15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ): Δε δεχόμαστε καμία απόλυση εργαζομένου. Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία

Πρόσφατα

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Συμμάχους και Φορείς που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην εκφοβιστική και παράνομη απόλυση του Συναδέλφου Ν. Τζανετή Προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους της Διοίκησης της ΟΜΕ από την πολυεθνική εταιρεία EDILMAC (εργολάβου της Ελληνικής Χρυσός στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής).

Η απόλυση αυτή εντάσσεται στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας (ΣΜΕ και ΣΕΒ) που προσπαθεί να χτυπήσει όλη την Εργατική Τάξη, αφού με την εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021, πιστεύει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει με το Συνδικαλιστικό Κίνημα που παλεύει, διεκδικεί, εργασιακά δικαιώματα με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στην κινητοποίηση έξω από την επιθεώρηση εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής δώσαμε ένα δυναμικό Πανελλήνιο αποφασιστικό αγωνιστικό παρών, δίνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ
Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ!

Στην τριμερή συνάντηση, η εκπρόσωπος της εταιρίας EDILMAC κατέθεσε ένα υπόμνημα γεμάτο ανακρίβειες προκειμένου να δικαιολογήσει την απόλυση, επιχειρώντας να παρουσιάσει ότι δήθεν οι εργαζόμενοι ευθύνονται για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και όχι η εταιρία. Δόθηκε προθεσμία για συμπληρωματικά υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και η Επιθεώρηση Εργασίας επιφυλάχθηκε να δώσει αναλυτικά τη θέση της, ενώ κάλεσε την εργοδότρια εταιρία να επανεξετάσει τη θέση της και να ανακαλέσει την απόλυση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η απόλυση έγινε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νέου αντεργατικού εκτρώματος της Κυβέρνησης (νόμος Χατζηδάκη 4808/2021) που ήρθε να υλοποιήσει αυτούς του στόχους της εργοδοσίας, επιχειρώντας νέο χτύπημα στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας αντί να δεχτεί το αίτημα της ΟΜΕ για συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να ενημερωθεί και να δώσει θετική λύση στο ζήτημα ως οφείλει, ανακοίνωσε στις 26/8/21 παραμονή της κινητοποίησης την σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο αυτού του εκτρώματος.

Θεωρούμε αυτή την ύπουλη πράξη άλλο ένα κτύπημα στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκληματική πολιτική τους απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί και αγωνίζεται για εργασιακά δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας στον χώρο του.

Παρά ταύτα, καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να αποδεχτεί επιτέλους να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΟΜΕ.(αίτημα το οποίο καταθέσαμε και στις 3 Αυγούστου 2021 στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας για το ίδιο θέμα) και να παρέμβει ο ίδιος ώστε να ανακληθεί αυτή η τρομοκρατική – συνδικαλιστική απόλυση, που αποτελεί ευθεία επίθεση στο εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Οι ευθύνες του Υπουργείου, Υπουργού και γενικότερα της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού όχι μόνο θέλουν να επικρατήσει στους χώρους εργασίας σιγή νεκροταφείου, αλλά αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία να απειλεί και να απολύει εργαζόμενους που διεκδικούν μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας για την προστασία την ίδια τους της ζωής τους που η έλλειψη και η πλημμελή εφαρμογή τους είχε αποτέλεσμα να θρηνούμε εργαζόμενους νεκρούς και τραυματίες στον πολυπαθή κλάδο των Μεταλλείων Ορυχείων Λατομείων (που διαχρονικά έδωσε εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αρρώστους από αναπνευστικά προβλήματα, αρκετοί δε κατέληξαν με βαριά νοσήματα όπως καρκίνους κλπ).

Κυβέρνηση και Υπουργείο είναι υπόλογοι στα ατυχήματα που θα προκύπτουν από δω και μπρός σε όλους τους χώρους εργασίας του κλάδου μας και όχι μόνο, αφού και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας τις υποβάθμισε για να μην ενοχλούνται οι εταιρείες.

Και ενώ η Κυβέρνηση αφήνει το λαό απροστάτευτο μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας του covid 19, παριστάνει ότι ενδιαφέρεται δήθεν για την υγεία μας, παίρνοντας εκδικητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα τους οδηγήσει ακόμη και στις απολύσεις, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ουσιαστική θωράκιση του Συστήματος Υγείας, επί της ουσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνθήκες γαλέρας με μισθούς πείνας και απολύσεις, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας που θα οδηγήσει σε ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα, αδιαφορώντας εντελώς για την ΖΩΗ και ΥΓΕΙΑ των εργαζόμενων.

Η απόλυση του Προέδρου του Σωματείου και Μέλους της ΟΜΕ αποτελεί ενέργεια διερεύνησης των αντανακλαστικών του εργατικού κινήματος και της θέλησης του να διεκδικεί.

Η προσπάθεια εφαρμογής του Νόμου 4808/2021, ο οποίος μας γυρίζει σε εποχές εργασιακής ζούγκλας, θα επιφέρει τραγικές εξελίξεις στους χώρους εργασίας, με ταπεινωμένους και φοβισμένους και εν τέλει μη παραγωγικούς εργαζόμενους που δεν θα τολμούν να διεκδικήσουν, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν όσους εργαζόμενους-συνδικαλιστές ζητούν, διεκδικούν και προτείνουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων.

Συνεχίζουμε και σε αυτή την πρόκληση ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ, προκειμένου:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ να αποτελέσει ΚΑΘΗΚΟΝ και ΑΦΟΡΜΗ όλης της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΊ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4808/2021.

Καλούμε όλες τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις για να αποτραπεί η απόλυση του Συναδέλφου, βάζοντας έτσι φρένο στην επιχειρούμενη φίμωση των εργαζόμενων μέσω πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν.

Καλούμε ανοιχτά την ΓΣΕΕ, (από την οποία μέχρι τώρα δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία ή ανακοίνωση από το προεδρείο, παρότι οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ, ΔΑΣ, εκφραστήκαν αλληλέγγυα με ανακοινώσεις και δράσεις) μετά από αυτό το μεγάλο κύμα Αλληλεγγύης από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να πάρει πρωτοβουλίες για να μην οριστικοποιηθεί η απόλυση του Συναδέλφου μας, αλλά και να ανατραπεί ο εγκληματικός αντεργατικός νόμος 4808/2021.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ / ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις