7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: Πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων | Μήνυμα προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες

Πρόσφατα

Μήνυμα του Συλλόγου προς όλους και όλες τους/τις συναδέλφους και συναδέλφισσες

Ευχόμαστε σε όλες και όλους τους συναδέλφους στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας καλή αρχή, υγεία και δύναμη!

Καλωσορίζουμε τους/τις νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους που τοποθετούνται στις σχολικές μας μονάδες, συνεχίζοντας το συλλογικό αγώνα για εργασιακή αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Όλα όσα επιφυλάσσει για τον εκπαιδευτικό και τη δημόσια εκπαίδευση η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα με το αντιδραστικό νομοθέτημα που ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, κηρύσσοντας τον πόλεμο σε κάθε μάχιμο εκπαιδευτικό, το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και τη δημοκρατία σε αυτό.

Η πανδημία φουντώνει, πάλι τα σχολεία ανοίγουν ανοχύρωτα και οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων δεν κρύβονται και δεν μπορεί να μετακυλίονται στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Τη μάχη θα τη δώσουμε ξανά! Αν κάτι μπορούμε να κρατήσουμε στη συλλογική μνήμη, είναι η στάση αλληλεγγύης και συσπείρωσης όλων των συναδέλφων που μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες υποχρέωσαν σε βαριές ήττες την κα Κεραμέως και αποσόβησαν τη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων το προηγούμενο διάστημα.

Ο σύλλογος Αθηνά, μαζί με όλα τα μαχόμενα σωματεία της εκπαίδευσης, θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς σε αυτό το δρόμο: της αγωνιστικής ανάτασης και της συλλογικής αξιοπρέπειας.

Τις επόμενες μέρες θα επικαιροποιήσουμε και θα προωθήσουμε στις σχολικές μονάδες το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων καθώς και των αναπληρωτών.

Θα προχωρήσουμε επίσης και σε συνολική ενημερωτική ανακοίνωση-ώσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της εκπαιδευτικής συγκυρίας εν όψει της έναρξης των μαθημάτων και της νέας χρονιάς.

Καλή αρχή!


Πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων

Συνάδελφοι-ισσες, σας κοινοποιούμε το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων που προβάλλει και στηρίζει ο σύλλογος Αθηνά υπερασπίζοντας τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων από κάθε καταστρατήγηση τόσο από τη Διοίκηση όσο και από τους κάθε φορά κυβερνώντες. Ο Σύλλογος καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να υπερασπιστούν το πλαίσιο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να αρνούνται κάθε εντολή που το αντιστρατεύεται και καλύπτει συνδικαλιστικά και απόλυτα κάθε μέλος μας και κάθε σύλλογο διδασκόντων που το επικαλείται και το υπερασπίζεται:

 • Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2470/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10-15 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω)

 • Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν κάποια φορά (και όχι πάγια) του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο συγκεκριμένο έργο (εκπαιδευτικού/παιδαγωγικού-πολιτιστικού χαρακτήρα) ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Είναι σαφές ότι καμιά οδηγία-εντολή για υποχρεωτική παραμονή μέχρι τις 2μμ δεν είναι σύννομη, ως εκ τούτου αρνούμαστε μια τέτοια «παραμονή» και κάθε τέτοια εντολή από όπου κι αν προέρχεται. Σε καμία περίπτωση, επίσης, η τελευταία ρύθμιση του άρθρου 245 του ν. 4512/2018 δεν θεσπίζει υποχρέωση παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο για τον πέραν του διδακτικού ωραρίου χρόνο, παρά μόνο όταν η παραμονή συνδέεται με άλλο συγκεκριμένο έργο που έχει ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς από τα αρμόδια συλλογικά όργανα.

 • Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που έχουν οριστεί στο πρόγραμμα των “σχολικών γευμάτων”, οι σύλλογοι διδασκόντων με την πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη του συλλόγου Αθηνά και της Ομοσπονδίας να καταγράψουν σε πρακτικά αποφάσεις με τις οποίες δε θα συγκροτήσουν επιτροπές ποιοτικού και υγειονομικού ελέγχου των γευμάτων, μη αναλαμβάνοντας δηλαδή αλλότρια καθήκοντα με πολλαπλές ευθύνες που μετακυλύουν στους εκπαιδευτικούς το κράτος, το υπουργείο και οι προμηθευτές, αλλά και ούτε να αναλάβουν καθήκοντα τραπεζοκόμου σε διδακτήρια χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές και προσωπικό, έτσι που όσα παιδιά δεν μένουν στο ολοήμερο να παίρνουν το φαγητό στο σπίτι. Τα αντίστοιχα σχέδια πρακτικών κυκλοφορούν.

 • Η διαμόρφωση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος γίνεται με δημοκρατική συλλογική συζήτηση στο σύλλογο διδασκόντων. Αυτή η συζήτηση και η δημοκρατική συλλογική κουλτούρα πρέπει να πρυτανεύσει σε κάθε σχολική μονάδα, παρά την απαράδεκτη διάταξη που εισήχθη στο ΠΔ 79 αλλά και τις προβλέψεις του νομοθετικού εκτρώματος της κ. Κεραμέως (ν4823/21) για στραγγαλισμό και φίμωση των συλλόγων διδασκόντων. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους διευθυντές των σχολείων να συμπράξουν στην υπεράσπιση της δημοκρατίας στο σχολείο και του κυρίαρχου ρόλου του συλλόγου διδασκόντων σε αυτό.

 • Στη διαμόρφωση του προγράμματος πρέπει να υπάρχει μια (κατά το δυνατόν) ισοκατανομή των κενών, με τα λιγότερα δυνατόν κενά για τον καθένα και μια (κατά το δυνατόν) ισοκατανομή στην ώρα αποχώρησης των συναδέλφων με τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου.

 • Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Κάθε “απασχόληση” τμήματος ανάγεται στο διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν και να αρνούνται κάθε εντολή για επιπλέον κάλυψη διδακτικών ωρών. Σε ό,τι αφορά τις απουσίες εκπαιδευτικών λόγω αδειών, σε περίπτωση που δεν στέλνονται αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών, καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να αποφασίσουν ένα πάγιο ή κατά περίπτωση τρόπο για την κάλυψη του κενού που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να είναι η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου κανενός συναδέλφου.

 • Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της χρονιάς, οι σύλλογοι διδασκόντων να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα λειτουργίας του σχολείου που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που έχει διατεθεί στη σχολική μονάδα.

 • Ενάντια στα προγράμματα λάστιχο και τα κυλιόμενα ωράρια που ακολουθούν τη λογική των περικοπών και τη στενή λογιστική των ωρών, οι σύλλογοι διδασκόντων να απαιτούν τη διαμόρφωση του προγράμματος και του διδακτικού ωραρίου κατά βάση σε δύο ζώνες: Από 8.15-13.15 και από 11.45- 16.00

 • Καλούμε επίσης τους συλλόγους διδασκόντων να υπολογίζουν αναγόμενη σε διδακτικές ώρες εβδομαδιαία και την πρωινή ζώνη 7-8, όπου λειτουργεί. Να απαιτούν την έγκριση του προγράμματος με την αποδοχή του αυτονόητου: ότι κάθε απασχόληση των μαθητών τους μέχρι την αποχώρηση από το σχολείο/νηπιαγωγείο ανάγεται στο διδακτικό ωράριο!

 • Οι σύλλογοι διδασκόντων, διαμορφώνοντας τα προγράμματα στα σχολεία να υπολογίζουν τη σίτιση στο ολοήμερο στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων. Η ανυποχώρητη δράση του Συλλόγου μας εδώ και πολλά χρόνια, η στάση σχολικών μονάδων που εφάρμοζαν στην πράξη το νόμιμο ωράριό μας, οι μαζικές ενυπόγραφες διαμαρτυρίες των συναδέλφων για την παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και η διεύρυνση του συλλογικού αγώνα για την προσμέτρηση της ώρας σίτισης στο διδακτικό ωράριο καθενός συναδέλφου, υποχρέωσαν το Υπουργείο στη εγγραφή του δικαιώματος αυτού, δηλαδή της προσμέτρησης της ώρας της σίτισης και στο ΠΔ 79/2017.

 • Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους ωράριο και, ασφαλώς, σε καμία περίπτωση απογευματινές ώρες.

 • Οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν με απόφασή τους να τοποθετηθούν και να εναντιωθούν, στους υποβιβασμούς σχολείων, τις συμπτύξεις τμημάτων, την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, στα κενά διδακτικού προσωπικού, στις μετακινήσεις ειδικοτήτων, στα πρόγραμματα αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης όπως και σε κάθε αντιεκπαιδευτικό-αντιπαιδαγωγικό μέτρο και εντολή.

 • Οι σύλλογοι διδασκόντων, όταν σε ένα τμήμα που προσεγγίζει τους 25 μαθητές, έχουν ως κυρίαρχο όργανο το αναφαίρετο δικαίωμα να συνεδριάσουν, να αναδείξουν τους παιδαγωγικούς λόγους (φοίτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες, φοίτηση αλλοδαπών κ.α) και να προχωρήσουν σε αποφάσεις με τις οποίες θα ζητούν το χωρισμό των τμημάτων σε δύο και την άμεση έγκριση από τη Διoίκηση.

 • Οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν στις πολλαπλές μετακινήσεις σε περισσότερα από δύο σχολεία, να ζητούν ενυπόγραφη αιτιολογημένη εντολή και σε κάθε τέτοια περίπτωση, μείωση του ωραρίου και απαλλαγή από τις εφημερίες. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε συμπλήρωση του ωραρίου του στο ολοήμερο, εφόσον δεν το επιθυμεί.

 • Δε μπορεί να ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σε εκπαιδευτικούς του σχολείου για εκπαιδευτικό έργο που πρέπει να καλυφθεί από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή. Οι σύλλογοι διδασκόντων δεν πρέπει να αποδέχονται τέτοιες « λύσεις », που μειώνουν τις θέσεις εργασίας και εισάγουν την ωρομίσθια δουλειά. Οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να αρνηθούν με απόφασή τους τις υπερωρίες. Κανένας δε μπορεί να υποχρεωθεί σε υποχρεωτική υπερωρία χωρίς τη θέλησή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση να ζητείται έγγραφη εντολή και σε περίπτωση επιμονής της διοίκησης να ενημερώνεται ο σύλλογος για να απαντήσει και να αντιδράσει άμεσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωρίας ο Σύλλογος «Αθηνά» κηρύσσει στάσεις εργασίας και καλύπτει όλους τους συναδέλφους για τη μη εφαρμογή τους.

 • Οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι- ΑΜΩ αμείβονται με ωριαία αποζημίωση, με βάση τις ώρες που διδάσκουν και μόνο γι’ αυτές. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας δεν προκύπτει από πουθενά και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν εφημερία στους ωρομίσθιους συναδέλφους και τους συναδέλφους να μην τις αποδέχονται. Υπενθυμίζουμε ότι οι ώρες και οι ημέρες απεργίας των ωρομίσθιων συναδέλφων υπολογίζονται στην προϋπηρεσίας τους.

 • Με αφορμή την απόπειρα επαναφοράς της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, που αποτρέψαμε με σκληρό αγώνα τόσο στο παρελθόν όσο και την προηγούμενη χρονιά με την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την πρόβλεψη για έναρξη των διαδικασίων για “προγραμματισμό” και “αποτίμηση” του εκπαιδευτικού έργου – εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αλλά και της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που ακολουθεί, σας ενημερώνουμε και πάλι για τις συλλογικές μας αποφάσεις, με τις οποίες απέχουμε με απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αποτίμησης, προγραμματισμού, αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού. Η απεργία-αποχή είναι μια νόμιμη και αποτελεσματική μορφή αγώνα, που δεν επισύρει ποινές για κανέναν! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν και πάλι μαζικά τη συλλογική προσπάθεια ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις για το δημόσιο σχολείο και το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών.

 • Στην περίοδο του covid-19 και για την περίπτωση απουσιών εκπαιδευτικών, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη της αναπλήρωσης, αλλά να ζητούν με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων να διατεθεί ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός στη σχολική μονάδα για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Ισχύει στο ακέραιο και την περίοδο του covid-19 ότι κάθε απασχόληση μαθητών ανάγεται στο διδακτικό ωράριο και ότι δεν αναλαμβάνουμε καθοιονδήποτε τρόπο την απασχόληση μαθητών στα κενά μας με υπέρβαση του διδακτικού ωραρίου. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι αν δεν σταλεί εκπαιδευτικός για την αναπλήρωση, το τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και ειδοποιούνται οι γονείς για την αποχώρηση των μαθητών.

 • Στην περίοδο του covid-19, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναλάβουν την ευθύνη ανάθεσης καθηκόντων “υπεύθυνου covid-19″ στη σχολική μονάδα σε κανέναν συνάδελφο-ισσα ούτε και στο Διευθυντή-ντρια του σχολείου, γιατί δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένες υγειονομικές γνώσεις, για την ανάληψη τέτοιων καθηκόντων και ευθυνών από κανέναν! Να ζητούν την άμεση στελέχωση της σχολικής μονάδας με ειδικό σχολικό νοσηλευτή για την κάλυψη αυτών των αναγκών αλλά και τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό ειδικού χώρου σε κάθε σχολείο για τη διαχείριση κάθε περίπτωσης αδιαθεσίας ή ασθένειας που προκύπτει.

 • Οι συναδέλφισσες-οι νηπιαγωγοί δύνανται, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, να ζητούν τη δημιουργία αμιγών τμημάτων κλασικού και ολοήμερου προγράμματος με βάση την επιλογή των γονέων, την ανάθεση του ολοήμερου τμήματος με εναλλαγή στο ωράριο της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας στους εκπαιδευτικούς του αμιγώς ολοήμερου τμήματος και να αντιτίθενται σε ρυθμίσεις που παγιώνουν το διδακτικό τους ωράριο, ως το μεγαλύτερο στην εκπαίδευση και προσεγγίζει τις 30 ώρες. Καλούμε επίσης όλους τους νηπιαγωγούς να μην εφαρμόσουν σε καμία περίπτωση την εγκύκλιο για την παράταση της ώρας αποχώρησης των νηπίων και την επέκταση του ωραρίου, στηριζόμενοι στα πρακτικά και τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων για τον τρόπο και τον χρόνο ασφαλούς αποχώρησης όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

 • Γενικότερα, δεν εφαρμόζουμε καμιά προφορική εντολή της διοίκησης που αφορά καταστρατήγηση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων και σε κάθε περίπτωση να απαιτούμε έγγραφη και αιτιολογημένη εντολή. Καταγγέλλουμε αμέσως στο Σύλλογο Αθηνά κάθε αυθαιρεσία και παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις