15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χατζηδάκης: «Πρώτο ένσημο» με ρήτρα διατήρησης της θέσης εργασίας («ανακύκλωση» ανεργίας)

Με λίγα λόγια, αυτό που λέει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι πως και το «πρώτο ένσημο» είναι ένα πρόγραμμα «ανακύκλωσης» της ανεργίας, αφού ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τη θέση εργασίας, όχι τον εργαζόμενο, τον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολύσει, σε περίπτωση που απεργήσει, διεκδικήσει δεδουλευμένα που του κρατά, αρνηθεί τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, συνδικαλιστεί κ.λπ.

Πρόσφατα

Το μέτρο του «πρώτου ενσήμου» θα αφορά σε 35.000 νέους και νέες αρχικά και θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, κατά την οποία εξειδίκευσε τη δέσμη μέτρων αρμοδιότητας του υπουργείου του, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε:

Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.

Σε σχέση με τα υπάρχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το «πρώτο ένσημο» έχει δύο διαφορές: Πρώτον, καλύπτει όλους τους νέους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Και δεύτερον, κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δε χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του ΟΑΕΔ.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

α) Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει ο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.

γ) Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη «τρέχει» και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις). Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.

δ) Όπως σημειώθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ (28 εκατ. Ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. Ευρώ για το 2023) μ΄αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35 χιλιάδες νέοι. Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Με λίγα λόγια, αυτό που λέει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι πως και το «πρώτο ένσημο» είναι ένα πρόγραμμα «ανακύκλωσης» της ανεργίας, αφού ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τη θέση εργασίας, όχι τον εργαζόμενο, τον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολύσει, σε περίπτωση που απεργήσει, διεκδικήσει δεδουλευμένα που του κρατά, αρνηθεί τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, συνδικαλιστεί κ.λπ.

Τα άλλα προγράμματα που ανακοίνωσε και τα οποία, στην ουσία, ενισχύουν τις επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα κι «αποδυναμώνουν» τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, υπό τη δικαιολογία της προστασίας της εργασίας και των θέσεων εργασίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα φτωχοποιούνται βιαίως. Πρόκειται για εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει στο να κατευνάσει εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις.

  • Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (που έληγε τέλος Σεπτεμβρίου). Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.
  • Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις. Το πρόγραμμα προβλέπει ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέφθηκε ότι η απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να κατανέμει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης μεταξύ των αυτοτελών κλάδων του Οργανισμού ανάλογα με τις υποχρεώσεις εκάστου κλάδου, ώστε να μην δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση των δράσεων που σχεδιάζει.
  • Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο. Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.
  • Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ/μήνα) για επιπλέον δυο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος 2021) για τους καλλιτέχνες και για τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021), με κόστος που φθάνει στα 30 εκατ. ευρώ.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο. Ο λόγος για το πρόγραμμα στήριξης θεάτρων, κινηματογράφων και μουσικών σκηνών καθώς προκειμένου να μετριαστούν –και σε αυτή την περίπτωση – οι δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, δόθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δυνατότητα παράτασης των υποστηρικτικών μέτρων. Το συνολικό κόστος είναι 22 εκατ. ευρώ.

Σχετική ανάρτηση | Ο εμπαιγμός του Μητσοτάκη προς τους νέους ή πως τα 1.200 ευρώ που έταξε γίνονται… 100 ευρώ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις