ΕΑΠ Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής: Όταν το ΠΥΣΔΕ των δοτών, «βάζει πλάτη» στην πολιτική του υπ. Παιδείας

Φωτογραφία αρχείου

Με τα σχολεία κλειστά, τους συναδέλφους σε διακοπές, στάλθηκε σε όλες τις Διευθύνσεις η εγκύκλιος 100252/Ε2/12-08-2021, υπογεγραμμένη από τον Γ.Γ. του υπουργείου, με την οποία τα υπηρεσιακά συμβούλια  «εντέλλονται» μέχρι τις 25/8 να έχουν προβεί σε τοποθετήσεις α) λειτουργικά υπεράριθμων εκπ/κών, β) νεοδιόριστων, μεταταγμένων και εκ/κών που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και δ) εκπ/κών που έχουν έλθει με απόσπαση στην Αν. Αττική ή ζητούν απόσπαση εντός του ΠΥΣΔΕ.

Στις 17/8 η ΔΔΕ Αν. Αττικής ζήτησε από τους συναδέλφους που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες να κάνουν αίτηση τοποθέτησης, δίνοντας ένα ασφυκτικό περιθώριο δύο(!) ημερών, ως τις 19 Αυγούστου.

Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία στην οποία καλείται να προχωρήσει το ΠΥΣΔΕ υπό κανονικές συνθήκεςδιαρκεί κάθε χρόνο από την 1η Σεπτέμβρη ως τα τέλη Οκτώβρη, δηλαδή περίπου 2 μήνες!! Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί πολλές και πολύωρες συνεδριάσεις και πρωτίστως έχει sine qua non προϋπόθεση να είναι ανοιχτά τα σχολεία και παρόντες οι συνάδελφοι, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως , ώστε να αποφεύγονται άσκοπες ενστάσεις. Από την άλλη, όμως, πλευρά μόνο τον Σεπτέμβριο οριστικοποιούνται τα τμήματα μετά τις μετεγγραφές, την έγκριση των ολιγομελών , τις οριστικές επιλογές ομάδων προσανατολισμού από τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου,τις  μακροχρόνιες άδειες   και τις τελικές αναθέσεις από τους συλλόγους διδασκόντων και όχι από τους διευθυντές , ώστε να προκύψουν με σαφή και έγκυρο τρόπο οι λειτουργικές υπεραριθμίες βάσει του Π.Δ. 50/96, και τα κενά , τα οποία οι συνάδελφοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν προτού κάνουν οποιαδήποτε δήλωση τοποθέτησης. Επισημαίνουμε ότι αυτή τη  χρονική περίοδο εκκρεμεί ακόμη η Υπουργική απόφαση για την έγκριση των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ, καθώς σύμφωνα με την απαράδεκτη νομοθεσία τα τμήματα αυτά αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και σε περίπτωση που δεν εγκριθούν, θα πρέπει οι μαθητές το Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα τομέα, ειδικότητας ή και ομάδας προσανατολισμού, που επιθυμούν, γιατί με βάση τον απαράδεκτο ισχύοντα νόμο οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μόνο τα λειτουργούντα τμήματα. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, αυτή τη στιγμή στα σχολεία της Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής εκκρεμούν 8 «ολιγομελή» τμήματα σε Ο.Π. β και γ λυκείου σε ΓΕΛ, και 16 αντίστοιχα σε ΕΠΑΛ. Προκαλεί , λοιπόν, εύλογες απορίες η ανακοίνωση των λειτουργικών κενών από τη ΔΔΕ στην παρούσα φάση! Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής εικόνα των κενών και των πλεονασμάτων και οι συνάδελφοι καλούνται να δηλώσουν χωρίς να γνωρίζουν αν και πόσο θ’ αλλάξει η εικόνα με το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, η διοίκηση τη φετινή χρονιά προχωρά τις αυθαίρετες και παράτυπες τοποθετήσεις  με τις ευλογίες του δοτού ΠΥΣΔΕ  (διορισμένα και αιρετά μέλη) απαλλαγμένου από την «ενοχλητική» συμμετοχή των αιρετών  και από τον έλεγχο των εκπαιδευτικών σωματείων, αφού δεν ενδιαφέρονται να ενημερώσουν τα εκπαιδευτικά σωματεία για να παρέμβουν και να αποτρέψουν τις απαράδεκτες διαδικασίες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δίνουν ΄χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η ΕΑΠ θεωρεί ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις ευτελίζουν τις διαδικασίες και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και κυρίως στον σεβασμό και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Παράλληλα ενισχύονται αντικειμενικά οι τάσεις εμφάνισης ρουσφετολογικών μηχανισμών, μέσω χειρισμού του αριθμού των τμημάτων, αφού δεν έχει δηλωθεί και δεν είναι γνωστός ο τελικός αριθμός κενών, οι οποίες θα ενισχυθούν, εξαιτίας της απουσίας των εκλεγμένων εκπροσώπων του κλάδου από τα ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας.

Είναι , επίσης, προφανές ότι απώτερος σκοπός αυτή τη στιγμή από την πλευρά του Υπουργείου είναι να βγουν όπως όπως συρρικνωμένα κενά , ώστε να μειωθεί όσο γίνεται ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν , εφόσον στη συνέχεια υπάρχει το γνωστό «οποιαδήποτε μεταβολή, μετεγγραφή κλπ γίνεται στα λειτουργούντα και εγκεκριμένα τμήματα»

Επιμένουμε και απαιτούμε οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών να γίνουν με ανοιχτά σχολεία στις αρχές Σεπτέμβρη αφού ανακοινωθούν τα πραγματικά, πλέον,  κενά και τα πλεονάσματα των σχολικών μονάδων στα τελικά τμήματα των σχολείων.

Επίσης επιμένουμε οι υπηρεσιακές μεταβολές το Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθούν με βάση τις πάγιες διεκδικήσεις μας:

  • Απαιτούμε την άμεση δημιουργία τμημάτων των 10-15 μαθητών και την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω της πανδημίας.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και την συνεχή καθαριότητα των σχολείων.
  • Απαιτούμε η κάλυψη των λειτουργικών κενών των σχολείων να πραγματοποιηθεί με όλους τους κανόνες της διαφάνειας στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τα σχολεία ανοιχτά, σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε  τις εμπλεκόμενες ΕΛΜΕ να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας , ώστε να αποτραπούν οι συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Η εγκύκλιος και ο προγραμματισμός του υπουργείου  πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο!!

Print Friendly, PDF & Email