1.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Προπύλαια: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή | Σήμερα, Πέμπτη 22 Ιούλη, ώρα 7μμ.

Πρόσφατα

«Θέλουν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους με εργαλείο την τρομοκράτηση του κλάδου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, σήμερα Πέμπτη 22 Ιούλη και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια, συλλαλητήριο στο οποίο επίσης καλούν πλήθος ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, φοιτητές, ενώσεις γονέων και μαθητικές συλλογικότητες, όπως επίσης το ΜΕΤΑ, η ΑΡΕΝ και η Πρωτοβουλία ΠΕ.

«Η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή σε ακόμα χειρότερη μορφή, με τιμωρητικές τροπολογίες για όσους δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης και πλήθος άλλων αντιδραστικών διατάξεων που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του Δημόσιου σχολείου» δηλώνει, στο κάλεσμά της, η ΟΛΜΕ. Όπως σημειώνει, «θέλουν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους με εργαλείο την τρομοκράτηση του κλάδου.Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή, που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την “αυτονομία” τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης».

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει πως το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε «στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, όπως κάνουν πάντα εκείνες οι κυβερνήσεις που φέρνουν για ψήφιση αντιεκπαιδευτικούς – αντιλαϊκούς νόμους προκειμένου να τους επιβάλλουν». Ζητεί δε «να δώσουμε απάντηση τώρα. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας να χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια. Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα μαζί με το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα, να ακυρώσουμε το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κεραμέως. Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις. Απορρίπτεται συνολικά. Δεν πρέπει να ψηφιστεί».

ΑΡΕΝ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕ

Όπως έχουν σημειώσει, σε κοινή τους ανακοίνωση η ΑΡΕΝ και η Πρωτοβουλία ΠΕ: «Με τη λήξη της δεύτερης σχολικής χρονιάς από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, χρονιά που όπως και η προηγούμενη σημαδεύτηκε από την πανδημία και την άγρια επίθεση στο δημόσιο σχολείο, στους εκπαιδευτικούς και στον καθολικό χαρακτήρα του μορφωτικού αγαθού, η Υπουργός Παιδείας συνεχίζει την ίδια αντιδραστική και αμοραλιστική κούρσα ανακοινώνοντας πολυνομοσχέδιο για την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την επιλογή των πολυάριθμων νέων στελεχών-αξιολογητών-επιθεωρητών, που θα ψηφιστεί κατακαλόκαιρο. Σε συνδυασμό δε με την έμμεση εκχώρηση δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ολοήμερο) στην τοπική αυτοδιοίκηση που προβλέπει σχετική ΚΥΑ, ολοκληρώνεται ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός για την συρρίκνωση, αποδόμηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου. Ένα σχολείο των λίγων. Ένα σχολείο των ευέλικτων εργαζόμενων, των χειραγωγημένων και υποταγμένων εκπαιδευτικών».

Το δημόσιο σχολείο και η εργασιακή υπόσταση των εκπαιδευτικών απειλούνται, σημειώνουν, και καλούν «όλες τις δυνάμεις του αγώνα να συντονιστούμε ακόμα περισσότερο στα πρωτοβάθμια σωματεία στο δρόμο της αγωνιστικής συνεννόησης. Στο δρόμο που χάραξαν τα 77 σωματεία της εκπαίδευσης με την πρωτοβουλία και τις αποφάσεις τους για την κήρυξη της απεργίας- αποχής. Σε ένα μέτωπο αντίστασης που θα ξεκινάει από κάθε σχολείο, θα συγκροτείται στους συλλόγους και στις Γενικές Συνελεύσεις και θα συνενώνει όλον τον κλάδο και στις δυο βαθμίδες». Επίσης, καλούν τα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν Απεργία-Αποχή από κάθε «αξιολογική» διαδικασία που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και να πάρουν κάθε μέτρο για την ακύρωσή του στην πράξη.

«Παλεύουμε», υπογραμμίζουν «να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο  της αξιολόγησης και του νεοεπιθεωρητισμού. Να αποσυρθεί τώρα και να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που εκχωρεί το ολοήμερο στους Δήμους. Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση  όλων των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Για να ανατραπούν οι αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο και η έξωση των Κοινωνιολόγων και των Εικαστικών από το Λύκειο. Για να μην αποκλειστούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ΑΕΙ με πρόσχημα τη βάση εισαγωγής».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις