3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΜΛΑ: Αλήθειες και ψέματα στις συκοφαντίες της «Edilmac» έναντι του πρόεδρου του Συνδικάτου

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας

Πρόσφατα

Με το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δώσουμε τις απαντήσεις μας στις συκοφαντίες της εταιρείας EDILMAC και των διάφορων «καλοθελητών» της κατά του προέδρου του Συνδικάτου μας αλλά κυρίως να απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζόμενους. Ποιος ευθύνεται άραγε για τις επικίνδυνες συνθήκες και για τα ελλιπή μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι; Μήπως οι εργαζόμενοι; όπως ισχυρίζονται συχνά- πυκνά οι εταιρείες (στην τωρινή περίπτωση η EDILMAC) για να αποκρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα.

ΨΕΜΑ 1ο: Η εταιρεία EDILMAC τηρεί και εφαρμόζει όλους τους κανόνες και τα μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Σέβεται τις παρατηρήσεις και συστάσεις του τεχνικού ασφαλείας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εταιρεία EDILMAC δεν υπέγραφε για δύο ολόκληρα χρόνια το βιβλίο Yποδείξεων του τεχνικού ασφαλείας, στην προσπάθειά της να αποποιηθεί τις ευθύνες της και δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ανεπαρκή αερισμό και μέσα σε επικίνδυνα αέρια στις υπόγειες στοές, με αυξημένο τον κίνδυνο καταπτώσεων βράχων (λόγω τύχης δεν έχει σημειωθεί δυστύχημα), με μηχανήματα και οχήματα με σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό ασφαλείας και βλάβες, χωρίς φωτισμό στις υπόγειες στοές και πολλά άλλα. Ενήμερη για όλα αυτά ήταν και η εταιρεία ¨Ελληνικός Χρυσός¨, χωρίς όμως ποτέ να επέμβει ουσιαστικά και να επιλύσει όλα αυτά τα θέματα Υγείας & Ασφάλειας για τους εργαζόμενους αλλά και να προστατέψει την εργασία του τεχνικού ασφαλείας. Αντίθετα με την ανοχή της σιγόνταρε και επιβράβευε την πρακτική αυτή.

ΨΕΜΑ 2ο: Οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες Υγείας & Ασφάλειας παρά τη φροντίδα που δείχνει η διοίκηση της EDILMAC για αυτά τα θέματα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας υπό συνεχές καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας τους και πίεσης για την αύξηση της παραγωγής από τη διοίκηση της εταιρείας.

ΨΕΜΑ 3ο: Πρώτιστο μέλημα της EDILMAC είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μοναδικό μέλημα της εταιρείας είναι η αύξηση της παραγωγής χωρίς να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας είναι τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα ή παρ’ολίγον ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο μεταλλείο.

ΨΕΜΑ 4ο: Ο τεχνικός ασφαλείας ασκούσε πλημμελώς τα καθηκοντά του, παραβίαζε τις υποχρεώσεις του ως προς την ειδικότητά του και δεν ήταν συνεργάσιμος με τη διοίκηση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο τεχνικός ασφαλείας δεν ήταν αρεστός στη διοίκηση της EDILMAC γιατί έλεγχε και αναδείκνυε στην εταιρεία τα ελλιπή μέτρα προστασίας που υπάρχουν στο μεταλλείο και ζητούσε από τη διοίκηση να παρθούν επιπλέον μέτρα ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων. Πολλές φορές είχε δεχτεί επιπλήξεις από την EDILMAC να «ρίξει νερό στο κρασί του», να μην αναφέρει όλα αυτά τα σοβαρά θέματα Υγείας & Ασφάλειας αλλιώς θα τον έδιωχναν.

ΨΕΜΑ 5ο: Όταν συνέβαινε ένα ατύχημα ή συμβάν στο μεταλλείο η διοίκηση της EDILMAC διερευνούσε και έφερνε στο «φώς» κάθε άμεση ή έμμεση αιτία που σχετίζονταν με το ατύχημα, δεν είχε διάθεση να κρύψει τίποτα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η EDILMAC προσπαθεί συστηματικά να κρύψει τις ευθύνες τις για τα αίτια που προκαλούν τα εργατικά ατυχήματα ή συμβάντα. Κατηγορεί κιόλας τον Τ.Α. ότι ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός στις διερευνήσεις των ατυχημάτων διότι ανέφερε πολλά ελλιπή μέτρα Υγείας & Ασφάλειας ως αιτίες των ατυχημάτων.

ΨΕΜΑ 6ο: Η εταιρεία EDILMAC διέθετε στον Τ.Α. τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό για να πραγματοποιεί την εργασία του και διευκόλυνε με κάθε τρόπο την εργασία του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Τ.Α. δεν είχε στη διάθεσή ούτε κάν όχημα για να κατέβει στο υπόγειο μεταλλείο για να πραγματοποιήσει ελέγχους. Για να κάνει τη δουλεία του κατέβαινε στο υπόγειο χρησιμοποιώντας διάφορα συνεργεία (τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ήταν διαθέσιμα λόγω άλλων παραγωγικών εργασιών) όπως ακόμα και το Unimog (λιπαντικό μηχάνημα). Γεγονός το οποίο παρεμπόδιζε καθημερινά την εκτέλεση των καθηκόντων του και καθυστερούσε την εργασία του.

ΨΕΜΑ 7ο: Η εταιρεία EDILMAC έχει πλήρως στελεχωμένο και επανδρωμένο Γραφείο Υγείας & Ασφάλειας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εταιρεία EDILMAC δεν έχει ιδρύσει καν Γραφείο Υγείας & Ασφάλειας στο μεταλλείο όπως ορίζει ο ΚΜΛΕ πόσω μάλλον δεν έχει προχωρήσει στην στελέχωσή του με προσωπικό, παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις του Τ.Α.

ΨΕΜΑ 8ο: Ο πρόεδρος του συνδικάτου και Τ.Α. απολύθηκε γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Απολύθηκε ακριβώς γιατί έκανε πολύ καλά τη δουλειά του.

  • Γιατί ζητούσε και διεκδικούσε μέτρα Υγειινής & Ασφάλειας στο μεταλλείο για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων.

  • Γιατί δεν δέχτηκε να κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του εις βάρος της ασφάλειας των συναδέλφων του.

  • Γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι στις πιέσεις της εργοδοσίας.

  • Γιατί υπεράσπιζεται με κάθε κόστος τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

  • Γιατί παλεύει για την ενότητα όλων των εργαζόμενων κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει τους εργαζόμενους διχασμένους σε πολλά κομμάτια.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις