20.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΟΙΕΛΕ: Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν ξεχνάμε!

Πρόσφατα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που η Υπουργός Παιδείας χωρίς κανένα διάλογο και με μόνους συμπαραστάτες το Σύνδεσμο των ιδιοκτητών και έναν στημένο, γαλάζιο δήθεν Σύλλογο Γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων παρουσίασε τον εκτρωματικό νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι επιπτώσεις του οποίου είναι ήδη συντριπτικές τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών όσο και στις εργασιακές μας σχέσεις. Εκατοντάδες απολύσεις ακόμη και μέσα στη μέση της χρονιάς, οδηγίες για μαζικά «άριστα», μαθητές-φαντάσματα των οποίων οι απουσίες δεν καταγράφονται, εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται να δουλεύουν έως και 14 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε αργίες και διακοπές, πάντοτε …«εθελοντικά» με πιέσεις και απειλές, ιδιωτικά σχολεία που δουλεύουν πλέον ως φροντιστήρια, ιδιωτικά νηπιαγωγεία που λειτουργούν με όρους ζούγκλας…

Η Ομοσπονδία μας και εγώ προσωπικά είχαμε προειδοποιήσει καιρό πριν, για το τι μέλλει γενέσθαι. Ακριβώς ένα χρόνο πριν ανάρτησα στα social media σχόλιο για την Υπουργό Παιδείας μετά από τραγικές και άκρως υποτιμητικές για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δηλώσεις της. Ο ακραίος ρατσισμός της για τον κλάδο μας και η αντιμετώπισή μας ως υπαλλήλων χωρίς δικαιώματα, αποκλεισμένων πλήρως από το δημόσιο διάλογο έχει αποδειχθεί απολύτως.

Η μεσαιωνική αντίληψη της κ. Κεραμέως για τους εργαζόμενους δεν έγινε δυνατό να κρυφτεί στη συνέντευξή της στα Παραπολιτικά που αναδημοσιεύουν “πρόθυμα” πολλά sites. Η δήλωσή της ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργοδότης να μην μπορεί να διαχειρίζεται το προσωπικό του» είναι μνημείο αυταρχισμού και απόδειξη ότι η ελληνική ελίτ είναι βαθιά παρασιτική, οι δε εκπρόσωποί της θεωρούν τους εργαζόμενους είλωτες που θα πρέπει να προσκυνούν τον αφέντη, να φιλούν το “δαχτυλίδι” και να τον ευχαριστούν ταπεινά, επειδή τους επιτρέπει να υπάρχουν.

 Είναι δείγμα της αντίληψης της κ. Κεραμέως ότι το σχολείο είναι «μαγαζί» και ότι επειδή ο ιδιοκτήτης κάνει την …παραχώρηση να δώσει ένα μισθό στον «υπάλληλό» του, θα πρέπει αυτός να δουλέψει υποχρεωτικά χωρίς ωράριο, Σαββατοκύριακα, αργίες, καλοκαίρι. Η κ. Κεραμέως δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη Υπουργός Παιδείας, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά ρατσιστικές, μεσαιωνικές αντιλήψεις.

Ελπίζουμε η σύμβασή της να καταγγελθεί άμεσα και αναλαμβάνουμε εμείς να συγγράψουμε την αιτιολογική έκθεση (που θα είναι μακρά).

Δυστυχώς, προφητικά αποδεικνύονται και όσα έγραψα λίγες ημέρες πριν (7 Ιουλίου 2020) στον Πρωθυπουργό της χώρας, τον οποίο κάλεσα σε διάλογο (χωρίς, φυσικά, να υπάρξει καν απάντηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει χρόνο μόνο τους γενναιόδωρους χρηματοδότες του κόμματός του…) :

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στις 28 Ιανουαρίου του 2020 η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει προς εσάς επιστολή για την τραγική κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία. Αναμέναμε, και εγώ προσωπικά, μια απάντηση και τη δραστική σας παρέμβαση για τα προβλήματα αυτά που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καταδολιεύουν τις διαδικασίες έκδοσης τίτλων σπουδών και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Αντ΄αυτού, έλαβα προσωπικά την Παρασκευή από την Υπουργό Παιδείας πρόσκληση για έναν διάλογο fast track, χωρίς καμιά γνώση των θεμάτων που τίθενται προς νομοθέτηση. Φθάσαμε σήμερα σε μια συνάντηση με την κ. Κεραμέως όπου μας ανακοινώθηκε ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο, χειρότερο από αυτό που ψήφισε ο κ. Αρβανιτόπουλος το 2014, το οποίο θα επιφέρει ραγδαία όξυνση της ήδη καλπάζουσας ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Αρβανιτόπουλος μάλιστα τότε είχε επικαλεστεί πιέσεις από την τρόικα, η σημερινή κυβέρνηση πιέσεις ποιων επικαλείται, κύριε Πρωθυπουργέ;

Τα προβλήματα που παράθεσε η ΟΙΕΛΕ στην επιστολή της, την οποία σας κοινοποιώ εκ νέου, τα γνωρίζουν καλά τόσο η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και οι εποπτικές του υπηρεσίες όσο και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας. Είχατε, λοιπόν, στα χέρια σας μια ιστορική επιλογή για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να θεραπεύσετε τις σημαντικές αυτές παθογένειες του χώρου και στη συνέχεια να προβείτε σε έναν ανοιχτό, ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να νομοθετήσετε προς όφελος της Παιδείας και της νέας γενιάς.

Δυστυχώς, όμως, αποφασίσατε να ακολουθήσετε έναν διαφορετικό δρόμο, ακούγοντας μόνο το ένα σκέλος της κοινωνικής εξίσωσης. Προτείνετε, με το πρόσχημα της «ελευθερίας και αυτονομίας» έναν νόμο, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομάκρυνση της κρατικής εποπτείας, ώστε να είναι εφικτές πρακτικές έκδοσης παράνομων τίτλων και πιστοποιήσεων, να είναι ανεμπόδιστη η αδήλωτη εργασίας και η φοροδιαφυγή, έναν νόμο με τον οποίο η «ελευθερία» μεταφράζεται σε ασυδοσία για λίγους και σε τυραννία για πολλούς. Διόλου τυχαία, αν και η Υπουργός και η πολιτική ηγεσία έχουν λάβει από την Ομοσπονδία μας από το Δεκέμβριο υπόμνημα με δεκάδες, συγκεκριμένες καταγγελίες ακραίων παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν έχουν ασχοληθεί με καμία απολύτως, αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρότερου. Σας υπενθυμίζω απλώς την ΚΥΑ Πληροφορικής που εκδόθηκε το 2013 με ένα ανάλογο σκεπτικό και η οποία προκάλεσε την εκκίνηση μιας μηχανής παραγωγής χιλιάδων παράνομων, «κούφιων» πιστοποιήσεων επ’ αμοιβή που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Είναι, επομένως, δική σας επιλογή αντί της αναβάθμισης της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο ακραίος υποβιβασμός της στο άθλιο επίπεδο των παρασιτικών ΚΕΚ που μοιράζουν πιστοποιήσεις χωρίς κανένα ποιοτικό αντίκρισμα και των Κέντρων Μελέτης που λειτουργούν  εντελώς εκτός θεσμικού πλαισίου. Είναι δική σας πλέον επιλογή με αυτό το νομοσχέδιο, αντί της σοβαρής, ποιοτικής ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η διάλυσή της με τις επιπτώσεις να είναι σοβαρές στην κοινωνία λόγω της όξυνσης των ανισοτήτων.

Με αυτές τις σκέψεις, σας απευθύνω μια έσχατη έκκληση, ζητώντας να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας μας σε διάλογο, ώστε, όπως ακούσατε με προσοχή ηγετικά στελέχη των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, να ακούσετε και την πλευρά των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση και να διαμορφώσετε μια συνολική και, κατά το δυνατόν, αντικειμενική άποψη για το χώρο.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ
Μιχάλης Κουρουτός

Ένας χρόνος πέρασε από τότε. Σίγουρα ζούμε την πιο σκοτεινή, την πιο δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά για το χώρο της Παιδείας που βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της εμπορευματοποίησης.

Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Ιστορικά αποδεικνύεται ότι ο κλάδος μας, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισε, τελικά κατάφερε να ανταπεξέλθει. Και τούτο, διότι τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά, αλλά πηγάζουν από την αναγκαιότητα προάσπισης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, από την υποχρέωση προστασίας στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, από την αδιάκοπη προσπάθειά μας για να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές, οι οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Και θα νικήσουμε, γιατί απέναντί μας δεν έχουμε ανθρώπους που νοιάζονται για τους μαθητές, για την Παιδεία, για την κοινωνία, αλλά στυγνούς επιχειρηματίες (και τα πολιτικά τους δενακίνια) που η μόνη τους έγνοια είναι η γιγάντωση των κερδών τους εις βάρος της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, των εργαζόμενων, των γονέων, των ταμείων του κράτους, του δημόσιου συμφέροντος.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μιχάλης Κουρουτός
Πρόεδρος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις