9.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι πυρκαγιές, η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλο τον πλανήτη, συμπαρασύροντας τα εισοδήματα και την επάρκεια τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους

Tον Ιούλιο ένα βίντεο που έδειχνε ανθρώπους να περπατούν σε μια έρημο έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα στην Αργεντινή. Αλλά δεν ήταν έρημος. Ηταν η κοίτη του ποταμού Παρανά, του σπουδαιότερου ποταμού της Αργεντινής και του δεύτερου σε μήκος της Νότιας Αμερικής. Κανονικά ο Παρανά ανεβαίνει στη Βραζιλία και φτάνει στη θάλασσα, καλύπτει όλη την Παραγουάη, τη νότια Βραζιλία και τη βόρεια Αργεντινή. Επίσης κανονικά ο όγκος του νερού που ρέει στον Ατλαντικό είναι περίπου ίσος με αυτόν του ποταμού Μισισιπή.

Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι φυσιολογικό. Η ξήρανση μεγάλων εκτάσεων του ποταμού έρχεται ως η πιο σοβαρή ξηρασία που πλήττει την περιοχή από το 1944. Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Δημοσίων Εργων της Αργεντινής, η έλλειψη βροχών θα διαρκέσει τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες. Εκτός από την καταστροφή των καλλιεργειών, η ξηρασία του ποταμού εμποδίζει τη μεταφορά των σιτηρών με φορτηγίδες αναγκάζοντας την Αργεντινή να υποστηρίξει τις μεταφορές εμπορευμάτων με 10,4 εκατομμύρια δολάρια και με κόστος στους αγρότες και τους εξαγωγείς σιτηρών της χώρας 315 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν φτηνά στην αγορά. Το πιθανότερο είναι ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό.

Ο Παρανά και η ευρύτερη περιοχή βιώνουν ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα και οι πολλαπλές αιτίες περιλαμβάνουν μια σύνθετη σειρά ανθρωπόμορφων παρεμβάσεων τα τελευταία 50 χρόνια, που σχετίζονται με την επέκταση της αγροβιομηχανίας, των κτηνοτροφικών αγροκτημάτων, των επεμβάσεων σε δάση και ποτάμια και την εξόρυξη. Σε αυτά προσθέστε τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που προκαλείται επίσης από τον άνθρωπο.

Αυξήσεις στα τρόφιμα

Οι επιπτώσεις του ακραίου καιρού πλήττουν διάφορα μέρη του πλανήτη κάθε χρόνο, αλλά η ξηρασία της λεκάνης του Παρανά αντιπροσωπεύει τη νέα φυσιολογική κατάσταση. Παρόμοια γεγονότα σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν συνολικά επιζήμια επίδραση στις καλλιέργειες και τα ζώα και παρότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί το πλήρες κόστος, ο κόσμος πιθανότατα θα δει σημαντικές αυξήσεις των τιμών τους επόμενους μήνες σε όλα τα τρόφιμα, από τις ντομάτες μέχρι το ψωμί και το βόειο κρέας.

Ενας Κινέζος προσπαθεί να σώσει δύο τσουβάλια κρεμμύδια στην πλημμυρισμένη πόλη Ξινξιάνγκ της επαρχίας Χενάν – AP Photo/Dake Kang, File
 

Το «πρωτόγνωρο» φαίνεται να είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2021. Στα μέσα Ιουλίου η επαρχία Χενάν της Κίνας, μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας, χτυπήθηκε από βροχή που θα έπεφτε σε έναν χρόνο (640 χιλιοστά) σε μόλις τρεις μέρες. Εκτός των απωλειών ζωών, ο κατακλυσμός επηρέασε επίσης 2,4 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και -ενώ μεγάλο μέρος της σοδειάς της περιοχής είχε συγκομιστεί προηγουμένως- τα πλημμυρικά νερά ενδέχεται να έχουν καταστρέψει εργοστάσια αλευριού.

Τα έντονα κύματα καύσωνα και η ξηρασία έχουν σπάσει τα ρεκόρ στις δυτικές ΗΠΑ, από τη νότια Καλιφόρνια έως τη Νεβάδα και το Ορεγκον. Καθώς η πρωτοφανής μεγάλη ξηρασία εντείνεται, οι αρχές απαγόρευσαν σε χιλιάδες αγρότες την εξαγωγή νερού από μεγάλα ποτάμια και ρέματα για άρδευση. Η ξηρασία θα είναι σίγουρα κακή είδηση για τους λάτρεις των μακαρονιών: η Καλιφόρνια καλλιεργεί περισσότερο από το 90% των κονσερβοποιημένων ντοματών της Αμερικής και το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς, γεγονός που θα επηρεάσει τις τιμές.

Λυγίζουν οι εξαγωγείς

Εν τω μεταξύ τρία εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, με την εποχή των πυρκαγιών να μην έχει τελειώσει, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι κάηκαν 2,1 εκατομμύρια στρέμματα. Μεγάλες πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στα γεωργικά προϊόντα, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πλέον επιβαρυνθεί με υψηλά κόστη ασφάλισης για πυρκαγιά, που συχνά αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Καθώς η ξηρασία επιδεινώνεται πιο ανατολικά, στο Κολοράντο και τη Γιούτα, πολλοί κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να πουλήσουν τις αγελάδες τους. Εξάλλου η ξηρασία φέτος επιδεινώνει την πείνα σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες της Γης. Η νότια Μαδαγασκάρη βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και τέσσερις δεκαετίες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να χτυπούν τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη κοντά στις υψηλότερες σε μια δεκαετία. Οι πλημμύρες στη βασική περιοχή παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κίνα έχουν αυξήσει την απειλή ασθενειών στα ζώα. Οι καταστροφικές βροχές στην Ε.Ε. προκαλούν φόβους για ευρείες μυκητιακές ασθένειες στους σπόρους. Η Ρωσία, ένας άλλος παγκόσμιος σιτοβολώνας, είναι επίσης ζεστή και ξηρή και οι προσδοκίες για τις καλλιέργειες σίτου έχουν μειωθεί.

Αλλά και στη Βραζιλία, έναν από τους σημαντικότερους γεωργικούς εξαγωγείς στον κόσμο, η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί ανησυχίες για τη φετινή καλλιέργεια. Η ξηρασία και ο σπάνιος παγωμένος καιρός πλήττουν επίσης τις περιοχές καλλιέργειας καφέ, οι οποίες υποφέρουν από τον πιο κρύο καιρό τους εδώ και 25 χρόνια και οι παγκόσμιες τιμές του καφέ αυξάνονται. Και άλλες καλλιέργειες θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης, χυμού πορτοκαλιού και σόγιας στον πλανήτη.


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα