12.7 C
Athens
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025

Ο «ψυκτικός» Μητσοτάκης μας συστήνει για να αποφύγουμε το μπλακάουτ λόγω καύσωνα: «ατομική ευθύνη»

Από το Γιώργη Χρήστου

Πρόσφατα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, το πρωί, της Δευτέρας, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη μετοχή της ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος, στελεχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός η εξέταση των μέτρων που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα σχέδια αντιμετώπισης ενός μπλακάουτ λόγω του καύσωνα.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο ίδιος δεν διαισθάνθηκε πολύ τον καύσωνα, για την ακρίβεια καθόλου, καθώς την ώρα που υπήρχαν οι πυρκαγιές στην Αχαΐα και στη Ρόδο, μας την… έσκασε και είπε να μην ασχοληθεί μαζί τους, αλλά να πάει διακοπές το Σαββατοκύριακο, στην Κρήτη, εκεί που δεν είχε πυρκαγιές, ευθύνες και συντονισμό, δουλειά δηλαδή. Έτσι, αφού «φόρτισε τις μπαταρίες» του, μαύρισε ακόμα περισσότερο το σώμα του (συμβουλή: να προσέχει, διότι εκεί στο κόμμα του κάποιοι δε συμπαθούν τα μαυρισμένα κορμιά, ενώ, αντιθέτως, στην αστυνομία υπέρ το δέον), πήγε στη σύσκεψη, και αμέσως μετά την περάτωσή της, ξεκίνησαν:

Η νέα προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, με την αγαστή συνεργασία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης, με βάση την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορθώνει ανάστημα (λογικό αφού σηκώθηκε από την ξαπλώστρα του Σαββατοκύριακου), παίρνει την κατάσταση στα χέρια του (δίνοντας συμβουλές ψυκτικού – πολύ ακριβά τον πληρώνουμε, η αλήθεια, για αυτές τις συμβουλές- και κάνοντας παράλληλα επίκληση στην «ατομική ευθύνη») και μπαίνει μπροστά (δηλαδή, μέχρι σήμερα ήταν στα μετόπισθεν, δεν ασχολιόταν καθόλου∙ όχι ότι θα ασχοληθεί τώρα, δηλαδή).

Οι δηλώσεις του σε στυλ «αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες πυρκαγιές», «αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη πανδημία» κτλ. Όπως είπε:

«Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει».

Η λέξη και μόνον «διαβεβαίωση» είναι αρκετή για να καταλάβουμε πως το μπλακάουτ στέκεται πάνω από τη χώρα ως «δαμόκλειο σπάθη» και δε γνωρίζει κανείς πότε θα πέσει.

Πέραν αυτού, πιστεύει ότι τρώμε «μαξιμόχορτο»: σε μπλακάουτ ή σε κίνδυνο μπλακάουτ – διακοπή ρεύματος, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεν οφείλεται στον καύσωνα, αλλά σε εσένα και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζεις, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κτλ.

«Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο Υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα».

Ζητάει «τη βοήθεια των καταναλωτών», ήτοι επικαλείται την «ατομική ευθύνη», και την ίδια ώρα κάνει τον «ντίλερ» των ιδιωτών, της «πράσινης ανάπτυξης» και των ΑΠΕ, λέγοντας μας ότι, όταν δύσει ο ήλιος, θα χάσει το σύστημα διανομής «τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα». Προτείνει, δηλαδή, κι άλλη καταστροφή περιβάλλοντος, κι άλλα φωτοβολταϊκά, ώστε να έχουμε επάρκεια ενέργειας; Πάντως, η ιδιωτικοποίηση του Ήλιου είναι πιο επικερδής και μόνιμη «επένδυση». Ας το σκεφθεί.

Βεβαίως, με το να επικαλείται την «ατομική ευθύνη» των καταναλωτών και να τρομοκρατεί με το μπλακάουτ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να κρύψει την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη δική του (αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) στο ξεπούλημα του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος, μέσα από την αποψίλωση από προσωπικό και από τις ιδιωτικοποιήσεις, με πρωτεργάτη το Χατζηδάκη, της ΔΕΗ, των λιγνιτικών μονάδων, των εργοστάσιων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των δικτύων μεταφοράς κτλ. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν ωφελήθηκαν οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν τις διακοπές ρεύματος. Τα δημόσια έσοδα μετατράπηκαν σε κέρδη των ιδιωτών μετόχων και επιδοτήσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών, τα δημόσια αγαθά σε πανάκριβα εμπορεύματα, απλησίαστα για τους πολλούς, μεγάλη πλειονότητα των οποίων αντιμετωπίζει την «ενεργειακή φτώχεια».

«Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες».

Και εδώ όλοι και όλες αναρωτηθήκαμε: Απέκτησε ειδικότητα ψυκτικού ο πρωθυπουργός; Και πού τη σπούδασε; Στα ιδιωτικά ΙΕΚ της Κεραμέως; Στα Κολλέγια;

«Έχουμε όπως είπε και ο Υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. Να ευχαριστήσω και προσωπικά όλα τα στελέχη που εμπλέκονται από τη μία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και όλα τα στελέχη της διανομής από τον ΑΔΜΗΕ ως τον ΔΕΔΔΗΕ. Ξέρω ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Δεύτερη επίκληση της «ατομικής ευθύνης» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζητά και τη «βοήθεια και των καταναλωτών» και πολλές ευχαριστίες στον υπουργό, στους προέδρους και στα στελέχη «golden boys» της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, και φυσικά… πολλές ευχαριστίες στους «ιδιώτες παραγωγούς».

Για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, υπερεντατικοποίηση της εργασίας και με αυτοθυσία προσπαθούν να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο μπλακάουτ, τους εργαζομένους δηλαδή, ένα «ευχαριστώ» δεν ακούστηκε. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού δεν ακούστηκε ούτε και η ίδια η λέξη «εργαζόμενος», αλλά στελέχη, στελέχη

Πρόκειται για μια νέα εκδήλωση του ταξικού μίσους του Μητσοτάκη για τους εργαζομένους, η οποία έχει αρχίσει και αποτυπώνεται, εδώ και καιρό, από την εποχή ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εν συνεχεία αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης∙ άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ταξικού μίσους του πρωθυπουργού η φράση «εξαρτημένοι από το μισθό», και τελευταίως, προσφάτως, το ένα κουλούρι που έδωσε σαν αύξηση στο κατώτατο ημερομίσθιο και ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη με την κατάργηση του 8ωρου κι όχι μόνον∙ ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ήδη έχει περάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή, με το άνοιγμά της, μετά τις καλοκαιρινό κλείσιμό της, στις 23 Αυγούστου, με στόχο να έχει ψηφιστεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις