19.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυβέρνηση: Σε αναστολή, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1/9, επισφαλείς οι θέσεις εργασίας, στο συρτάρι ΣΔΙΤ για τα κενά στο ΕΣΥ

Πρόσφατα

Ενημέρωση ώρα 7μμ.

Η πίεση και οι εκβιασμοί προς το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό συνεχίστηκαν και σήμερα το απόγευμα, κατά την ενημέρωση των συντακτών για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αυτή τη φορά, μετά τους κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βασίλη Οικονόμου, και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, πως: «για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορεί να εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Πέραν τούτου, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί».

Μάλιστα, μας διαβεβαίωσε πως «το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας… μέσα από το κάθε νοσοκομείο, με αναδιάταξη δυνάμεων και καλύτερη κατανομή του προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, «έχουμε φτάσει σε επίπεδο Κλινικής σε κάθε Νοσοκομείο, για να δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα που πιθανώς να ανακύψουν και πιστεύουμε ότι και με συνέργεια, συνένωση δυνάμεων, το προσωπικό το οποίο θα χρειαστούμε θα είναι λιγότερο σε σχέση με το προσωπικό το οποίο θα καταλήξει σε αναστολή καθηκόντων».

Και μέσα σε αυτά που απαιτείται, κατά την κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, με «όχημα» τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές, είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, «εφόσον χρειαστεί θα συμβληθούμε με ιδιώτες, σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες – αυτό γίνεται άλλωστε και τώρα. Απλά θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πιο γρήγορες».

Όσον αφορά στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που θα αντικαταστήσει τους εν αναστολή υγειονομικούς, όπως ανέφερε «η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν, θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά, όπως είπα, το προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση, η οποία θα βγει και υπάρχει αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία». Τις προσλήψεις αυτές θα τις εγκρίνει ο διοικητικής κάθε ΥΠΕ και όχι ο υπουργός Υγείας, όπως είναι το σύνηθες.


Ενημέρωση, ώρα 2μμ.

«Γραμμή Σκέρτσου» από κυβερνητικό εκπρόσωπο: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1/9, αβέβαιη η θέση τους όταν επιστρέψουν

H αναστολή καθηκόντων για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου. Θα τους ζητηθεί ο μισθός που θα τους καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μετά την αναστολή τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στη ίδια θέση που είχαν

«Από μεθαύριο, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», ανέφερε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας όλα όσα είχε πει, κατά λέξη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, χθες, στην κρατική τηλεόραση.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων», προσέθεσε, παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στις… outsourcing λύσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, δηλαδή στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, λύσεις που παρουσίασε και σήμερα (διάβασε παραπάνω).

Επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου, και σε αυτήν την περίπτωση, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει τα όσα έχουν καταγγείλει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΟΕΝΓΕ), περί αναστολής αδειών και αναστολής εργασίας με στόχο την αναστολή του ΕΣΥ και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας υγείας και την κερδοφορία των κλινικαρχών και των -πέριξ των υγειονομικών υπηρεσιών- ιδιωτών της υγείας. Κι όλα αυτά, «στην πλάτη» των ασθενών, των εργαζομένων και του λαού, εις βάρος της δημόσιας υγείας και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κι όλα αυτά, την ώρα που «βγαίνουν» πληροφορίες περί αντισυνταγματικότητας του υγειονομικού προσωπικού που διορίστηκε με την Προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, συνεπώς ακόμη περισσότεροι μαχητές εκτός «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε σήμερα γνωστό, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των υγειονομικών για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους, ενώ στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων των υγειονομικών, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχει εξαγγείλει σειρά νέων κινητοποιήσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου, και θα συνεχιστούν και στις 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή Πρωτοβάθμιων Σωματείων από όλη τη χώρα. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το ΜΕΤΑ.

Απέρριψε το ΣτΕ τις αιτήσεις των υγειονομικών για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις