3.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Αντί-Λογος: Να σταματήσουμε επιτέλους το φαύλο κύκλο του συντεχνιασμού!

Πρόσφατα

Με αφορμή το επικείμενο σεμινάριο εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας, καταθέτουμε με ειλικρίνεια και πλήρη συνείδηση στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν δημόσια.

Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται σε μη τακτά διαστήματα, όποτε θελήσει η πολιτική ηγεσία ή όποτε μεθοδεύσει το συνδικαλιστικό/υπηρεσιακό σύμπλεγμα που ελέγχει την ροή των διαδικασιών εδώ και χρόνια στο Υπουργείο. Το σεμινάριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του Επιθεωρητή Εργασίας και την ένταξη σε συνεργείο ελέγχου. Η ένταξη σε συνεργείο ελέγχου συνεπάγεται χορήγηση των εξόδων κίνησης που «κατόπιν ενεργειών» των ανωτέρω, μοιράζονται εν είδει επιδόματος στους «εντός» των τειχών. Μεγάλα τμήματα του υπαλληλικού δυναμικού του Υπουργείου είτε μέσω «άτυπων» συμφωνιών (ΓΓΚΑ), είτε γιατί «…έτσι» (Πρόνοια) παραμένουν εκτός των συνεργείων ελέγχων του ΣΕΠΕ (και των εξόδων κίνησης)

Ως συνεργεία ελέγχων του ΣΕΠΕ ορίζονται κλιμάκια με επικεφαλής Επιθεωρητές που υπηρετούν σε Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στα οποία συμμετέχουν ως «συνδράμοντες» υπάλληλοι από την ΚΥ του Υπουργείου (πού έχουν την ιδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας). Τα κλιμάκια αλλού λειτουργούν όντως αποτελεσματικά (όπως θα έπρεπε!), αλλού περιφέρονται ως μπουλούκια και αλλού απλώς συστήνονται…

Την ίδια ώρα, υπάρχουν οι αμειβόμενες Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν έναντι αμοιβής υπάλληλοι προερχόμενοι από την πρώην ΓΓΚΑ (αλλά …όχι ισότιμα όλοι, και σίγουρα με επιλογή χωρίς κανένα κριτήριο)

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Υπουργείο μας (σίγουρα με άλλες μορφές  και ονόματα και αλλού), με την συγκατάθεση, την ανοχή, την επικρότηση ή την σιωπή όλων μας. Κυρίως με την ενθάρρυνση ή και την …υπόθαλψη των εκλεγμένων συνδικαλιστικών μας ηγεσιών. Κανείς (…ή καλύτερα σχεδόν κανείς) δεν μιλά για τον έμμεσο εξευτελισμό που συνεπάγεται το μικρό ή μεγάλο ξεροκόμματο που μας πετάνε από πάνω για να ξεχάσουμε ότι αυτό που θα πρέπει να διεκδικούμε αταλάντευτα, επίμονα και ενωτικά είναι αξιοπρεπής βασικός μισθός για όλους και όλεςπου θα ανταποκρίνεται τόσο στην δουλειά μας όσο και στις σύγχρονες βιοτικές ανάγκες και το επίπεδο ζωής που αξίζουμε.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός (δημόσιοι-ιδιωτικοί, μόνιμοι-συμβασιούχοι, Επιθεωρητές και μη) καλά κρατεί.

Τελευταία, προς ώρας, θύματα περίπου 20 νέοι συνάδελφοι που έκαναν έγκαιρα (πολλοί εδώ και 2,5 χρόνια!!!) την αίτηση τους για εκπαίδευση και απόκτηση της ιδιότητας του Επιθεωρητή εργασίας, αλλά τώρα «τρώνε πόρτα» και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους ανθρώπους που εδώ και χρόνια «κρατούν τα κλειδιά του μαγαζιού». Οι «καλοί» συνδικαλιστές συμπάσχουν, οι «κακοί» υπηρεσιακοί εφαρμόζουν πιστά τον νέο νόμο (ν.4808/2021), ο Υπουργός απλώς υπογράφει.  Τι να κάνουμε,  ο νόμος Χατζηδάκη για ανεξάρτητο ΣΕΠΕ σημαίνει ότι όσοι πρόλαβαν να ανέβουν στο τρένο, πρόλαβαν! Άντε να τους κρατήσουμε για 12,3,…5 χρόνια (όσους είναι φυσικά υπάκουοι και δεν δημιουργούν προβλήματα στον κ. Διοικητή) .

Ο αποκλεισμός των 20 συναδέλφων από τα σεμινάρια είναι ένα ακόμη βήμα στην κατρακύλα που οδηγείται καθημερινά στην Δημόσια Διοίκηση-και ειδικά στο Υπουργείο μας- κάθε έννοια αξιοκρατίας, αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και ενίσχυσης μιας Υπηρεσίας έντασης εργασίας (ΣΕΠΕ). Θα ακολουθήσουν 1,2,3…5 χρόνια που την στρόφιγγα θα μανιπουλάρει ο Διοικητής και το επιτελείο του, πιθανόν με την αγαστή συνεργασία παλιών και νεόκοπων συνδικαλιστικών ηγετών και συλλόγων.

Ο φαύλος κύκλος του συντεχνιασμού μοιάζει αιωνίως κινούμενος τροχός. Όσο τον ανεχόμαστε, ο καθένας μόνος του, του δίνουμε ώθηση… Έτσι, δεν υπάρχει σωτηρία. Μόνο όταν αποφασίσουμε να τον υπερβούμε συλλογικά, όταν γκρεμίσουμε από τους χάρτινους θρόνους τους όσους παίζουν με την αγωνία μας για να βγει ο μήνας, όταν υπερβούμε τα συνδικαλιστικά στεγανά που έχουν χτίσει παλιοί και νέοι ηγήτορες, μόνο τότε θα δούμε πραγματικά άσπρη μέρα.

Και το κυριότερο, θα βαδίζουμε πραγματικά με το κεφάλι ψηλά και με καθαρή ματιά.

Να παλέψουμε όλοι μαζί:

  • Για τακτική, ποιοτική εκπαίδευση και αξιοποίηση/ένταξη στα συνεργεία ελέγχων του ΣΕΠΕ όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας που το επιθυμούν.
  • Για αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους/όλες ανεξάρτητα από θέση, κλάδο, συνδικαλιστική ένταξη και  Υπηρεσία υπηρέτησης. Ενιαίο μισθολόγιο με «εξίσωση προς τα πάνω».
  • Για συνδικαλιστική ενότητα: Να μπει τέλος στους αδύναμους Συλλόγους με βάση τα «τεχνητά» συντεχνιακά συμφέροντα. Ενωμένοι, μπορούμε περισσότερα!  

Καλή εκπαίδευση, καθαρό μυαλό και αγωνιστική διάθεση στους συναδέλφους/-ισσες που συμμετέχουν στο σεμινάριο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις