17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λάρισα: Ρατσιστική, επεισοδιακή υποδοχή της «μικρής Αμάλ». ΜΑΤ, χημικά, πέτρες και προπηλακισμοί (βίντεο, φωτογραφίες)

Πρόσφατα

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Λάρισα κατά την έλευση της ξύλινης κούκλας, της «μικρής Αμάλ», που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και συμβολίζει το ταξίδι των παιδιών που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με το onlarisa, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της εκδήλωσης. Πολίτες της Λάρισας και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής βρέθηκαν στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, στις καμάρες στο ύψος της οδού Καλλιθέας, όπου και θα ξεκινούσε η εκδήλωση για την υποδοχή της «Αμάλ». Συνοδεία μικρών και μεγάλων, η «μικρή Αμάλ» θα όδευε προς τον Μύλο του Παππά, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Ωστόσο, στη γέφυρα του Πηνειού είχαν συγκεντρωθεί και ανεγκέφαλοι ρατσιστές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν προπηλακισμοί, από τη μια και την άλλη μεριά, και τελικά να δημιουργηθούν μικροσυμπλοκές -που οδήγησαν στην επέμβαση της Αστυνομίας.

Ένταση σημειώθηκε και έξω από τον Μύλο του Παππά, επί της οδού Γεωργιάδου, όπου και κατέληξε η πορεία για την υποδοχή της «Αμάλ». Οι εκδηλώσεις υποδοχής πραγματοποιήθηκαν μέσα στο προαύλιο του Μύλου, όπου μικροί και μεγάλοι εξέφρασαν μηνύματα αποδοχής και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Ομάδα ρατσιστών με την έλευση της «Αμάλ» εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν στον Μύλο του Παππά από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που αποσόβησαν όλες τις προσπάθειές τους να πλησιάσουν το χώρο της εκδήλωσης, ενώ η «Αμάλ» και οι συνεργάτες αποχώρησαν πολύ νωρίτερα από την αναμενόμενη ώρα.

Από τα σύνορα της Συρίας…

Η προσφυγοπούλα ξεκίνησε το ταξίδι της από τα σύνορα της Συρίας. Η «μικρή Αμάλ» («Little Amal») είναι ωστόσο ένα ιδιαίτερο κορίτσι και όχι ιδιαίτερα… μικρή: Έχει ύψος 3,5 μέτρα και είναι μία κούκλα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κουκλοθέατρο «The Walk», το οποίο ξεκίνησε τις παραστάσεις στις 27 Ιουλίου 2021 στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας.

Μέσα σε δύο μήνες η κούκλα ταξιδεύει σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Με αυτό το έργο η βρετανική θεατρική ομάδα «Good Chance» θέλει να επιστήσει την προσοχή στα εκατομμύρια προσφύγων, των οποίων η μοίρα κινδυνεύει να ξεχαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Ο Αμίρ Νιζάρ Ζουαμπί, καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής κολεκτίβας, τονίζει: «Ακριβώς επειδή ο κόσμος εστιάζει τώρα σε άλλα θέματα, είναι εξαιρετικής σημασίας να επαναφέρουμε την προσφυγική κρίση στο προσκήνιο».

Η ομάδα περιγράφει την καλλιτεχνική δράση στην ιστοσελίδα της ως «ένα από τα πιο καινοτόμα και περιπετειώδη καλλιτεχνικά έργα στο δημόσιο χώρο». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρότζεκτ υπάρχουν και άνθρωποι που έζησαν οι ίδιοι την προσφυγιά. Σε κάθε στάση της η Αμάλ συνοδεύεται από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.


Με πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από onlarisa

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις