14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ: Η ΔΕΗ δεν πωλείται. Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται

Πρόσφατα

Βήμα το βήμα, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, για να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τα «ασημικά» της χώρας, σε όφελος της κερδοσκοπίας και των «αρπακτικών» του κεφαλαίου.

Αυτή τη φορά προκαλεί «ξαφνικό θάνατο» στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ. Έτσι, μετά την άρση της μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στην Επιχείρηση, το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων και του ΑΔΜΗΕ και, πριν από δύο εβδομάδες, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό fund, το διορισμένο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφασίζει, ξαφνικά, νύχτα, κατ’ εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ. Με την απόφαση αυτή, το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί στο 33% έναντι του 51% που κατέχει σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχό της. Η τελική απόφαση θα παρθεί, στις 19 Οκτώβρη, από τη γενική συνέλευση των μετόχων, και αν περάσει τότε το ρεύμα θα είναι πλέον «όνειρο θερινής νυχτός» για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη χώρα μας και θα αντιμετωπίσουν «πογκρόμ» από διακοπές ρεύματος

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο απελευθέρωσης της Ενέργειας, που προωθείται εδώ και πολλά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις. Σήμερα, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να το ολοκληρώσει. Ξεκίνησε με τη «χειρουργική» της απαξίωσή της, τη σαλαμοποίησή της, τις τεράστιες ζημίες που υπέστη, μέχρι το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνει ο λαός και την υποχρεωτική μεταφορά πελατών της ΔΕΗ στους «εναλλακτικούς παρόχους», που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιλογές δηλαδή που, κι αυτό φάνηκε από τη ζωή, ωφελούν μόνο τα μονοπώλια που επενδύουν στον κλάδο, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ενέργειας.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί πως το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί εγκληματική πράξη και οδηγεί σε ανεπανόρθωτη καταστροφή, όχι μόνον για τους εργαζομένους, την Επιχείρηση και το λαό, αλλά και για την εθνική οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την εθνική κυριαρχία. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα, που ήδη είδαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να παίρνουν την ανιούσα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους πληρώσουν, πολλώ δε μάλλον τώρα, που ελέω της ενεργειακής κρίσης, αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Το ΜΕΤΑ παλεύει για μια ΔΕΗ, ενιαία – 100% υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Με αποκλειστικότητα σε παραγωγή – μεταφορά – διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μας πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου), στο πλαίσιο του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας σε όφελος του λαού. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα. Μόνο μια δημόσια ΔΕΗ μπόρεσε να φτάσει στο παρελθόν και να ρευματοδοτήσει τα ορεινά χωριά, τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να τις στηρίξει και σήμερα.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους στην Ενέργεια και να παλέψουν συντονισμένα, για δημόσιες επιχειρήσεις με σταθερές σχέσεις εργασίας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού, και δε θα ξεπουληθούν για την κερδοφορία του κεφαλαίου και την αποπληρωμή του χρέους.

Ο αγώνας για τη σωτηρία της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους σ’ αυτή. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό, δεν ξεπουλιέται και δεν εμπορευματοποιείται.


25-09-21
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις