8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ | Συνδικαλιστικές ηγεσίες: Μη μου τη θερινή ραστώνη τάραττε!

Πρόσφατα

Πραγματοποιείται, σήμερα, Τρίτη 27 Ιούλη, η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για να «επεξεργαστεί» το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Η έναρξη της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή ενός νομοσχεδίου που πλήττει βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κυρίως της νέας γενιάς, ενός νομοσχεδίου που ανάβει το πράσινο φως για την περαιτέρω λεηλασία των εισφορών των ασφαλισμένων προς όφελος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας βρίσκει, δυστυχώς, τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ) να αρνούνται πεισματικά… να διακόψουν τη θερινή τους ραστώνη.

Η ΓΣΕΕ, στην ιστοσελίδα της, αφού ξεμπερδεύει με τη «γενναία αύξηση» του κατώτατου μισθού κατά 2% διαπιστώνοντας ότι «δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη», στη συνέχεια πανηγυρίζει με εκτεταμένες ανακοινώσεις για την ακύρωση από το ΣτΕ του ορισμού του Ι. Πάιδα, τέως προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ως προέδρου της ΟΚΕ. Λες και ο «πόνος» των εργαζομένων είναι το εάν θα αναλάβει πρόεδρος της ΟΚΕ, το ένα ή το άλλο στέλεχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, και δεν είναι το μεροκάματο, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η υγεία, η μόρφωση των παιδιών τους και τόσα άλλα καθημερινά προβλήματα.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΔΗΣΥΠ/πρώην ΠΑΣΚ – ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ – Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή), αφού απέρριψε, σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στις 2-7-2021, την πρόταση του ΜΕΤΑ για 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 21 Ιούλη, και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να ανατραπεί η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, ψήφισε τελικά απόφαση με την οποία το Γ.Σ. «εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και δηλώνει ότι θα απαντήσει με κάθε τρόπο και με απεργιακή μορφή, έτσι ώστε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή. Την εξειδίκευση των κινητοποιήσεων θα την αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ».

Έχουν περάσει, όμως, από τότε 25 ολόκληρες ημέρες, έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο και από σήμερα ξεκίνησε η «επεξεργασία» του στη Βουλή, και η ΑΔΕΔΥ «περί άλλα τυρβάζει». Δε γίνεται, βέβαια, λόγος για την ηγεσία της ΔΑΚΕ, που πρόσφατα «αναχώρησε» από τη λειτουργία της ΑΔΕΔΥ, αφού έχει «αναχωρήσει» εδώ και δεκαετίες από τους αγώνες των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες, όμως, έχει και η ηγεσία της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ που ψήφισε και αυτή στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ να μην προκηρυχθεί απεργία κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ όταν και όποτε… Έχει, παράλληλα, ευθύνη γιατί δεν πήρε μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία, ούτε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ώστε να συμβάλλει στον αγωνιστικό σχεδιασμό για την αποτροπή ψήφισης του νομοσχεδίου. Συνεπώς, οι διακηρύξεις του ΠΑΜΕ, ότι «το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα έχουν και την πείρα και τη δύναμη να απαντήσουν στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων που το στηρίζουν» είναι κενές περιεχομένου, μάλλον.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑ, η πιο πρόσφατη κινηματική του παρέμβαση είναι το κάλεσμά του, για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 16-06-21, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Είναι γεγονός ότι όσο κι αν ψάξει κανείς στις ιστοσελίδες του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ δε θα βρει ούτε μια ανακοίνωση ενημέρωσης των εργαζομένων για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που δόθηκε, ως γνωστόν, για διαβούλευση, εδώ και περίπου ένα μήνα, και κυοφορείται εδώ και ένα χρόνο.

Το ΜΕΤΑ έχει καλέσει, εδώ και καιρό, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να προχωρήσουν στην ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων και να αποφασίσουν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με απεργιακή κλιμάκωση, στο πλαίσιο ενός συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων, για να μπλοκαριστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και μετατροπή τής κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Το ΜΕΤΑ καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να μπουν μπροστά στον αγώνα αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και να διεκδικηθούν σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και για όλες. Επίσης, να απαιτήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση των μνημονίων, των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών εγκυκλίων τους καθώς και επιστροφή όλων των αποθεματικών, που ληστεύθηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά.


27-07-21
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις