14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ψηφίστηκε το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το «Σχολείο Α.Ε.» | Η Νίκη Κεραμέως διαγράφει τα χρέη των πανεπιστημιακών

Πρόσφατα

Πέρασε από τη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που βαφτίστηκε «αναβάθμιση του σχολείου», αλλά προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για την αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, έναντι 133, σε σύνολο 291 παρόντων.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.

Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή εκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και άλλων συνδικάτων, καθώς και μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους». Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Νίκη Κεραμέως δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων, τα οποία έθεσαν στο επίκεντρο τον αποκλεισμό φέτος χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία υπερασπίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν το νέο πολυνομοσχέδιο λόγω του αναχρονιστικού και τιμωρητικού πυρήνα του κειμένου, εστιάζοντας την κριτική τους στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η Νίκη Κεραμέως διαγράφει τα χρέη των πανεπιστημιακών. Οξύτατες επικρίσεις. Ανάλογη ρύθμιση είχε κάνει ο προκάτοχός της επί ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρίζει τα χρέη των κακοπληρωτών πανεπιστημιακών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει τεθεί προς ψήφιση, προκαλώντας την αντίδραση μερίδας πανεπιστημιακών.

Μάλιστα, η Ν. Κεραμέως ακολουθεί την τακτική του προκατόχου της κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση, προκαλώντας τότε την αντίδραση του νυν τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Ειδικότερα, και για το ιστορικό της υπόθεσης, από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα πανεπιστήμια στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018, και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα.

Αρκετοί από τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όλη αυτήν την τελευταία εικοσαετία, κάθε χρόνο απέδιδαν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους τα ποσά, που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Άλλοι όμως υπόχρεοι δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα και πλέον έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη. Οι τελευταίοι, επί πολλά χρόνια, πίεζαν την εκάστοτε κυβέρνηση για διαγραφή των οφειλών τους.

Τον Ιούλιο του 2018 ο τότε Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μείωσε στο 1/3 τις απαιτήσεις παρακράτησης από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος που είχαν συσσωρευτεί για τα έτη 1999-2017 για ασυνεπείς πανεπιστημιακούς, παραγράφοντας τα 2/3 των οφειλών. Η σημερινή κυβέρνηση, ως όφειλε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών του Δεκεμβρίου του 2020, όρισε την λεπτομερή διαδικασία είσπραξης των οφειλών των πανεπιστημιακών από τους ΕΛΚΕ της τελευταίας εικοσαετίας, που δεν είχαν παραγραφεί, και τα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης των οφειλών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην οξύτατη αντίδρασή της η ΚΙΠΑΝ «έρχεται τώρα, τρία χρόνια μετά τον προκάτοχό της, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, κ. Ν.Κεραμέως, και με αιφνιδιαστική τροπολογία σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου (διαγράφει με τη σειρά της πλήρως τις οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών προς τους ΕΛΚΕ μιας ολόκληρης ενδεκαετίας (1999-2009, δηλαδή για την περίοδο των «παχιών αγελάδων»). Χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αποστερεί παράλληλα σημαντικούς πόρους από τα Πανεπιστήμια, επιβραβεύοντας τους ασυνεπείς και «τιμωρώντας» τους συνεπείς, καθώς στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ανενδοίαστα ότι οι όποιες καταβολές έχουν γίνει δεν συμψηφίζονται!»

Και όπως τονίζει η ΚΙΠΑΝ «όλοι οι Υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002 μέχρι το 2018 δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των ασυνεπών συναδέλφων μας. Για ιστορικούς και όχι μόνο λόγους, αξίζει να γίνει γνωστή μία συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού κυρίου Αντωνίου Σαμαρά το 2014 με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μελών του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ (από την ΑΣΚΕΥ), αντιπροσωπείας των αιτούντων τη διαγραφή των χρεών τους, και του νομικού τους συμβούλου. Η συζήτηση ήταν διεξοδική και η τελική απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν απόρριψη του αιτήματος, ως παράνομου και αντισυνταγματικού, συμφωνώντας και με την αντίστοιχη πρόσφατη τότε απόφαση του ΣτΕ.

Τελικά, οι ασυνεπείς συνάδελφοι τα κατάφεραν σε δύο βήματα. Το πρώτο έγινε επί υπουργίας Γαβρόγλου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ιούλιο του 2018, ψήφισε τον επανυπολογισμό των οφειλών των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα. Κάτι που ισούται με περίπου 5% επί των ακαθαρίστων, οπότε στην περίπτωση αυτή διαγράφονταν τα 2/3 των οφειλών τους. Έρχεται σήμερα η κ. Κεραμέως να συμπληρώσει την πολιτική Γαβρόγλου και να παραγράψει οφειλές, χωρίς καμία προσπάθεια δίκαιης αντιμετώπισης».


Με πληροφορίες από efsyn.gr, kathimerini.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις