34.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

«Στο σφυρί» βγαίνει το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού | Ιδιωτική κλινική θα φέρει ο ΕΦΚΑ στο ΝΙΕΝ

Πρόσφατα

Νέες «φωτιές» άναψε στον Δήμο Πεντέλης το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο ο ΕΦΚΑ πρόκειται να προγραμματίσει τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, προκειμένου να στεγάσει ιδιωτικό νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, η έκταση 119.458 στρεμμάτων, με κτήριο επιφάνειας 11.600 τ.μ., το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως νοσοκομείο πριν εγκαταλειφθεί τελείως και μετατραπεί σε «κουφάρι», προορίζεται και πάλι για να στεγάσει νοσοκομείο με εκμίσθωση για 50 χρόνια και ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 100.000 €, ενώ το κόστος της ανακατασκευής του υπολογίζεται στα 18.000.000 €.

Ο αιφνιδιασμός Κεχαγιά και ο «προφητικός» όρος

Το δημοσίευμα έπιασε εξ απήνης τη δημοτική Αρχή, καθώς σε ερώτηση που της υπεβλήθη για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά έκανε λόγο για «αιφνιδιασμό» και τόνισε ότι η διοίκηση δεν γνωρίζει κάτι για τα σχέδια του ΕΦΚΑ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας όταν ο τότε υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επισκέφτηκε το Πεντελικό. «Θα είμαστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με το Σώμα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι κάτι που μπορεί να θίξει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για τον περιβάλλοντα χώρο του ΝΙΕΝ», υπογράμμισε η Δήμητρα Κεχαγιά.

Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις της δημάρχου, όταν ήρθε προς ψήφιση και εν τέλει εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου του ΝΙΕΝ στον Δήμο, μετά από πιέσεις χρόνων από τη διοίκηση του πρώην δημάρχου Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη προς τον ΕΦΚΑ, ανάμεσα στις υποχρεώσεις του Δήμου ήταν ότι θα πρέπει να παραδώσει τον παραχωρηθέντα χώρο εντός ενός έτους από τη σχετική έγγραφη ειδοποίησή του από τον ΕΦΚΑ, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας του ΕΦΚΑ με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας έκτασης, όπως είχε καταγράψει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ στο σχετικό της ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου 2019.

Ο… οιωνός του Κωστή Χατζηδάκη

Ως προς την επίσκεψη του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στον χώρο του ΝΙΕΝ την Κυριακή 25 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο των δράσεων καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου από τον Δήμο και τον ΣΠΑΠ, ο Κ. Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στα social media, εκτός από την απογοήτευση και τον εκνευρισμό του για την κακή κατάσταση και την επικινδυνότητα του χώρου και με αφορμή την ανάθεση από τον ΕΦΚΑ σε εργολάβο για το κλείσιμο όλων των διόδων πρόσβασης στον χώρο, είχε γράψει, μεταξύ άλλων: «Το Δημόσιο οφείλει να κάνει σοβαρότερα και γρηγορότερα τη δουλειά του! Αυτό αφορά προφανώς και την όποια μελλοντική τύχη του κτηρίου με αντίστοιχο σχέδιο από την πλευρά του ΕΦΚΑ».

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο τότε υπουργός ΥΠΕΝ είχε αφήσει ανοιχτό το σενάριο της εκμετάλλευσης του χώρου από τον ΕΦΚΑ με βάση τα όποια σχέδια επιθυμούσε ο φορέας, παρά τις όποιες δηλώσεις ικανοποίησής του για την προσωρινή παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου στον Δήμο Πεντέλης «για να τον προσέχει και να τον συντηρεί», όπως έγραψε, χρίζοντας τον Δήμο ως… «φύλακα» του χώρου έως ότου και όποτε αυτός αξιοποιηθεί.

Από αστικό πάρκο… νοσοκομείο

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του ΝΙΕΝ στον Δήμο έγινε «προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος αστικού πάρκου από τους δημότες», κάτι που έως σήμερα ουσιαστικά δεν έχει συμβεί. Κι αυτό καθώς, πέρα από τις δράσεις καθαρισμού, με πιο πρόσφατη αυτή από τον ΣΠΑΠ την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, δεν έχει υπάρξει καμία άλλη ουσιαστική πρωτοβουλία ώστε ο χώρος να καταστεί προσβάσιμος προς τους πολίτες «από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου», όπως αναφερόταν στις προϋποθέσεις της παραχώρησης, αλλά ούτε και η πραγματοποίηση κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης εκεί, όπως και πάλι προβλεπόταν στο συμφωνητικό με τον ΕΦΚΑ.

Αντιθέτως, όλο το περασμένο καλοκαίρι, τόσο το κτήριο όσο και ο περιβάλλων χώρος του ΝΙΕΝ έγιναν στόχος εμπρηστών, καθώς σβήστηκαν εν τη γενέσει τους μικρές εστίες φωτιάς πριν αυτές γίνουν επικίνδυνες, ενώ διαχρονικές είναι οι καταγγελίες για πάρτι, διακίνηση ναρκωτικών και παρουσία νέων εντός του επικίνδυνου και άκρως επισφαλούς κτηρίου (σ.σ. η πυρασφάλεια είναι μια εκ των υποχρεώσεων του Δήμου, όπως και η «αποτροπή έκνομων ενεργειών», δίχως κανείς να αναφέρει με ποιον τρόπο μπορεί ένας Δήμος να το πράξει, όταν δεν διαθέτει ούτε καν Δημοτική Αστυνομία).

Εύλογες απορίες

Εφόσον, τελικά, αποδειχθεί πραγματικότητα το σενάριο εκμίσθωσης του ΝΙΕΝ για να στεγάσει ιδιωτικό νοσοκομείο, οι απορίες που προκύπτουν είναι πολλές. Αρχικά, γιατί στην περίπτωση του ΝΙΕΝ ένας νοσοκομειακός χώρος θα υποδεχθεί ξανά νοσοκομείο, καθώς έχει και τη σχετική χρήση, ενώ στην περίπτωση της απενεργοποιημένης Πτέρυγας Μπόμπολα του «Αμαλία Φλέμινγκ», ο νοσοκομειακός χαρακτήρας του (βάσει δωρεάς μάλιστα) «παρακάμφθηκε» με χαρακτηριστική άνεση, προκειμένου να μετατραπεί ένα τμήμα του σε νηπιαγωγείο και να συζητούνται «μη – νοσοκομειακές» χρήσεις και για το υπόλοιπο τμήμα του; Κατά δεύτερον, τι μήνυμα δίνει η έλευση ενός ιδιωτικού νοσοκομείου σε μια περιοχή όπου τις τελευταίες δεκαετίες έκλεισαν τρία δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΕΝ); Αποτελεί, μάλιστα, ειρωνεία το γεγονός αυτά τα απενεργοποιημένα νοσοκομεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά ενισχύοντας τη μάχη του ΕΣΥ με την πανδημία του κορωνοϊού – και όχι μόνο. Και τέλος, είναι τα 100.000 € ως ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο του χώρου, αντίστοιχα με την αντικειμενική και πραγματική αξία του χώρου;

Αντιδράσεις

Πριν από την ερώτηση Παπακωνσταντίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι πρώτες αντιδράσεις για το δημοσίευμα περί εκμίσθωσης του ΝΙΕΝ από τον ΕΦΚΑ είχε έρθει από τον πρώην γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «ξεπούλημα», χρησιμοποιώντας μάλιστα βαριές πολιτικές εκφράσεις όπως… «Μητσοτάκης ΑΕ» και «Χατζηδάκης Realestate AE».

Ακολούθησε προ ημερών η ανακοίνωση τής, εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ – ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ, η οποία αναρωτιέται: «Ποιος θα ωφεληθεί από τη μίσθωση του ΝΙΕΝ σε ιδιώτη;», καλώντας τον Δήμο και την τοπική κοινωνία να αντιδράσουν στα σχέδια του ΕΦΚΑ «για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των πολιτών για δημόσια υγεία και ελεύθερη πρόσβαση σε φροντισμένους χώρους πρασίνου και αναψυχής».


Πηγή: amarysia.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις