14.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ως «αναδιάταξη δυνάμεων» παρουσιάζει η κυβέρνηση το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων

Κι ενώ οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος από την κυβέρνηση και του στόχου τείχους ανοσίας, η κυβέρνηση βαφτίζει ως «αναδιάταξη δυνάμεων»» το κλείσιμο τριών εμβολιαστικών κέντρων. Να σημειωθεί ακόμα ότι ενώ η κυβέρνηση, ασκώντας πολιτική στρεφόμενη προς τον ιδιωτικό τομέα, έχει δώσει από τον Αύγουστο την ευκαιρία σε όλους στους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία», μόλις 165 γιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς

Πρόσφατα

Ως «αναδιάταξη δυνάμεων» παρουσιάζει η κυβέρνηση το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων, ενώ η πανδημία ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους ειδικούς που έχουν παραδεχτεί πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει πετύχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των υγειονομικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουμε για το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αναστέλλεται η λειτουργία σε τρία mega εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, σε 7 από τους 10 mega εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων.«Μικροαλλαγές ή οποιεσδήποτε κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν την αναδιάταξη θα γίνουν, αλλά δεν αλλάζει η συνολικότερη κατεύθυνση» τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι το χαμηλό τοίχος ανοσίας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αν και εστίασε ξανά στον τομέα της οικονομίας, λέγοντας πως στόχος είναι να μην ξανακλείσει.

Τα 7 mega που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα από 28.9.2021 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των mega εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο. Παράλληλα, τη στιγμή αυτή, η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, κατά πληροφορίες της Αυγής, η δυναμικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί και εντός 48 ωρών να αναπτυχθούν 2.800 εμβολιαστικά κέντρα, οπότε και η συνολική ημερήσια δυναμικότητα θα ξεπερνά τις 140.000 εμβολιασμούς. Παρ’ όλα αυτά, με τα σημερινά δεδομένα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν τους 30.000. Τέλος να σημειωθεί πως από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία», ωστόσο μόλις 165 γιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς.


«Απλώς μια ταμπέλα» για την Μίνα Γκάγκα ο διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία

Ενώ η Μίνα Γκάγκα, πριν την υπουργοποίησή της, ήταν μάχιμη γιατρός και είχε υπηρετήσει το ΕΣΥ από τη θέση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», τώρα ένθερμα υποστηρίζει πως σημασία έχει «η ποιότητα των υπηρεσιών και αν αυτές κοστολογούνται», χαρακτηρίζοντας «ταμπέλα» τον διαχωρισμό δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Τόνισε δε ότι θα εκπονηθεί εκ νέου σχέδιο ενημέρωσης για τους άνω των 60 ετών, ώστε να πεισθούν για εμβολιασμό, ενώ την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι «προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα».

Μόνο ταμπέλα ο διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όπως υποστήριξε στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας. Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για το αν η πίστη της συμπεριλαμβάνει και την ένταξη του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε ότι «ο διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία είναι απλώς μια… ταμπέλα».

«Αυτό που έχει σημασία», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός, «είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και αν αυτές κοστολογούνται». Αυτή η τοποθέτηση της προκαλεί αίσθηση καθώς η ίδια πριν την υπουργοποίησή της ήταν μάχιμη γιατρός και είχε υπηρετήσει το ΕΣΥ από τη θέση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία». Και φυσικά, γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιδιωτική ιατρική περίθαλψη.

Στη δεύτερη ερώτηση της ΑΥΓΗΣ, για το αν η κυβέρνηση θα σταματήσει να στρέφεται προς τις μεγαλύτερες ηλικίες για τον εμβολιασμό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «η εκστρατεία συνεχίζεται και για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς είναι η πιο ευάλωτη. Θα εκπονηθεί εκ νέου σχέδιο ενημέρωσης για τους άνω των 60 ετών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και γιατρούς». Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι «προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα».

Επισημαίνεται ακόμα πως κατά τη συνάντηση της Μίνας Γκάγκα με τους υγειονομικού συντάκτες, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποχρεωτικότητα και την αναστολή εργασίας την υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έξω από την Κεντρική Υπηρεσία του Κέντρου.


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις