20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

ThePressProject: Αγωγές σε συνδικαλιστές από τον Δήμαρχο Αλίμου

Σε αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση κατά μέλους του Συντονιστικού του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργου Χαρίση, και της συνδικαλίστριας, επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και μέλους του Δ.Σ. του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων, Αναστασίας Παπαχρίστου, προχώρησε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης

Πρόσφατα

Όπως αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο δήμαρχος Αλίμου κάνει λόγο για «βασανισμό» και «διασυρμό» του μέσω «ψευδών και συκοφαντικών αναρτήσεων» στο διαδίκτυο. Από το κείμενο της αγωγής κατά του κ. Χαρίση προκύπτει πως μεταξύ των δημοσιευμάτων για τα οποία ο δήμαρχος Αλίμου στρέφεται δικαστικά κατά του συνδικαλιστή, η ανάρτηση από τον δεύτερο στο facebook ψησίσματος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίας Παρασκευής, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στο πρόσωπο της Αναστασίας Παπαχρίστου.

Η δεύτερη είναι μέλος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Αλίμου, εργαζόμενη σε δημοτικό παιδικό σταθμό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων (ΔΣ) και αναπληρώτρια εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Αλίμου», η οποία έχει επίσης δεχτεί αγωγή από τον δήμαρχο.

«Ξεκίνησε με πειθαρχικές ποινές και διώξεις κατά της Παπαχρίστου και μιας ακόμα εργαζομένης (Τζούλια Δημητρίου) για κριτική», σχολιάζει ο Γ. Χαρίσης στο TPP. «Είχαμε δημοσιεύσει και αναδημοσιεύσει τις σχετικές καταγγελίες στο διαδίκτυο και μας έστειλε εξώδικο».

Συγκεκριμένα, «ήδη από τον Γενάρη του 2021, ο δήμαρχος Αλίμου είχε στείλει εξώδικο σε 17 ομοσπονδίες και σωματεία και σε τρία φυσικά πρόσωπα: εμένα, την Αναστασία Παπαχρίστου και την Νάντια Βαλαβάνη, απειλώντας αγωγές αν δεν κατεβάζαμε τα δημοσιεύματα των σωματείων που καταγγέλλανε το δήμαρχο για αντεργατική συμπεριφορά», δηλώνει ο Γ. Χαρίσης. «Ενώ κανένας συνδικαλιστικός φορέας και φυσικό πρόσωπο δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις, ο δήμαρχος επέλεξε να καταθέσει αγωγή μόνο για μας τους δύο», συμπληρώνει.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαχρίστου στο ΤPP, όλα ξεκίνησαν από το γεγονός πως η ίδια επέλεξε να παραστεί ως μάρτυρας υπερ απολυμένης συναδέλφου της στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως και οι καταγγελίες της ίδιας και του σωματείου για την κατάργηση του ωραρίου εργασίας, τις απολύσεις συναδέλφων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τότε, ο δήμαρχος την κάλεσε σε απολογία για την στάση της, γεγονός που καταδικάστηκε από την συνδικαλιστική παράταξη του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ. Η ανάρτηση της ανακοίνωσης της παράταξης, αλλά και άλλων σχετικών κειμένων που ασκούσαν κριτική κατά του δημάρχου από τον λογαριασμό της ίδιας, αποτέλεσε αφορμή για την αγωγή εναντίον της για λόγους «συκοφαντικής δυσφήμισης».

«Άλλο συνδικαλιστική διεκδίκηση ή άποψη και άλλο η δυσφήμιση και το ψέμα» απάντησε ο δήμαρχος Αλίμου στο αίτημα του TPP να σχολιάσει. «Δεν είναι η πολιτική μου αυτή που παρουσιάζουν» επιμένει, κάνοντας λόγο για «φανταστικές καταστάσεις» και «παράλληλη πραγματικότητα». «Δεν είχα άλλο τρόπο» καταλήγει, με τον ίδιο να κρίνει πως η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφασίσει αν οι αναρτήσεις των συνδικαλιστων αποτελούν κριτική ή «ψέμα, σπίλωση και λάσπη» ανθρώπων που θέλουν να τον «εκδικηθούν», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Στις αγωγές του ο δήμαρχος απαιτεί τόσο από την κα. Παπαχρίστου όσο και από τον κ. Χαρίση να προβούν σε έγγραφη δημόσια ανάκληση των αναρτήσεων τους, αλλιώς να  επιβληθεί κράτηση 3 μηνών και το ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος, όπως και 30.000 ευρώ έκαστος με τόκο για ηθική αποζημίωση, η απαγόρευση δημοσίευσης των ένδικων δημοσιευμάτων και να υποχρεωθεί η ιστοσελίδα να διατηρήσει δημοσιευμένη την απόφαση επί μια βδομάδα.


Αναδημοσίευση από ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις