Αντί-Λογος: Μέτρα πολλά, επιβολή εξατομικοποιημένων ποινών, προστασία καμία

Συλλογικότητα Εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας

Μια βδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά του covid, οι γονείς, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι/-ες και η κοινωνία κρατάμε την ανάσα μας ως προς το τι θα επακολουθήσει μέσα στον χειμώνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του gov.gr, οι κλίνες covid βρίσκονται σε περίπου 70% πληρότητα, ενώ το σχεδόν το σύνολο των ειδικών προεξοφλεί νέα έξαρση της πανδημίας στους μήνες που θα επακολουθήσουν. Είναι σαφές ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού (π.χ. περισσότερες σχολικές αίθουσες, αύξηση των δρομολογίων στις συγκοινωνίες, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΣΥ συνολικότερα, αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων κ.α.).

Αντί αυτών όμως, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού είναι άκρως τιμωρητικές, αλλοπρόσαλλες και εν τέλει αναποτελεσματικές για την προστασία όλων, ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων. Ενδεικτικά, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (αλλά μπορούν να εργάζονται σε αυτούς), οι ίδιοι άνθρωποι (π.χ μαθητές,-τριες) πρέπει να κάνουμε άλλοτε self test και άλλοτε rapid, δεν επιτρέπεται να είμαστε όρθιοι/-ες σε θέατρα και συναυλίες (ακόμα και αν πήγαμε σε αυτές όρθιοι,-ες και συνωστισμένοι,-ες στα ΜΜΜ) κλπ.

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, με την τελευταία ΚΥΑ (ΦΕΚ 4207 Β) γίνεται απόλυτα σαφές πως ο έλεγχος έναντι της πανδημίας είναι διαδικασία επιβολής εξατομικοποιημένων ποινών και όχι προστασίας του συνόλου. Όχι μόνο δεν παρέχονται πλέον δωρεάν τεστ (ούτε καν για τους εμβολιασμένους,-ες, οι οποίοι επίσης μπορούμε να κολλήσουμε και να μεταδώσουμε τον ιό), αλλά δεν υποχρεούνται σε έλεγχο όσοι και όσες με εντολή ιατρού δεν πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό (!) Η ευσυνειδησία μας περνά πλέον υποχρεωτικά από το ταμείο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, την ώρα που η Κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στο να εξετάζει το ποιος/ποια έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του/της. Το σήμα που εκπέμπεται είναι πως με το εμβόλιο ξεμπερδέψαμε ενώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Και φυσικά, η Κυβέρνηση ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό (διαχωρισμός εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων), δημιουργεί παντού λίστες που μοναδικό σκοπό έχουν την αναστολή σύμβασης (π.χ των υγειονομικών) ή την επιβολή προστίμων 300€…κανένας λόγος για τακτικούς δωρεάν ελέγχους σε όλο τον πληθυσμό με έμφαση σε όσους/όσες αναγκαστικά κινούνται/εργάζονται σε χώρους με συνωστισμό.

Υπάρχει όμως και μια επιπλέον διάσταση που αφορά ειδικά το Δημόσιο: το πολύ ουσιαστικό και απαραίτητο εφόδιο του εμβολιασμού, ειδικά σε κρίσιμες δομές και υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ την ώρα που οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί οδηγούνται σε εξάντληση λόγω υπερκόπωσης. Έχοντας αυτό στο μυαλό, όπως και τα αντίστοιχα δείγματα γραφής στο δικό μας Υπουργείο (εκχώρηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες, με αμοιβή 80€.φάκελο και συνολικό κόστος 8,5 εκατ.€, όπου και εδώ στοχοποιήθηκαν συνάδελφοι – «κόπρος του Αυγεία» – ώστε να προχωρήσει το μέτρο), χρειάζεται να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί/-ες ως προς τις προθέσεις όσων ισχυρίζονται ότι κάνουν τα αυτονόητα.

Η προστασία μας ως εργαζόμενοι/-ες και ως κοινωνία περνά από την διεκδίκηση μέτρων που να κινούνται στην ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, ενίσχυση του ΕΣΥ και συνολικά των κοινωνικών δομών με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, απόκρουση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης, μέσω της στοχοποίησης συναδέλφων και απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών. Η πανδημία απέδειξε πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι το μόνο που μπόρεσε να αντέξει, ενώ ο ιδιωτικός τομέας (θεραπευτήρια, κλινικές) αποδείχτηκε «ξενοδοχείο». Οι πρόσφατες πυρκαγιές έδειξαν εκ νέου τις καταστροφικές συνέπειες της υποστελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

Για αυτά τα σημαντικά θέματα, τα συνδικαλιστικά μας όργανα, θα πρέπει να υπερβούν την ράθυμη σιωπή τους. Έγγραφα της Διοίκησης, όπως το πρόσφατο με ημερομηνία 15/9 που μας καλούσε έως 16/9 να καταθέσουμε (καθ’ υπέρβαση της νομοθεσίας που μιλά για «επίδειξη» στο προϊστάμενο/η της οργανικής μονάδας που υπηρετεί κανείς) τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας, αλλιώς έχει …πρόστιμο, δεν πρέπει να καταπίνονται «αμάσητα». Ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία ενός Υπουργείου που θρηνεί νεκρούς από covid, αλλά δεν διαθέτει γιατρό εργασίας (παρόλο που τιτλοφορείται Υπουργείο Εργασίας!!!),θα πρέπει να αρθρώσουν φωνή, διεκδικώντας το αυτονόητο: Πραγματικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, αναβάθμιση των δημοσίων δομών και πολιτικών για την υπεράσπιση της υγείας και της εργασίας!

Ζητάμε:

  • Δωρεάν rapid test εντός του χώρου εργασίας για όλους/ες ανεξάρτητα αν είναι ή όχι εμβολιασμένοι

  • Τοποθέτηση γιατρού εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας!

  • Λήψη μέτρων για καλύτερο εξαερισμό σε όλους του εργασιακούς χώρους του Υπουργείου

  • Μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού σε ΜΜΜ, σχολεία (περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες σχολικές αίθουσες)

  • Ενίσχυση του Δημοσίου ΕΣΥ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία σκέψη για παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες!