11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΑΣ Καισαριανής: Φτάνει πια! Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες

Στο Δήμο Καισαριανής, σαν την Λερναία Ύδρα, αντί να λύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων, αυτά πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του δήμου, την καθημερινή ζωή των εργαζομένων και την απόδοσή τους στην εργασία, καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ανικανότητα της διοίκησης, στην έλλειψη προσωπικού ή σε σκοπιμότητες που θέλουν να υπηρετήσουν πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα και επιλογές της Δημοτικής Αρχής; Η γνώμη μας είναι ότι οφείλονται σ’ όλα. Πρόκειται για μια διοίκηση που «έχασε τη μπάλα», που προσπαθεί να διοικήσει με αυταρχισμό και αναλγησία, κρυπτόμενη πίσω από τη ΓΓ, η οποία παίζει το ρόλο του μπαμπούλα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε και οδηγεί πολλούς συναδέλφους σε πρόωρη συνταξιοδότηση και διαλύει τις υπηρεσίες. Λειτουργεί με τη λογική της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων σε εργαζόμενους, που δεν έχουν καμιά σχέση με τη ειδικότητα της πρόσληψής τους ούτε είναι παρεμφερή.

Πιο συγκεκριμένα:

1. «Φούσκωσαν» και επιβάρυναν τα οικονομικά του δήμου με προσλήψεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών …και επειδή εξαντλήθηκε ο αριθμός που δικαιούνται να προσλάβουν, πήραν κάποιους ακόμα και τους αποζημιώνουν με μαϊμού αναθέσεις εργασιών!

2. Ετοιμάζουν τη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, για να «δώσουν δουλειά» στους φίλους τους και στο πολιτικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, παρακάμπτοντας συναδέλφους και συναδέλφισσες και διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

3. Προσλαμβάνουν καθημερινά συμβασιούχους – σήμερα είναι πάνω από το 30% των εργαζομένων – με το πρόσχημα της πανδημίας, πολλοί με δίμηνες συμβάσεις, για να μπορούν να προσλαμβάνουν και όποιον θέλουν! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται πριν ακόμα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ότι πρόκειται να γίνουν προσλήψεις.

4. Διορίζουν όποιους θέλουν, και εκβιαστικά όποιους δεν θέλουν, σε θέσεις προϊσταμένων, αντί να στείλουν τους φακέλους για τη διενέργεια κρίσεων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που έχουν να γίνουν από το 2014!

5. Αναθέτουν καθήκοντα σε εργαζόμενους που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητά τους, με πιο ακραίο παράδειγμα την ανάθεση καθηκόντων δημοτικού εισπράκτορα σε συνάδελφο με την ειδικότητα ΤΕ Δασοπονίας!

6. Ισοπεδώνουν προσωπικότητες, αδιαφορούν για ειδικές περιπτώσεις συναδέλφων με ειδικά προβλήματα και ιατρικές γνωματεύσεις και με ανάλγητο τρόπο τους διαλύουν ψυχολογικά, χωρίς να αναλογίζονται, ανθρώπινα, τις συνέπειες των πράξεών τους, με ενδεικτικό και τρανταχτό παράδειγμα την αντιμετώπιση συναδέλφισσας στο ΚΕΠ.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, που εντατικοποιούν την εργασία, που δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων, που τους επηρεάζουν ψυχοσωματικά, που στοχεύουν στην ανάθεση εργασιών και υπηρεσιών σε ιδιώτες, που υπονομεύουν το εργασιακό μας μέλλον και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών προς τους δημότες, οφείλουμε όλοι μας να μην είμαστε παθητικοί θεατές.

Πρέπει να αντιδράσουμε και να αποκαλύψουμε τις προθέσεις της διοίκησης. Η παθητική στάση, η αδιαφορία και η απραξία που χαρακτηρίζει τη σημερινή διοίκηση του σωματείου μας, οδηγούν στην απογοήτευση και στις ατομικές και προσωπικές επιλογές, που ωφελούν τη διοίκηση.

Καλούμε ακόμα μια φορά τη διοίκηση του σωματείου να συγκαλέσει άμεσα γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να συζητηθούν αυτά τα προβλήματα και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση εκλογικοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του σωματείου μέσα στον Νοέμβρη και τη διενέργεια αρχαιρεσιών, το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου, ικανής να ενώσει, να εμπνεύσει και να δώσει αυτοπεποίθηση σ’ όλους τους εργαζόμενους ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

7-10-2021
Από την ΕΑΣ

Παρόμοια Άρθρα