16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

7 στα 10 δημόσια σχολεία ψήφισαν Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» | Στοιβάζουν μαθητές εν μέσω πανδημίας

Πρόσφατα

Παρά τις πιέσεις και το κλίμα φόβου που έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας αλλά και πολλοί Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης και κάποιοι διευθυντές σχολείων το 69% των σχολείων έχουν δηλώσει απεργία-αποχή.

Σύμφωνα με νέες ενημερώσεις από τις ΕΛΜΕ και του Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την τρέχουσα εβδομάδα έχουμε τις παρακάτω καταγραφές (ενδεικτικά)

 • Στην Ξάνθη σε σύνολο 130 σχολικών μονάδων του νομού μας (Δημόσια Δημοτικά σχολεία, Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) συμμετέχουν στην απεργία- αποχή τα  121 σχολεία. Ποσοστό συμμετοχής στην απεργία-αποχή 93%!

 • Στην Καρδίτσα από τα 38 σχολεία τα 32 είναι σε απεργία αποχή

 • Στην Πάτρα 55 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ ψήφισαν απεργία αποχή (πάνω από το 90% όσων έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα)

 • Στη Σάμο 24/25 Δημοτικά και 24/25 Νηπιαγωγεία ψήφισαν απεργία αποχή

 • Σε Ικαρία – Φούρνους απεργία αποχή δήλωσαν όλα τα σχολεία πλην του ΕΕΕΕΚ.

 • Μέχρι στιγμής υπογράφουν για απεργία αποχή με συντριπτική πλειοψηφία 11 από τα 18 σχολεία της δευτεροβάθμιας στη Θεσπρωτία

 • Σύλλογος Σύρου – Τήνου – Μυκόνου:  Έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην απεργία – αποχή 15 απ’ τα 18 Δ.Σ. και 18 απ’ τα 22 Νηπιαγωγεία. Στις περισσότερες σχολικές μονάδες καταγράφονται πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής ή ομοφωνία! Ποσοστό συμμετοχής σχολικών μονάδων: 82,5%

 • Στο Σύλλογο Νίκαιας-Πειραιά μέχρι στιγμής στην απεργία-αποχή συμμετέχουν 29 από τα 30 Δημοτικά και 25 στα 30 Νηπιαγωγεία!

 • Συμμετοχή στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω 100% συμμετοχή στην απεργία αποχή, δηλαδή 20 στα 20 Δημοτικά και 23 στα 23 Νηπιαγωγεία!!

 • Σύλλογος Μακρυγιάννης: Συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ 21/23 Δημοτικά και 26/28 Νηπιαγωγεία, με ομόφωνες αποφάσεις ή με συντριπτικά ποσοστά. Ποσοστό συμμετοχής: 92%

 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας», στην απεργία –αποχή: 19 από τα 19 δημοτικά σχολεία και 19 από τα 21 νηπιαγωγεία. Ποσοστό: 95% υπέρ της απεργίας – αποχής

 • Σύλλογος Κορυδαλλού/Αγ. Βαρβάρας: Στην απεργία αποχή συμμετέχουν 20 στα 22 Δημοτικά και 27 στα 31 νηπιαγωγεία.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων πήρε μέρος στην απεργία αποχή για τον απολογισμό των σχολικών μονάδων που σε πρώτη φάση είχε ημερομηνία κατάθεσης την 30η Σεπτεμβρίου ενώ ακόμη και με βάση τα στοιχεία του ΙΕΠ που αφορούν κατάθεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της έκθεσης αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-21 η συμμετοχή στην απεργία αποχή είναι μαζική και ανέρχεται στο 70% των σχολικών μονάδων.

Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός Πάνος Ντούλας ο αριθμός των δημόσιων σχολείων στο τέλος του 2019 που είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε ήταν 12.643 (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ). Υπάρχουν επίσης άλλα 999 ιδιωτικά, δηλ σύνολο 13.642.

Το υπουργείο δήλωσε ότι έχουν υποβάλει έκθεση αποτίμησης 4.817 συνολικά μέχρι τώρα, δηλ 36%.

Αν υποθέσει κανείς όμως ότι στα ιδιωτικά έγινε παντού αποτίμηση, τότε ο αριθμός των δημόσιων σχολείων που υπέβαλαν είναι περίπου 3.900 σε σύνολο 12.643, δηλ 31%. Επομένως, η αποχή είναι επισήμως στο 69%, χωρίς να υπολογίζουμε ότι σε αρκετά σχολεία υπήρξαν και άλλα φαινόμενα πχ ο διευθυντής να ανεβάζει μόνος του έκθεση ή να ανεβαίνουν κενές εκθέσεις κτλ.

Παρά τις πιέσεις, τις απειλές πειθαρχικών, τον εκφοβισμό από διάφορα στελέχη, τις δικαστικές αποφάσεις, κ.ά., τουλάχιστον 70% των σχολείων, προχώρησαν στην απεργία αποχή. Είναι μια μεγάλη, συντριπτική ήττα του Υπουργείου, για 2η φορά.

Είναι φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί είναι κερδισμένοι κι έχουν ήδη απονομιμοποιήσει τον επιθεωρητισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: efsyn.gr, Χρήστος Κάτσικας


Ντόμινο συγχωνεύσεων τμημάτων όχι μόνο σε Δημοτικά, αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη να διαμορφώνεται στα 26 με 27 άτομα και μάλιστα με δυνατότητα προσαύξησης 10% με απόφαση του διευθυντή, οπότε οι μαθητές θα φτάνουν τους 30! Έκδηλη η ανησυχία των γονέων για τον συνωστισμό

Οι συγχωνεύσεις, που μέχρι πρότινος παρατηρούνταν κυρίως σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν αρχίσει και πυκνώνουν και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και μαθητές. Και μπορεί στις περιπτώσεις κυρίως της πρωτοβάθμιας οι συγχωνεύσεις να εξυπηρετούσαν ενίοτε και ώς έναν βαθμό εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού σε ακριτικά νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές ολόκληρες σχολικές μονάδες είχαν 3-4 μαθητές διαφορετικών τάξεων που όμως καλούνταν να κάνουν μάθημα την ίδια ώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όμως στα Γυμνάσια και τα Λύκεια οι συγχωνεύσεις των ήδη πολυπληθών τμημάτων μόνο προβληματικές είναι.

Ειδικά όταν αυτές γίνονται εν μέσω πανδημίας. Αρκεί να θυμηθούμε τη ρύθμιση ενός από τα πολλά σαρωτικά νομοσχέδια (ν. 4692/2020) που φέρουν την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός νηπίων, προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 σε 24, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσαύξησης κατά 10% με απόφαση του διευθυντή, που σημαίνει ότι ο αριθμός διαμορφώνεται πλέον στα 26-27 άτομα ανά τάξη.

Στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά πως από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 20 ανά τμήμα, ενώ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας το όριο ανεβαίνει στους 27 μαθητές και συνυπολογίζοντας την προσαύξηση του 10% οι μαθητές μπορεί να φτάσουν και τους 30.

Αιφνιδιασμός

Ανάστατοι γονείς μάς περιγράφουν πώς εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερώθηκαν ότι τμήματα των σχολείων στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους θα συγχωνευτούν, προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων.

Ενδεικτικά, σε Γυμνάσιο του Περιστερίου τα μέχρι πρότινος τέσσερα τμήματα της τελευταίας τάξης συγχωνεύονται σε τρία, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθηνών, με τον αριθμό των παιδιών να διαμορφώνεται πλέον στα 25-27 άτομα. «Αλλάζει η καθημερινότητα των παιδιών. Αναγκάζονται να χωριστούν από τους συμμαθητές και φίλους τους και να πάνε σε διαφορετικά τμήματα. Οσο δε για τις συνθήκες συνωστισμού στις τάξεις, είναι εξοργιστικό να προσπαθούν να μας πείσουν ότι με ανοιχτά παράθυρα και αντισηπτικά δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από κορονοϊό ή ότι τα παιδιά στις τάξεις είναι 17, λες και ζούμε άλλη πραγματικότητα εμείς. Αισθάνομαι πραγματικά αδικημένος. Οχι για μένα, αλλά για τα παιδιά μου που καλούνται να κάνουν μάθημα σε τέτοιες συνθήκες», μας λέει ο Μ.Α., πατέρας δύο κοριτσιών στην Α’ και Γ’ Γυμνασίου.

Αντίστοιχη εικόνα μάς μεταφέρει και ο Χ.Τ., πατέρας κι αυτός δύο κοριτσιών, σε σχολεία της περιοχής της Αγίας Παρασκευής αυτή τη φορά, όπου σε ένα από τα Λύκεια παρατηρήθηκε μεγάλη «διαρροή» μαθητών από την περσινή Α’ Λυκείου, κατά την οποία λειτουργούσαν πέντε τμήματα, με αποτέλεσμα η φετινή Β’ Λυκείου να πρέπει να «στριμωχτεί» σε τρία τμήματα των 26 ατόμων κατά μέσο όρο. Πέραν της απολύτως λογικής ανησυχίας των γονέων που προκρίνουν το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σε συνθήκες συνωστισμού, εντοπίζεται ακόμη ένα πρακτικό πρόβλημα, αυτό της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με όσα μας περιγράφει ο γονέας, στο ένα τμήμα διδάσκονται γαλλικά, στο άλλο γερμανικά και στο τρίτο ακολουθείται μεικτό σύστημα διδασκαλίας (!) κάνοντάς μας πραγματικά να απορούμε με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η ορθή διδασκαλία όταν σε μία αίθουσα διδάσκονται παράλληλα δύο διαφορετικές ξένες γλώσσες. «Εν μέσω κορονοϊού δεν τα κάνει κανείς αυτά! Σε άλλες συνθήκες μπορεί και να το καταπίναμε πιο εύκολα. Αλλά όχι τώρα!» λέει ο Χ.Τ.

Βεβαίως, το ζήτημα των συγχωνεύσεων δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, με το πρόβλημα να εντείνεται κυρίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Χθες, στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 6ο Γυμνάσιο, οι γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά να κάνουν μάθημα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων της Α’ Γυμνασίου. Τα τμήματα από τρία πλέον θα γίνουν δύο, με τους μαθητές ανά τάξη να φτάνουν τους 25 και 26 στον αριθμό. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι αίθουσες είναι ακατάλληλες, χαμηλοτάβανες με μικρά παράθυρα, δημιουργώντας επιβαρημένες συνθήκες ειδικά δεδομένης της πανδημίας.

Αγανάκτηση και οργή

Αλλά και στα Χανιά, οι Σύλλογοι Γονέων Δημοτικών Σχολείων και του 4ου ΓΕΛ εκφράζουν «αγανάκτηση και οργή» καταγγέλλοντας ότι τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από όταν έκλεισαν τον Ιούνιο. «Τμήματα έχουν ήδη συγχωνευτεί, ενώ τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα επιδιώκουν να προχωρήσουν σε νέες συγχωνεύσεις στη δευτεροβάθμια. Παστώνουν τα παιδιά μας σε 25άρια και 27άρια τμήματα για να εξοικονομήσουν το “κόστος” των εκπαιδευτικών. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ποιότητα του μαθήματος ούτε οι υγειονομικές συνθήκες» λέει η σχετική ανακοίνωση των γονέων οι οποίοι αναφέρουν παράλληλα και τα τεράστια κενά που εντοπίζονται στα σχολεία ακόμη και μετά τους πρόσφατους διορισμούς.

Πηγή: efsyn.gr, Διαλεκτή Αγγελή

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις