18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολλά λόγια, πολλοί αριθμοί, πολλά στοιχεία, αλλά λίγες εξηγήσεις και ουσιαστικές απαντήσεις από το «φορτισμένο» Χαρδαλιά

Ένταση, εκνευρισμός, αγανάκτηση για την κριτική, γενικολογίες και δικαιολογίες για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, σχέδια πυροπροστασίας που εγκρίθηκαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες, έως και μερικά δάκρυα που κύλησαν σε κάποια στιγμή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην πρώτη ενημέρωση παρουσία δημοσιογράφων έπειτα από μία και πλέον εβδομάδα ενημερώσεων-διαγγελμάτων. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των 586 πυρκαγιών που καταμέτρησε, παραθέτοντας πλήθος «στοιχείων» κατά την τοποθέτησή του, ενώ σημείωσε πως «η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού», αλλά δεν δίστασε και να πολιτικολογήσει μιλώντας για το «στοίχημα της επόμενης ημέρας» στην Εύβοια που «θα σπάσουμε αυγά»

Πρόσφατα

Ούτε καν κοντά στο κλίμα της ψευδεπίγραφης -έστω- απολογίας με την οποία εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας δεν κινήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που αναγκάστηκε να παραχωρήσει, έπειτα από την έντονη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες των ενώσεων δημοσιογράφων για τις στενά επιχειρησιακού τύπου ανακοινώσεις χωρίς ερωτήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε μία συνέντευξη Τύπου η οποία διακρίθηκε από την προσπάθειά του να δικαιολογήσει τους χειρισμούς τους δικούς του και της κυβέρνησης, επιχειρώντας να «απαντήσει» σε κάθε κριτική, από την διάθεση των εναέριων μέσων και την απουσία που διαπιστώθηκε σε πλήθος σημείων όλες τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι και την αναφορά του στο «χειρότερο καιρικό φαινόμενο όλων των εποχών».

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές» υποστήριξε συγκεκριμένα.

Ειδικότερα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα εναέρια μέσα, δεν δίστασε να ταυτίσει την κριτική που γίνεται από τους πολίτες και την αντιπολίτευση για την ηγεσία της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε «ότι από τα 74 εναέρια μέσα για την πυρόσβεση διατίθενται τα 67, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε για συντονισμό, είτε για μεταφορά προσωπικού και υλικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα», προσθέτοντας στη συνέχεια πως «αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν».

Ο υφυπουργός υποστήριξε πως έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», είπε και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πρόσθεσε ότι «για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Ειδική μνεία έκανε στις εκκενώσεις και στην υπεράσπισή τους ως επιχειρησιακή επιλογή, επιχειρώντας και εδώ να απαντήσει στον αντίλογο και την κριτική που γίνεται για την αδυναμία του ως μόνο μέτρο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, τονίζοντας πως το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, αφού η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει, αν είναι λάθος. «Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να υπάρχει ασφαλής οδός διαφυγής, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα χρονικά δεδομένα μπορούν να δημιουργούν εύλογες απορίες, έπρεπε να δώσουμε μάχη να μη χαθεί η Αρχαία Ολυμπία, να μη χαθούν ζωές στη Βαρυμπόμπη» πρόσθεσε.

«Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα» δήλωσε ακόμα ο υφυπουργός, ενώ σε ερώτηση για το εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως «δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς».

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε» υποστήριξε σε άλλο σημείο για την ετοιμότητα της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας και παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για το επιχειρησιακό και όχι μόνο σκέλος της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο υφυπουργός δεν δίστασε να πολιτικολογήσει αναφερόμενος γενικόλογα στην «επόμενη ημέρα της Εύβοιας», συμπληρώνοντας «αλλά θα σπάσουμε αυγά», δίχως περισσότερες εξηγήσεις, προκαλώντας ακόμα περισσότερες αλγεινές εντυπώσεις με την εμφάνισή του.


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις