21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σωματείο «Θριάσιου»: Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι

Πρόσφατα

Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) αντιμετωπίζουν οι δύο ΜΕΘ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, από τις οποίες η ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων – αν και βρίσκεται στο κέντρο μιας βιομηχανικής περιοχής, όπου είναι συχνά τα «εργατικά ατυχήματα» και παραμένει ο κίνδυνος για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας, όπως απέδειξε και η πρόσφατη έκρηξη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο – εξακολουθεί να νοσηλεύει διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι σε καθεμία από τους δύο ΜΕΘ εργάζονται μόνο 9 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικά υπεύθυνου διευθυντή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους. Οι ελλείψεις αυτές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ ( η καθεμία με οκτώ κρεβάτια) αλλά και στην πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου και εκτιμήσεων σε ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Αν και υπάρχει αίτημα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου από τις 28/9/2020 για σύσταση και κάλυψη 5 επιπλέον θέσεων εντατικολόγων, συστήνονται μόνο 2 θέσεις και θα προκηρυχθεί μόνο 1 θέση εντατικολόγου – που είναι εντελώς ανεπαρκής, ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του 4ου κύματος της επιδημίας.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Γενική ΜΕΘ, αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 26 νοσηλευτές, από τις οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 ειδικευόμενοι.

Ακόμα χειρότερη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 27 νοσηλευτές, από τις οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 είναι ειδικευόμενο, ενώ οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που έχουν συσταθεί από τις 17/12/2020, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την παραμονή των επικουρικών νοσηλευτών, που οι συμβάσεις του λήγουν στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ταυτόχρονα και στις δύο ΜΕΘ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι σε κάθε μία ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν ούτε οι φυσικοθεραπευτές – που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με SARS-CoV-2 – και χρειάζεται να ενισχυθούν με 2 τουλάχιστον επιπλέον εργαζόμενους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 5 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ. Να αξιοποιηθούν γιατροί που συμμετείχαν στις προηγούμενες κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις εντατικολόγων.
  • να καλυφθούν άμεσα οι 16 συσταθείσες νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αξιοποίηση των καταστάσεων επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ..
  • να προσληφθούν δύο τουλάχιστον επιπλέον φυσικοθεραπευτές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών
  • να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, με ΣΟΧ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις