20.9 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Σύνταγμα: Από το συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (φωτογραφίες)

Πρόσφατα

Με συνθήματα, κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη μετατροπή της σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα και υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας και καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, εργαζόμενοι, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νεολαία, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης 1η Σεπτέμβρη, συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν από το συλλαλητήριο και οι βολές κατά της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αναστολές εργασίας.

Καλέσματα είχαν απευθύνει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Εργατικές Συλλογικότητες και Κινήσεις, όπως το ΜΕΤΑ και η ΠΑΤΕΚ, Συνταξιουχικές Οργανώσεις, όπως η ΠΕΣΕΚ, φορείς και κόμματα της Αριστεράς. 

Υπενθυμίζεται ότι, εντός Βουλής, και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια του Σώματος, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και θα ολοκληρωθεί, αύριο το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία. Νωρίτερα, αναμένεται να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΜΕΤΑ: Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια, τζόγο και για διάλυση

Όπως έχει υπογραμμίσει το ΜΕΤΑ, στο σχετικό του κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο, με το νομοσχέδιο αυτό, η επικουρική ασφάλιση χάνει τον αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό της χαρακτήρα και μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητική, ενώ με τη δημιουργία του «αυτόνομου» Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που προβλέπεται, οι εισφορές των ασφαλισμένων γίνονται λάφυρο και τζόγος στα χέρια των ιδιωτών, των «επενδυτών», των «αρπαχτικών» του κεφαλαίου και των τυχάρπαστων του χρηματιστηρίου. Ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει μόνον τα πόσα θα πληρώνει για την επικουρική ασφάλιση, το τι σύνταξη θα πάρει… αυτό επαφίεται στις ορέξεις των «αρπακτικών» του κεφαλαίου και της Αγοράς.

Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση και προσφάτως ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων το έχουν παραδεχθεί, ότι από τις αποταμιεύσεις που θα δημιουργήσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ύψους 50-70 δισ. ευρώ, «ένα σημαντικό μέρος της αποταμίευσης που θα δημιουργηθεί μέσω των εισφορών θα τοποθετηθεί σε εγχώριες επενδύσεις» και ότι η επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και «οι αποδόσεις των “επενδύσεών” του υπόκεινται στον «κίνδυνο των Αγορών»».

Το ΜΕΤΑ καλεί τα Σωματεία, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να αντισταθούν και να παλέψουν, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και να διεκδικήσουν σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και για όλες. Να απαιτήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση των μνημονίων, των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών εγκυκλίων τους καθώς και επιστροφή όλων των αποθεματικών, που ληστεύθηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά.

 

ΠΑΤΕΚ: Θέλουν να μας γυρίσουν 10ετίες πίσω για να βοηθήσουν το κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του

Από την πλευρά της, η ΠΑΤΕΚ, στο κάλεσμά της για το συλλαλητήριο, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να κάνει πράξη αυτό που ζητούσαν χρόνια τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και διαφόρων ειδών «επενδυτές». Οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση μας πλέον χαρίζονται για τζογάρισμα στις ασφαλιστικές, τις επενδυτικές και τους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων.

Δεν φτάνει τα εξοντωτικά όρια ηλικίας, τα 35-37 χρόνια εργασίας για να πάρουμε μια σύνταξη πείνας, με τον νέο νόμο τους οι νέοι εργαζόμενοι μόνο θα πληρώνουμε αλλά δεν θα ξέρουμε τι σύνταξη θα πάρουμε αφού θα εξαρτάται από το πως τζόγαραν τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο. Ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει μόνον τα πόσα θα πληρώνει για την επικουρική ασφάλιση, το τι σύνταξη θα πάρει… αυτό επαφίεται στις ορέξεις των «αρπακτικών» του κεφαλαίου και της Αγοράς.

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση μαζί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι ολοκληρώνει μια βαθιά αντεργατική και νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση. Χτυπώντας βαθιά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες με τις διαχρονικές τους μεταρρυθμίσεις έστρωσαν το δρόμο για την σημερινή κατάσταση.

Θέλουν να μας γυρίσουν 10ετίες πίσω για να βοηθήσουν το κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΓΣΕΕ, τα περισσότερα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες όχι μόνο δεν αντιδρούν με κινητοποιήσεις αλλά με τα επιχειρηματά τους και την στάση του βοηθάνε την κυβέρνηση, βρωμίζουν την έννοια και την σημασία του συνδικαλισμού,

Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουμε καλά ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε δημοσια ποιοτική ασφάλιση, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και βελτίωση της εργασίας και της ζωής μας συνολικά, είναι η οργάνωση στους χώρους δουλείας, η ενίσχυση των σωματείων μας, η ανεξάρτητη ταξική δράση και ενότητα.


Φωτογραφίες από facebook της Νότας Βασιλοπούλου, newsbeast.gr και Γιάννη Κέμμο, 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις