6.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Για την απόλυση εργαζόμενης και τις άθλιες και απαράδεκτες πρακτικές της Watt & Volt

Καταγγελία – ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορίνθου

Πρόσφατα

Καταγγέλλουμε την απόλυση συναδέλφου από την εταιρεία Watt & Volt τη Δευτέρα 02/08/2021 που εκτός των άλλων πραγματοποιήθηκε θρασύδειλα στην καρδιά του καλοκαιριού σε μία προσπάθεια της εργοδοσίας να αποτρέψει αντιδράσεις ενάντια στην απαράδεκτη ενέργειά της. Η απόλυση μάλιστα έγινε λίγο πριν από τη λήξη του ωραρίου και αφού είχε εξασφαλιστεί ότι θα βγει η δουλειά.

Η απόλυση έρχεται να προστεθεί στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία. Αφού για καιρό εφάρμοζε το ανέκδοτο της 9ωρης εργασίας με μία ώρα διάλειμμα (!) επιχειρώντας ουσιαστικά την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας και των κερδών της, πρόσφατα αποφάσισε τη μείωση του διαλείμματος στη μισή ώρα εξακολουθώντας να μην αναγνωρίζει το χρόνο του διαλείμματος ως χρόνο εργασίας κατ’ εφαρμογή και σχετικής διάταξης του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη.

Παράλληλα, η εργοδοσία έχει επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου στους εργαζόμενους με άπιαστους στόχους επιχειρώντας να αναγκάσει τους εργαζόμενους σε εργασία πέραν του ωραρίου τους και σε εντατικοποίηση της εργασίας τους ακόμα και εις βάρος του διαλείμματός τους. Όλα αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο ελλιπούς εκπαίδευσης των εργαζομένων που καλούνται να προσαρμόζονται διαρκώς σε αλλαγές στην ίδια την οργάνωση της εργασίας από τη διεύθυνση και διαρκούς μετάθεσης ευθυνών για λάθη και ασυνεννοησίες για τις οποίες δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Στόχος της εργοδοσίας αποτελεί ο εργαζόμενος απομονωμένος από τους συναδέλφους του να αισθάνεται διαρκώς άγχος, ανασφάλεια και φόβο και να πέφτει βορά στα νύχια της εργοδοσίας και των εκάστοτε απαιτήσεών της.

Η κατάσταση στην εταιρεία Watt & Volt, δυστυχώς, δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στον κλάδο της Ενέργειας. Στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης και του Green New Deal που υιοθετούν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας και παγκόσμια συνεχίζοντας να μπουκώνουν με δισεκατομμύρια και να διευκολύνουν με κάθε μέσο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, η εργοδοσία σε όλους τους χώρους έχει ξεσαλώσει επιδιώκοντας να τσαλαπατήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Η ένταση της εκμετάλλευσης έχει ως βάση το ίδιο το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αντί να αποτελεί κοινωνικό αγαθό που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες αποτελεί εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας για μια χούφτα ομίλους και τους ιδιοκτήτες τους. Η ίδια η απελευθέρωση της αγοράς έχει ήδη οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά με τους Προμηθευτές να ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής στα συμβόλαιά τους οδηγώντας σε αυξήσεις και στην τιμή της λιανικής. Τις αυξήσεις φυσικά θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζί με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια τον 21ο αιώνα παρά τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι μόνοι τους, μπορούν να βασιστούν στο Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ενέργεια. Να το μαζικοποιήσουν ώστε να αντιπαλέψουμε από κοινού και από καλύτερη θέση την επίθεση που δεχόμαστε και που εντείνεται εις βάρος των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας συνολικά, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και πάλη σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία που μας θέλει απομονωμένους έρμαια στις εκάστοτε διαθέσεις της.

Απαιτούμε από την εργοδοσία της εταιρείας Watt & Volt να σταματήσει τις άθλιες και απαράδεκτες πρακτικές της εις βάρος των συναδέλφων. Θα μας βρεί μπροστά της σε κάθε απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους! Το σωματείο μας θα σταθεί στο πλάι των συναδέλφων μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους αλλά και για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις