, τα ΜΜΕ. Ακόµα και αυτές τις κρίσιµες στιγµές της πανδηµίας, το µόνο τους µέληµα ήταν η ενίσχυση του µεγάλου κεφαλαίου, οι ιδιωτικοποιήσεις καθετί δηµόσιου (επικουρική ασφάλιση, ΕΦΚΑ κ.ά.) και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώµατα (νόµος Χατζηδάκη).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε µε εκατοντάδες και δεκάδες εκατοµµύρια τις µεγάλες επιχειρήσεις, τους ιδιώτες κλινικάρχες, τα ΜΜΕ. Ακόµα και αυτές τις κρίσιµες στιγµές της πανδηµίας, το µόνο τους µέληµα ήταν η ενίσχυση του µεγάλου κεφαλαίου, οι ιδιωτικοποιήσεις καθετί δηµόσιου (επικουρική ασφάλιση, ΕΦΚΑ κ.ά.) και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώµατα (νόµος Χατζηδάκη).

Αυτή η κυβέρνηση, της οποίας στελέχη έλεγαν µέχρι πριν λίγες εβδοµάδες τι θα τις κάνουµε τις ΜΕΘ, τους γιατρούς και το προσωπικό στην υγεία µετά την πανδηµία και της οποίας ο επικεφαλής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έλεγε ότι έχουµε πολλά δηµόσια νοσοκοµεία σε απόσταση 20-30 χιλιοµέτρων, τώρα κουνάει πάλι το δάχτυλο στους/στις εργαζόµενους/ες.

Καθολικός εµβολιασµός και αναστολές-απολύσεις

Το πατερναλιστικό κράτος της ∆εξιάς επιβάλλει τον υποχρεωτικό εµβολιασµό σε κλάδους εργαζοµένων για να προπαγανδίσει ξανά αύριο την ατοµική ευθύνη των πολιτών στο νέο κύµα της πανδηµίας και να προωθήσει περαιτέρω την αυταρχικοποίηση και την επίθεση στην εργατική τάξη. Οι κυρώσεις σε όσους\όσες δεν συµµορφώνονται ισοδυναµούν µε απόλυση, καθώς θα τίθενται σε αναστολή, δηλαδή δεν θα εργάζονται, δεν θα πληρώνονται, δεν θα έχουν ένσηµα.

Ξεκινώντας από τους υγειονοµικούς και προωθώντας την επέκταση του µέτρου και σε άλλους κλάδους, ενώ από τις 13 Σεπτέµβρη οι ανεµβολίαστοι οι οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε 1 ή 2 υποχρεωτικά rapid test την εβδοµάδα, θα τα διενεργούν µόνο επί πληρωµή σε ιδιωτικές ιατρικές δοµές! Αυτή η αδίστακτη κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασµό ακόµα και την ύστατη στιγµή, µπροστά στον τέταρτο γύρο πανδηµίας, να κάνει δωράκια στους ιδιώτες!

O εκβιασµός του υποχρεωτικού εµβολιασµού έρχεται ως αποτέλεσµα της αποτυχίας της εµβολιαστικής εκστρατείας εκ µέρους της, αλλά κυρίως της αποτυχίας διαχείρισης της πανδηµίας µε τις πολιτικές επιλογές της. Χρησιµοποίησε την επιτροπή ειδικών σαν επιτροπή στήριξης του κυβερνητικού της έργου, µε συνέπεια να χαθεί κάθε εµπιστοσύνη στην επιστηµονική άποψη και πληροφόρηση. Χρησιµοποίησε τη δωροδοκία των 150 ευρώ για να πείσει τις νεότερες ηλικίες να εµβολιαστούν, ενώ καταγράφει τα χαµηλότερα ποσοστά εµβολιασµού στους ηλικιωµένους στην Ευρώπη. Τώρα χρησιµοποιεί την καταστολή, τον εκβιασµό και τη διαίρεση των εργαζοµένων, χωρίζοντάς τους σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο καθολικός εµβολιασµός είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας για την προστασία της υγείας του πληθυσµού. Η Αριστερά, τα συνδικάτα και η εργατική τάξη είµαστε υπέρ του µαζικού εµβολιασµού και στηρίξαµε και στηρίζουµε την υποχρεωτικότητά του πολλές φορές στο παρελθόν, όπως στα σχολεία κ.λπ. Όµως αυτή η υποχρεωτικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη µε συνέπειες την αναστολή-απόλυση, δεν γίνεται για να προωθηθεί η προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά για να διασωθεί η κυβέρνηση από τις εγκληµατικές της ευθύνες και για να κάνει νέα επίθεση στα δικαιώµατα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Αυτές οι πολιτικές θυµίζουν το «αποφασίζοµεν και διατάσσοµεν», που αύριο θα επεκταθεί και σε άλλες αποφάσεις και διαθέσεις της κυβέρνησης.

Ακροδεξιοί, θρησκόληπτοι και ψεκασµένοι

Οι αντιδράσεις µας δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε τις φωνές διαφόρων ακροδεξιών, θρησκόληπτων και ψεκασµένων αντιδραστικών, που διαµαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού. Το αντεµβολιαστικό κίνηµα δεν είναι κίνηµα γιατί παρότι κατεβαίνει στον δρόµο, πολύ απλά δε διεκδικεί τίποτα: καµιά ενίσχυση του δηµόσιου συστήµατος υγείας, κανένα τεστ, καµία πρόσληψη στα νοσοσοµεία, καµία ανάκληση των απολύσεων ανεµβολίαστων εργαζοµένων. Γι αυτόν τον λόγο, οι πολιτικές δυνάµεις που παρεµβαίνουν σε αυτό είναι η ακροδεξιά και οι φασίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι µετά τις συγκεντρώσεις των αντεµβολιαστών, κατά την προσφιλή τους τακτική, φασίστες επιδίδονταν σε επιθέσεις κατά µεταναστών σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Σαφώς δεν ταυτίζουµε µε αυτούς και αντιµετωπίζουµε µε διαφορετικό µάτι όσες και όσους έχουν επιφυλάξεις και φόβους για ενδεχόµενες συνέπειες στην υγεία τους από τον εµβολιασµό και την χρήση φαρµάκων από τις µεγάλες πολυεθνικές. Η κυβέρνηση έχει µεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η έγκυρη πρόσβαση στη γνώση για την ασφάλεια του εµβολιασµού κατέληξε να είναι και αυτό ατοµική υπόθεση. Αντί να στηρίξει µια επιστηµονική καµπάνια βασισµένη στην έρευνα και την εµπειρία χωρών που είχαν δοκιµάσει τον εµβολιασµό, αναλώθηκε στη λογική της ατοµικής ευθύνης. Η λογική αυτή παραγνωρίζει το γεγονός ότι ταξικές και µορφωτικές ανισότητες καθορίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην έγκυρη γνώση και πληροφόρηση. ∆εν είναι τυχαίο ότι σε περιοχές µε εισοδηµατικά υψηλά οικονοµικο-κοινωνικά στρώµατα, π.χ. βόρεια προάστια Αττικής, τα ποσοστά εµβολιασµού είναι υψηλά και σαφώς υψηλότερα σε σχέση µε γειτονιές όπως ο Κολωνός, το Περιστέρι κ.λπ. όπου διαµένουν οι λαϊκές τάξεις.

Ούτε προσωπική επιλογή ούτε συνταγµατικό δικαίωµα

εν ανάγουµε το ζήτηµα του εµβολιασµού σε προσωπική επιλογή ή συνταγµατικό δικαίωµα. ∆εν είναι ατοµική επιλογή, γιατί εξ ορισµού ο εµβολιασµός λειτουργεί συλλογικά, προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο του πληθυσµού ακόµα και σε όσους δεν έχουν εµβολιαστεί, αποτελεί τρόπο προστασίας του συνόλου, γιατί µειώνει τη µετάδοση. Το εµβόλιο είναι κοινωνικό, συλλογικό αγαθό, επίτευγµα της επιστήµης, πρόοδος και όπλο ενάντια σε ιούς και πανδηµίες. Είναι όπλο για να προστατέψουµε την τάξη µας και τους δικούς µας ανθρώπους. Γι’ αυτό και δεν υποβιβάζεται σε συνταγµατικό δικαίωµα, είναι πολύ περισσότερα δικαίωµα στη ζωή.

Το εργατικό κίνηµα, τα συνδικάτα και οι συλλογικότητες της Αριστεράς πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στην υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού και τις συνέπειες στην εργασία µας. Πρέπει να οργανωθούν µάχες µε απεργία-αποχή από την κατάθεση πιστοποιητικών εµβολιασµού, απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, ώστε να µπλοκάρουµε το µέτρο και να επιβάλουµε να παρθούν ουσιαστικά µέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών µε ενίσχυση του ∆ηµόσιου Συστήµατος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τοµέα, µέτρα προστασίας των εργαζοµένων παντού, πανεπιστήµια ανοιχτά και σχολεία µε 15 µαθητές ανά τµήµα, ενίσχυση του δηµόσιου τοµέα, του κοινωνικού κράτους και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επαναφέρουµε λοιπόν τα αιτήµατά µας για:

  • Επιστηµονική ενηµέρωση των εργαζοµένων

  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας για παρακολούθηση των εµβολιασµένων

  • Μαζικά επαναλαµβανόµενα τεστ του ΕΟ∆Υ µέσα στους χώρους εργασίας/µαζικές, προσλήψεις, µονιµοποιήσεις στην υγεία.

Ως εργατικό κίνηµα λέµε:

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ,

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝ∆ΗΜΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗ ∆ΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.


Πηγή: redtopia.gr

Παρόμοια Άρθρα