1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Κορονοϊός: Η τρίτη δόση στη Δύση στερεί τα εμβόλια από τις φτωχότερες χώρες

«Εμβολιαστική αδικία και ντροπή για την ανθρωπότητα» χαρακτηρίζουν ερευνητές και στελέχη του ΠΟΥ τις οριζόντιες ενισχυτικές δόσεις, που χορηγούνται ή δρομολογούνται σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ισραήλ, καθώς έτσι αφήνονται στο έλεος του ιού δισεκατομμύρια άτομα στον Τρίτο Κόσμο, τα οποία έχουν ζωτική ανάγκη για τα σκευάσματα εδώ και τώρα

Πρόσφατα

«Σχεδιάζουμε να μοιράσουμε επιπλέον σωσίβια σε ανθρώπους που έχουν ήδη σωσίβια, την ώρα που αφήνουμε άλλους ανθρώπους να πνιγούν χωρίς ούτε ένα σωσίβιο»… Με παραστατικό τρόπο καυτηρίασε ο διευθυντής έκτακτων υγειονομικών αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, την εγωκεντρική όσο και μυωπική πρόθεση πλούσιων χωρών να χορηγήσουν -και μάλιστα οριζόντια, χωρίς κριτήρια- εκατομμύρια ενισχυτικές τρίτες δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στον εμβολιασμένο πληθυσμό τους, με αφορμή την επικράτηση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τις στερούν από δισεκατομμύρια ανεμβολίαστους ανθρώπους σε δεκάδες φτωχότερα κράτη που τις έχουν ζωτική ανάγκη εδώ και τώρα.

Με το σιγοντάρισμα πάντα των άμεσα ενδιαφερόμενων φαρμακευτικών εταιρειών, υγειονομικές αρχές και κυβερνήσεις, όπως του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως το επίπεδο ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια, ειδικά έναντι του στελέχους Δέλτα, αρχίζει να μειώνεται έπειτα από κάποιους μήνες (τρεις έως οχτώ), ιδίως σε γηραιότερα και ευάλωτα άτομα.

Εκφράζουν, λοιπόν, ανησυχία πως οι σχετικά σπάνιες μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων από τη Δέλτα θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνές και να προκαλέσουν πισωγύρισμα στην όποια πρόοδο τιθάσευσης της νόσου.

Για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη, το μεν Ισραήλ άρχισε από τον Ιούλιο την επίμαχη χορήγηση τρίτης δόσης, προσφέροντάς την πλέον οριζόντια σε όλους τους πολίτες άνω των 40 ετών, ενώ οι ΗΠΑ βάζουν μπρος ανάλογο πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων από τις 20 Σεπτεμβρίου, με δικαιούχους όλους τους Αμερικανούς που έχουν συμπληρώσει οχτώ μήνες από την πρώτη δόση εμβολίου.

Τρίτες δόσεις προσφέρουν, μεταξύ άλλων, Ουγγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ Γερμανία και Γαλλία ετοιμάζονται με τη σειρά τους να τις ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη, αρχικά όμως σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και ευπαθείς.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως η δραματική έκκληση του ΠΟΥ για μορατόριουμ στην ενισχυτική διαδικασία και επείγουσα μεταφορά δόσεων σε φτωχότερα κράτη με ανεμβολίαστη τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τους έπεσε σε… τοίχο ανοσίας, όπως εξάλλου και η έκκληση για άρση της προστασίας των πατεντών των εμβολίων, υπέρ της οποίας τάχθηκε παραδόξως η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ηθική κατάντια

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ηθική κατάντια και το ανθρωπιστικό αίσχος της μεθοδικής διατήρησης ενός θεωρητικά παγκόσμιου δημόσιου αγαθού ως πανάκριβου καπιταλιστικού προϊόντος για λιγοστούς προνομιούχους – μεθόδευση που αβαντάρει, εννοείται, και τη μονοπωλιακή κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών.

Καταλήγει στο πρακτικό και κοντόφθαλμο του πράγματος: τη διαιώνιση της πανδημίας και μάλιστα με πολλές ταχύτητες ανά την υφήλιο, με κυβερνήσεις εύπορων και ισχυρών χωρών να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως ουσιαστικά πυροβολούν τα πόδια τους, φροντίζοντας υπερβολικά για το σήμερα χωρίς να νοιάζονται για το αύριο.

Από τη μια κόπτονται μεν να δείξουν για επικοινωνιακούς λόγους ότι μεριμνούν βραχυπρόθεσμα για το καλό των δικών τους πολιτών (βλέπε ψηφοφόρων), με απώτερο στόχο να αποφύγουν πάση θυσία το πολιτικο-οικονομικό (και εκλογικό) κόστος της επιβολής νέων λοκντάουν.

Από την άλλη όμως εθελοτυφλούν μπροστά στην όχι και τόσο μακροπρόθεσμη απειλή ο νέος κορονοϊός να συνεχίσει να κυκλοφορεί στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο, με ορατό κίνδυνο να εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται σε επιθετικότερα στελέχη και πιθανό απότοκο να βρει τρόπο να παρακάμψει τα υπάρχοντα εμβόλια, οδηγώντας πίσω στην αφετηρία την όλη προσπάθεια να φτάσουμε κάποτε στο τέρμα και να τον θέσουμε επιτέλους υπό έλεγχο. Κοινώς, οι πλούσιες χώρες βλέπουν ωφελιμιστικά το δέντρο και χάνουν αυτοκαταστροφικά το δάσος. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

«Η εμβολιαστική αδικία είναι ντροπή για όλη την ανθρωπότητα και, αν δεν την αντιμετωπίσουμε μαζί, θα παρατείνουμε για χρόνια την οξεία φάση αυτής της πανδημίας, όταν θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε διάστημα μηνών», κατήγγειλε για πολλοστή φορά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Είναι ασυνείδητο που ορισμένες εταιρείες παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 αναφέρουν κέρδη – ρεκόρ και ορισμένες χώρες προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι παραμένουν απροστάτευτοι», τουίταρε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έχοντας κατακεραυνώσει -και μάλιστα ονομαστικά- την αμερικανική Johnson & Johnson, την οποία κάλεσε «να δώσει επειγόντως προτεραιότητα στη διανομή των εμβολίων της στην Αφρική, προτού εξετάσει να προμηθεύσει πλούσιες χώρες που έχουν ήδη επαρκή πρόσβαση».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφερόταν σε ποσότητες εμβολίων της J&J, που παρασκευάστηκαν στη Νότια Αφρική αλλά στάλθηκαν ανάλγητα σε χώρες της Ε.Ε. για να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικές δόσεις.

«Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν πως είναι αναγκαίες ενισχυτικές δόσεις» για όλους, τόνισε η Σούμια Σουαμινάθαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, προειδοποιώντας πως ολόκληρη η υφήλιος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με «ακόμα πιο δεινές συνθήκες» στην πορεία αν αφήσει ανεμβολίαστο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αφού κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε την ανάδυση νέων παραλλαγών του ιού.

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου κυνηγάμε την ουρά μας, δίνοντας όλο και περισσότερες ενισχυτικές δόσεις στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη, όταν πιο επικίνδυνες παραλλαγές εμφανίζονται από άλλα μέρη» δήλωσε από την πλευρά του στο Reuters ο Αϊζακ Γουάισφγιουζ, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Cornell University Public Health. «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να εμβολιάζουμε τον υπόλοιπο κόσμο για να αποφύγουμε νέες παραλλαγές».

Τρίτη δόση αλλά στοχευμένα

Πολλοί επιστήμονες συγκλίνουν πως έχει νόημα να δοθούν τρίτες δόσεις, προς το παρόν όμως στοχευμένα και όχι οριζόντια σε άπαντες. Αντίστοιχα, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να συστήσει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό, χωρίς αυτό να εμποδίζει βέβαια την Ε.Ε. να συνεχίζει να παραγγέλνει αχόρταγα και να πληρώνει αδρά για δισεκατομμύρια εμβόλια ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό κι όχι απλά για τον εμβολιασμό και των ανηλίκων.

Δεν έχει αποδειχτεί άλλωστε ακόμα αν -εκτός των αντισωμάτων, όπως εμφανίζεται σε αρκετές έρευνες- με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και το επίπεδο προστασίας που μας προσφέρουν άλλες ασπίδες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο αν οι μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από την παραλλαγή Δέλτα οφείλονται πράγματι σε φθίνουσα ανοσία των εμβολίων εν γένει, μειωμένη αποτελεσματικότητά τους έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του ιού ή συνδυασμό των δυο και άλλων παραγόντων.

Ταυτόχρονα δε, μολονότι οι επιστημονικές έρευνες ώς τώρα δείχνουν μειούμενη ανοσία μέσω αντισωμάτων έναντι της ήπιας ή της μέτριας νόσησης από τον ιό και δη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και εύθραυστης υγείας, στις ΗΠΑ ειδικοί εκφράζουν σκεπτικισμό για το λογικό άλμα πως μειώνεται παράλληλα η ανοσία έναντι της βαριάς νόσησης, της νοσηλείας και του θανάτου, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Στη Βρετανία μάλιστα η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού (JCVI) παραμένει διχασμένη και επιφυλακτική, χωρίς να αναμένεται να δώσει πράσινο φως για άμεσες τρίτες δόσεις σε όλους, αν και η κυβέρνηση Τζόνσον έχει εξαγγείλει ενισχυτικό εμβολιασμό για ευπαθείς ομάδες από Σεπτέμβρη επίσης.

Μέλη της JCVI επικαλούνται την ανεπάρκεια επιστημονικών αποδείξεων και τον φόβο για τυχόν νέο πλήγμα στην εμβολιαστική εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, αν όντως χρησιμοποιηθούν τρίτες δόσεις από διαφορετικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να τονώσουν μεν την ανοσία, να προκαλέσουν όμως περισσότερες παρενέργειες σε όσους τις λάβουν. Εξετάζεται δε η πιθανότητα χορήγησης μικρότερων ενισχυτικών δόσεων, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν ποσότητες για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο, το χρήμα -και βέβαια τις αναρίθμητες ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν σε ανεμβολίαστα κράτη- να δοθούν τόσο σύντομα και συλλήβδην τρίτες δόσεις σε λίγες συγκριτικά χώρες, όταν τα εμβόλια δεν φαίνεται να μειώνουν σημαντικά ούτε τη μετάδοση του ιού, με τους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίζουν, όπως προκύπτει, να μολύνουν άλλους και μάλιστα περισσότερους απ’ όταν κυριαρχούσαν πρότερες παραλλαγές, όπως η Αλφα;

Τι νόημα έχει να συνεχίζουμε εσαεί να εμβολιάζουμε τους εμβολιασμένους, όταν η μετάδοση -και η μετάλλαξη- θα περιοριστεί σοβαρά μόνο με τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας;

Ο χρόνος τελειώνει

Η ανάγκη για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στο Περού και στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ζωτικής σημασίας | AP Photo/Rodrigo Abd

«Από τη στιγμή που έχουμε την πολυτέλεια των δυο δόσεων και τον χρόνο στο πλευρό μας, δεν θα έπρεπε να ορμάμε να ενισχύσουμε εμβολιαστικά εκατομμύρια ανθρώπους, όταν ο χρόνος τελειώνει για όσους δεν έχουν τίποτα», γράφουν σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στην Guardian o Αντριου Πόλαρντ, καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής του Oxford Vaccine Group που ανέπτυξε ένα από τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε συνεργασία με την AstraZeneca, και η γενική διευθύντρια της Συμμαχίας για τα Εμβόλια Gavi. «Πρώτα οι πρώτες δόσεις. Είναι τόσο απλό».


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις