14 C
Athens
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025

ΔΕΗ και ιδιώτες θα αυξήσουν τα τιμολόγια τους λόγω καύσωνα. Συν 30% το «μάρμαρο» για τους καταναλωτές

Δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕ/ΔΕΗ (τεχνικοί), σημειώνοντας ότι δε θα υπάρξει μπλακάουτ εξαιτίας των εργαζομένων και μόνον

Πρόσφατα

Την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θα είναι πάνω από 30%, όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στους ιδιώτες παραγωγούς, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Όπως είπε, λόγω των αυξημένων αναγκών για ενέργεια εν μέσω παρατεταμένου κύματος καύσωνα, η υψηλή τιμή που αγοράζουμε ενέργεια, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

«Για πρώτη φορά χθες είχαμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή ξεπέρασε τα 145 ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση. Και δεν είναι μόνο για τη ΔΕΗ, καθώς και οι ιδιώτες παραγωγοί θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους», τόνισε, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Το “μάρμαρο” στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής. Είναι βασικό κάποιες εταιρείες να μείνουν στο κράτος, ο ΔΕΔΔΗΕ ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ για να μην παίζουν παιχνίδια διάφοροι πάνω στην τιμή του ρεύματος», σημείωσε ος.

«Δεν θα υπάρξει μπλακάουτ»

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μπλακάουτ, καθώς «έχουμε την ανάλογη τεχνογνωσία και οι τεχνικοί μπορούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε – σύμφωνα με την ertnews.gr- ότι κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου καύσωνα, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, καθώς οι πολύ υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από την κατανάλωση ρεύματος σε καλώδια, διακόπτες και μετασχηματιστές, προκαλούν φθορά στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απολιγνιτοποίηση, ο λιγνίτης στηρίζει το σύστημα παραγωγής ενέργειας, σημειώνοντας ότι πρέπει να προωθηθεί η πράσινη ενέργεια, αλλά πρέπει να παραμείνουν ως υποστήριξη κάποιες μονάδες λιγνίτη. «Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν από μόνες τους να στηρίξουν το σύστημα ενέργειας», επισήμανε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τη σύσκεψη για την αποτροπή του μπλακάουτ και τα σχέδια αντιμετώπισής του, στην περίπτωση που συμβεί, ευχαρίστησε για την όλη προσπάθεια, τον αρμόδιο υπουργό, τους προέδρους των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και τα στελέχη τους, τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά όχι τους εργαζομένους τους οποίους απαξίωσε επιδεικτικά | διαβάστε | Ο «ψυκτικός» Μητσοτάκης μας συστήνει για να αποφύγουμε το μπλακάουτ λόγω καύσωνα: «ατομική ευθύνη»


Με πληροφορίες από ertnews.gr, in.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις