19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου Αθηνών. Απών ο εποπτεύων δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης

Παραβιάζοντας τον κανονισμό, ο «προσωρινός» πρόεδρος του ιδρύματος προσέλαβε συνταξιούχο αστυνομικό για τη θέση. Συνεχείς έλεγχοι διαπιστώνουν κακοδιαχείριση

Πρόσφατα

Τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια το Γηροκομείο Αθηνών όχι μόνο δεν λύθηκαν με τις διορισμένες προσωρινές διοικήσεις, που ακολούθησαν την έκπτωση το 2016 της διοίκησης του καταδικασμένου πλέον Προκόπη Μπούμπα, αλλά επιδεινώνονται συνεχώς επί διοίκησης Ζώη Κολιού, μια και σε όλα τα επίπεδα η «προσωρινή» αυτή διοίκηση, τρία και πλέον χρόνια, έχει δημιουργήσει αδιέξοδα, που για πολλούς λόγους είναι αδύνατον να επιλυθούν.

Το κυριότερο πρόβλημα και απόλυτο αδιέξοδο είναι το τεράστιο χρέος του Γηροκομείου, που το 2018 ανέρχονταν σε ποσό άνω των 65.000.000 ευρώ, και έκτοτε σαφώς έχει αυξηθεί κατά πολύ χωρίς να γίνεται καμιά προσπάθεια μείωσής του. Τα πολλαπλάσια χρέη που θα κληθεί να εξοφλήσει η επόμενη αιρετή διοίκηση αλλά και η παρούσα προσωρινή διοίκηση επιμελώς δεν δημοσιοποιούνται. Κανένα στοιχείο της οικονομικής διαχείρισης δεν γίνεται γνωστό, τα πάντα γίνονται εν κρυπτώ, ενώ δεν ενημερώνονται καν τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ., εισπράττοντας μόνο προσβλητικές απαντήσεις.

Στην τριετή θητεία της διοίκησης Κολιού δεν καταρτίζονται και δεν δημοσιεύονται απολογισμοί και προϋπολογισμοί και δεν συγκαλείται σύμφωνα με το καταστατικό η γενική συνέλευση των μελών. Το γιατί η προσωρινή θητεία διαρκεί πάνω από τρία χρόνια παραμένει άγνωστο, με αποτέλεσμα να γεννιούνται διάφορα ερωτήματα για τα αδιαφανή πεπραγμένα της διοίκησης.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων, από την 1η Αυγούστου, στη θέση του παραιτηθέντος διαχρονικού διευθυντή Κωνσταντίνου Κεραμίδα, ανέλαβε διευθυντής του Γηροκομείου ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, συνταξιούχος αστυνομικός διευθυντής.

Ποινικές ευθύνες

Για μια ακόμα φορά ο Ζώης Κολιός, διοικώντας το Γηροκομείο σαν απόλυτος άρχοντας, όχι μόνο παραβίασε τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν τις προσλήψεις από την προσωρινή διοίκηση αλλά και τον οργανισμό των υπηρεσιών του Γηροκομείου, που αποτελεί εσωτερικό δίκαιο, αφού εγκρίθηκε νόμιμα από τη Γ.Σ. των μελών της ΕΕΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του οργανισμού υπηρεσιών, απαγορεύεται ρητά η πρόσληψη συνταξιούχου από οποιοδήποτε φορέα.

Συνεπώς η πρόσληψη αυτή είναι άκυρη και δημιουργεί ποινικές και αστικές ευθύνες για τα μέλη της προσωρινής διοίκησης και πολιτικές ευθύνες για τον δήμαρχο Αθηναίων, που δεν έχει διορίσει ακόμα επίτροπο ούτε ασκεί εποπτεία στις συνεχείς παρανομίες της προσωρινής διοίκησης.

Δεν μας είναι γνωστές οι αποδοχές του νέου διευθυντή, αλλά ο παραιτηθείς «αιώνιος» διευθυντής κόστιζε στην ΕΕΑ πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα. Τη διευθύντρια που υπηρετεί το 2015 η διοίκηση Μπούμπα θεώρησε καλό να την απολύσει, όμως τα δικαστήρια την δικαίωσαν.

Οι καταγγελίες είναι πολλές όπως και οι έλεγχοι από το κράτος και τη Δικαιοσύνη, αλλά η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών παραμένει στάσιμη. Ηδη έχουν εκδοθεί κατηγορητήρια κόλαφος κατά του Ζ. Κολιού, κατά μελών του Δ.Σ. και κατά του «αιώνιου» και πρόσφατα παραιτηθέντος διευθυντή Κ. Κεραμίδα που απεικονίζουν ακριβώς τη μεθοδολογία διοίκησής τους.

Ρητά, μεταξύ άλλων, αναφέρει το από 16.7.2020 κατηγορητήριο για τον Ζ. Κολιό και για το μέλος του Δ.Σ. Η. Κ.: «Κακόβουλα, όμως (ψήφισε και) έλαβε την απόφαση αυτή και ψευδώς υπέβαλε την εν λόγω καταγγελία […] για να εξουδετερωθεί ως εν δυνάμει υποψήφιο μέλος της διοίκησης του Γηροκομείου», ενώ για τον Κ. Κ. μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «επιχείρησε να σφετεριστεί τη διοίκηση».

Εξονυχιστικός έλεγχος γίνεται από επιθεωρητές των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν υπαχθεί στην Ελληνική Αρχή Διαφάνειας. Με αυστηρό έγγραφό τους και υπό την απειλή της κατάσχεσης εγγράφων οι επιθεωρητές έχουν ζητήσει από τη διοίκηση Κολιού όλα τα έγγραφα, που είχε αποκρύψει και που αποδεικνύουν την αδιαφάνεια της διαχείρισής του.

Πρακτικά διοικητικών συμβουλίων, έκθεση ορκωτών ελεγκτών, αποφάσεις δικαστηρίων, μισθώσεις, εισπράξεις παγκαριών εκκλησιών, προσλήψεις, συνεργασίες, αμοιβές, κατασχέσεις, διαθήκες, ενημερωτικά σημειώματα κ.λπ., της τελευταίας πενταετίας. Συγχρόνως, άλλο κλιμάκιο ελεγκτών ερευνά τον φάκελο του Γηροκομείου στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών. Τα μέχρι τώρα ευρήματα μιλούν για το απόλυτο χάος της διαπλοκής και της κακοδιοίκησης πέρα από τις διαπιστωμένες καταχρήσεις του παρελθόντος.

Βροχή τα πρόστιμα

Η κακοδιαχείριση της διοίκησης Κολιού έχει ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα να «πέφτουν βροχή» στο Γηροκομείο. Πρόσφατα η επιθεώρηση εργασίας επέβαλε πρόστιμο στο σωματείο ύψους 8.000 ευρώ που θα το πληρώσει το Γηροκομείο, στερώντας ακόμα και τα αναγκαία από τους τρόφιμους, διότι ο κ. Κολιός, ως απόλυτος μονάρχης, αποφάσισε να μην πληρώσει, κατ’ εξαίρεση, δεδουλευμένους μισθούς στην αντιπρόεδρο και στον γραμματέα του σωματείου εργαζομένων.

«Το Γηροκομείο δεν είναι το χωράφι του παππού του για να πληρώνει και να διοικεί κατά το δοκούν» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΠΕΕΑ Γιάννης Γουλής, αλλά οι αρμόδιοι δεν συγκινούνται από τον τρόπο αυτό διοίκησης.

Μια μικρή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Γηροκομείου είναι ενδεικτική του τρόπου διαχείρισης και της συμπεριφοράς της διοίκησης Κολιού. Οι δικαστικές αποφάσεις ρητά ορίζουν ότι έχει αρμοδιότητα μόνο τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και τη δυνατότητα διαχείρισης των απαραιτήτως αναγκαίων πράξεων.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση, με αδιαφανείς διαδικασίες, δημοσιεύει παράνομους διαγωνισμούς για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και μισθώνει παράνομα όλα τα ακίνητα-φιλέτα, χωρίς να ανακοινώνει τους όρους, το μίσθωμα και τον τρόπο είσπραξης, στερώντας από τις επόμενες αιρετές διοικήσεις αναγκαία εισοδήματα.

Ο κ. Κολιός, τη στιγμή που τα βασικά λείπουν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες και οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, βγαίνει στα κανάλια και ζητάει τη βοήθεια της Πολιτείας, ανακοινώνει την πρόσληψη προσώπων άσχετων ειδικοτήτων, ενώ καταφεύγει -παρότι το σωματείο διαθέτει νομική υπηρεσία- στη συνεργασία του Γηροκομείου με καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (!) με τις ανάλογες αμοιβές.

Σε όλα αυτά ο δήμαρχος Αθηναίων, που είναι εποπτεύουσα αρχή, παραμένει απλός, βουβός θεατής, θεωρώντας ότι έχει κάνει το καθήκον του, με το προκαλέσει μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Γενάρη του 2021 για να καταθέσει, κάποτε στο μέλλον, ο Δήμος Αθηναίων αίτηση ορισμού προσωρινής διοίκησης για να διενεργήσει αρχαιρεσίες. Απόφαση που επικοινωνιακά χειρίστηκε ο δήμαρχος σαν να είναι άμεση παρέμβασή του, ενώ όλοι από τότε «αναμένουμε στο ακουστικό»!


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις