7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΟΜΕ: Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας κατά της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ | Πέμπτη 27 Αυγούστου

Πρόσφατα

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Με βάση το ψήφισμα της Πανελλαδικής σύσκεψης – τηλεδιάσκεψης των σωματείων στις 9/8/2021 καταγγέλλουμε την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση του Συναδέλφου Ν. Τζανετή Προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους της Διοίκησης της ΟΜΕ από την πολυεθνική εταιρεία EDILMAC (εργολάβου της Ελληνικής Χρυσός στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής).

Η απόλυση αυτή εντάσσεται στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας (ΣΜΕ και ΣΕΒ), και κτυπάει επί της ουσίας όλη την Εργατική Τάξη, αφού με την εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021, πιστεύει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει με το Συνδικαλιστικό Κίνημα που παλεύει, διεκδικεί, εργασιακά δικαιώματα με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Σε αυτή την πρόκληση ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ,προκειμένου:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ!

Δεδομένου ότι η απόλυση του Προέδρου του Σωματείου και Μέλους της ΟΜΕ αποτελεί τροχιοδρομική βολή της εφαρμογής του Νόμου 4808/2021, που μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω τουλάχιστον και θα επιφέρει τραγικές εξελίξεις στους χώρους εργασίας με ταπεινωμένους και φοβισμένους εργαζόμενους που δεν θα τολμούν να διεκδικήσουν τίποτα, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν όσους συνδικαλιστές ζητούν, διεκδικούν, προτείνουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε:

Προκηρύσσουμε 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας στις 27 Αυγούστου 2021 για τους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλούμε να δώσουμε βροντερό παρών έξω από το κτήριο της επιθεώρησης στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις 13:00 απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση και να σταματήσει η επίθεση στα σωματεία και στα δικαιώματά μας.

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ να αποτελέσει καθήκον και αφορμή όλης της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, να ανατραπεί στην πράξη ο αντεργατικός νόμος 4808/21.

Καλούμε όλες τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και κυρίως τις Δευτεροβάθμιες αλλά και την ΓΣΕΕ, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις στις 27/8/21 για να αποτραπεί η απόλυση του Συναδέλφου, βάζοντας έτσι φρένο στο πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν σε όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ – ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας στις 9 Αυγούστου 2021,

Διαπιστώσαμε

Ότι, η προκλητική απόλυση του συναδέλφου μας Ν. Τζανετή, Προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους της Διοίκησης της ΟΜΕ, από την πολυεθνική εταιρεία EDILMAC (εργολάβου της Ελληνικής Χρυσός), εντάσσεται στην ιδιαίτερη σπουδή και βία από την διοίκηση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και γενικότερα του ΣΕΒ για την εφαρμογή διατάξεων του πρόσφατου αντεργατικού νομικού εκτρώματος 4808/2021, προκειμένου να περικόψουν τα εναπομείναντα δικαιώματά μας, όσο αφορά τη διεκδίκηση ανθρωπινότερων και ασφαλέστερων όρων εργασίας και αμοιβής καθώς και του δικαιώματος του να συνδικαλιζόμαστε.

Η EDILMAC λειτουργώντας ως εργαλείο του Σ.Μ.Ε. απέλυσε τον πρωτοπόρο και δραστήριο πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος ήταν ο τεχνικός ασφαλείας στην εταιρεία.

Ο πραγματικός λόγος ήταν διότι τόσο με την εργασιακή του ιδιότητα όσο και με την συνδικαλιστική του, έβαζε φραγμούς στις παρατυπίες και τις καταστρατηγήσεις του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το είδος της «ασφάλειας» που επιθυμεί η εργοδότρια εταιρεία και ο ΣΜΕ συνολικά.

Ο ΣΜΕ στο εκ νέου αίτημα της ΟΜΕ για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αμφισβητεί επί της ουσίας την Ομοσπονδία μας, ως της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης συνολικά στο χώρο της εξόρυξης και των μεταλλείων, καταργώντας, πριν την ώρα του τον 1264/1982.

Ο Αντεργατικός νόμος 4808/21 διαμορφώθηκε για την μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου στη χώρα μας, με τις ιδιαίτερες πινελιές του ΣΜΕ για να καταστρατηγήσουν πλήρως δικαιώματα, ωράρια, όπως για παράδειγμα η εργασία τις Κυριακές αλλά και πολλές άλλες αντεργατικές διατάξεις.

Παράλληλα γίνεται καθεστώς η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στο οριστικό ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου και της Ενέργειας σε επιχειρηματικούς ομίλους με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και γενικότερα τόσο στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στον λαό.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις

Δηλώνουμε:

Την διάθεσή μας να κάνουμε γνωστές όλες τις παραπάνω ενέργειες της εργοδοσίας γνωστές σε κάθε εργαζόμενο συνολικά, για γενικευμένη αντεπίθεση, στην επίθεση που θα κινηθεί η εργοδοσία του κάθε κλάδου, υλοποιώντας τον 4808/21 κατά το δοκούν.

Παλεύουμε για την Ενότητα του κλάδου και γενικότερα της Εργατικής Τάξης θέτοντας τα σωματεία μας σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου:

  • Να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η απόλυση του συναδέλφου μας.

  • Να υπογραφεί άμεσα ΣΣΕ του κλάδου μεταξύ ΟΜΕ και ΣΜΕ.

Στις 27 Αυγούστου καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουμε βροντερό παρών έξω από το κτήριο της Επιθεώρησης Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις 13:00 και να απαιτήσουμε να παρθεί τώρα πίσω η απόλυση και να σταματήσει η επίθεση στα σωματεία και στα δικαιώματά μας.

Ορίζουμε την 27/08 ως Πανελλαδική ημέρα δράσης για όλα τα σωματεία του κλάδου με αντικείμενο τα δύο παραπάνω θέματα, της ανάκλησης της απόλυσης και της υπογραφής ΣΣΕ.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ.

ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΓΚΛΑ.

  • Καλούμε όλες τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως τα Δευτεροβάθμια όπως η παρεμφερή Ομοσπονδία ΠΟΕΜ (που έχει άμεση σχέση με τον κλάδο μας) και το Τριτοβάθμιο Όργανο μας, την ΓΣΕΕ, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις στις 27/8/21 για να αποτραπεί η απόλυση του Συναδέλφου, βάζοντας έτσι φρένο στο πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν σε όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!!!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις