4.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Έκθετη η κυβέρνηση: Διεθνή ΜΜΕ την κατηγορούν για τη μεγάλη καθυστέρηση αντίδρασης και τη διαχείριση των πυρκαγιών (βίντεο)

Πρόσφατα

Το έλλειμμα αντικειμενικής δημοσιογραφικής κάλυψης και κριτικής στην Ελλάδα φαίνεται να επιχειρούν να καλύψουν δημοσιογράφοι Διεθνών Μέσων που κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Την ώρα που τα εγχώρια ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους αλλά και η Πολιτεία παρέχουν πλημμελή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δημοσιογράφος της DW άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την ότι καθυστέρησε σημαντικά να απευθύνει αίτημα για διεθνή συνδρομή στην πυρόσβεση.

Όπως σημειώνει η απεσταλμένη δημοσιογράφος της DW για τους πυροσβέστες που συνέδραμαν στην πυρόσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας, εκείνοι έσπευσαν στη χώρα μας αμέσως μετά το αίτημα της χώρας μας, αλλά αυτό απευθύνθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο αφότου είχαν ήδη καεί μεγάλες εκτάσεις. Αν το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για υποστήριξη ήταν έγκαιρο και οι πυροσβέστες είχαν φτάσει 2-3 μέρες νωρίτερα, θα ήταν τρομερά βοηθητικό, είπε.

Γερμανικός Τύπος για φωτιές στην Εύβοια: «Η πρωτεύουσα έχει προτεραιότητα»

Οι εικόνες της καμένης Εύβοιας, των κατοίκων να φεύγουν μαζικά για να σωθούν και των απλών ανθρώπων να σβήνουν με κλαδιά τις πυρκαγιές είχε αναδείξει και η Süddeutsche Zeitung, όπως δημοσίευσε η DW: «Απογοήτευση, αλληλεγγύη, κατηγορίες». Ο αρθρογράφος της επισήμανε ότι κάτοικοι αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πυρόσβεσης. «Η πικρία από την Εύβοια είναι μεγάλη, επειδή η κατάσβεση από αέρος περιορίστηκε επί μέρες στα βόρεια των Αθηνών. Μας άφησαν να καούμε», μεταφέρει αντιδράσεις των κατοίκων του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, όπως εκδηλώνονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αναφέρεται από τις σωστικές δυνάμεις. Σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς στην πρωτεύουσα οι επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει συνεχώς ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα από την ιδιοκτησία και το δάσος. Στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών ζουν 4 εκ. άνθρωποι, στην Εύβοια 220.000 και καίγονται κυρίως δάση».

Ο αρθρογράφος της FAZ θέτει το θέμα πιο επιτακτικά και τιτλοφορεί το άρθρο του «Η πρωτεύουσα έχει προτεραιότητα». Και συνεχίζει: «Αν και η κυβέρνηση απέσπασε γενικά την εκτίμηση για τη γρήγορη και γενικά ομαλή εκκένωση περιοχών σε δυνητικό κίνδυνο, εκτός πρωτεύουσας εκφράζεται κριτική στη διαχείριση της κρίσης. Η κατηγορία είναι ότι η επαρχία αφέθηκε στην τύχη της επειδή οι περισσότερες δυνάμεις πυρόσβεσης δραστηριοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αθήνα». Ο Γερμανός αρθρογράφος μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων, όπως του δημάρχου Μαντουδίου, ο οποίος μιλώντας ζωντανά στον ΣΚΑΪ είπε ότι έκλεισε η φωνή του από τις πολλές φορές που ζήτησε επιπλέον εναέρια μέσα. Τέτοιες κατηγορίες ήρθαν και από άλλους τοπικούς πολιτικούς και κατοίκους του νησιού, ότι το κράτος ήταν άφαντο και ότι ο κόσμος αφέθηκε μόνος να παλεύει με τις φλόγες. Ωστόσο από χθες Κυριακή, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πτήσεις των πυροσβεστικών στην Εύβοια μετά την προσωρινή σταθεροποίηση της κατάστασης στην πρωτεύουσα».


Πηγή: rosa.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις