6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΑΣΕ: Όργανο νομιμοποίησης παράνομων και καταχρηστικών ομαδικών απολύσεων. «Ναι» στις 133 απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας

Πρόσφατα

Μεταξύ των παράνομων πρακτικών και την εργοδοτική αυθαιρεσία, από πλευράς Λαυρεντιάδη, και της εργασιακής δικαιοσύνης, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας επέλεξε τις 133 απολύσεις (με ψήφους 9-6) στα Λιπάσματα Καβάλα, που οδηγούν τους εργαζόμενους στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στους εργολάβους.

«Με μπροστάρισσα τη γενική γραμματέα Εργασίας και πρόεδρο του ΑΣΕ, Άννα Στρατινάκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, «κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουν τον εργοδότη, ακόμη στη δικαστική οδό που αυτονόητα θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι». Όπως υπογραμμίζει η ΟΕΧΒΕ, ακόμη και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών η οποία «στην πρώτη συνεδρίαση είχε καταθέσει πρόταση μη ουσιαστικής διαβούλευσης, με βάση το νόμο και πλειοψήφησε στην πρώτη συνεδρίαση έναντι της πρότασης της κας Στρατινάκη (7-6), στη δεύτερη συνεδρίαση και χωρίς να έχει προκύψει κανένα στοιχείο, συντάχθηκε με την πρόταση της κας Στρατινάκη. Τυχαίο;»

Με βάση τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΧΒΕ, υπέρ των απολύσεων ψήφισαν (9) οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, καθώς και εκείνοι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ. Αντιστάθηκαν στις απολύσεις από την εργοδοτική και κυβερνητική πλευρά, ψήφισαν κατά (6) οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΧΒΕ

Στις 20.7.2021 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) προκειμένου να εξετασθούν τα υποτιθέμενα νέα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρεία ELFE αναφορικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας ομαδικών απολύσεων 133 εργαζόμενών της, των μοναδικών με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Παράλληλα 500 εργαζόμενοι δυστυχώς απασχολούνται στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας με 2μηνες, 3μηνες ή στην καλύτερη 12μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εδώ και μια πενταετία, όσο δηλαδή διαρκεί ο διωγμός αυτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου με το Υπουργείο Εργασίας να εθελοτυφλεί.

Χωρίς κανένα στοιχείο που να απεικονίζει την οικονομική θέση της ELFE, πάρα μόνο με τον Ισολογισμό του 2014 (για απολύσεις που θα γίνουν το 2021!!!) και ένα ισοζύγιο υποχρεώσεων, το ΑΣΕ -σε μια σκηνοθετημένη και με προειλημμένες αποφάσεις διαδικασία- τοποθετήθηκε με ψήφους 9 έναντι 6 υπέρ της πληρότητας των υποχρεώσεων που ορίζει ο Νόμος.

Δυστυχώς, επικράτησε η μεθόδευση της Γενικής Γραμματέως και Προέδρου του ΑΣΕ, κας Άννας Στρατινάκη, που αφού με την ερμηνεία της μετέτρεψε το ΑΣΕ σε «διακοσμητικό όργανο», μετά κινήθηκε στη λογική «ψηφίστε να τελειώνουμε».

Χαρακτηρίζοντας τις ομαδικές απολύσεις ως «απελευθέρωση από την αιχμαλωσία και ευκαιρία επανατοποθέτησης στην αγορά εργασίας», εισηγήθηκε την εξής πρόταση: «πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και το ΑΣΕ εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις». Μετά τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ ανασκεύασε την πρότασή της σε «πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου».

Παρά το γεγονός ότι όλα τα μέλη του ΑΣΕ έχουν πλήρη γνώση ότι το Εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί και πως οι απολύσεις δεν δρομολογούνται επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας αλλά από την εκδικητική μανία ενός εργοδότη που έχει δημιουργήσει «λαβύρινθο» παρένθετων εταιρειών, εντούτοις, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ, συντάχθηκαν με τη γραμμή Στρατινάκη.

Έκλεισαν τα μάτια σε δικαστικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τα παραπάνω. Έκλεισαν τα μάτια στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα των εταιρειών αυτών που μόνο εισπράττουν, χωρίς να πληρώνουν τίποτα, σωρεύοντας χρέη που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. € σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Τράπεζες. Έκλεισαν τα μάτια σε έναν εργοδότη, που όπως πιστοποιούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ενέργειας και όχι μόνο, ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Εργοστασίου που διοικεί έχει καταστραφεί σε βαθμό που να εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ατυχημάτων.

Ακόμη και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών -που στην πρώτη συνεδρίαση είχε καταθέσει πρόταση μη ουσιαστικής διαβούλευσης με βάση το νόμο και πλειοψήφησε στην 1η συνεδρίαση έναντι της πρότασης της κας Στρατινάκη (7-6)- στη 2η συνεδρίαση και χωρίς να έχει προκύψει κανένα στοιχείο, συντάχθηκε με την πρόταση της κας Στρατινάκη. Τυχαίο;

Είναι βέβαιο ότι η κα Στρατινάκη μπορεί με θρασύτητα να υπηρετεί πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι λειτουργεί ως το μακρύ χέρι κάποιων εντολέων της.

Τουλάχιστον περιέργεια δημιουργούν οι εκ του αντιθέτου δεσμεύσεις αφενός του Πρωθυπουργού μπροστά στους εργαζόμενους πως θα επιληφθεί προσωπικά επί του θέματος ώστε να βρεθεί λύση, και αφετέρου του υπουργού Εργασίας σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου τους.

Η γενική γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη

Τελικά, όπως διαφαίνεται, η λύση είναι μάλλον η απόλυση των εργαζομένων ενώ με μπροστάρισσα την κα Στρατινάκη κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουν τον εργοδότη, ακόμη στη δικαστική οδό που αυτονόητα θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν, έστω και την ύστατη στιγμή, δεν αποτραπούν αυτές οι παράνομες απολύσεις, η Κυβέρνηση δεν θα δικαιούται, από εδώ και μπρος, να μιλάει για υγιείς εργασιακές σχέσεις και υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι ξεκάθαρο πως αν δε καταδικάσει η Κυβέρνηση τις πρακτικές Λαυρεντιάδη, όπως από τα έδρανα της αντιπολίτευσης έπραττε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα έχει τεράστιες ευθύνες που η κοινωνία θα της αποδώσει στη Ν.Δ.

Ως Ομοσπονδία θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, δίπλα στον εμβληματικό τους αγώνα απέναντι στη διαπλοκή που δεσμεύει συνειδήσεις και φέρνει απολύσεις.

Τέλος, με δεδομένη την ερμηνεία της κας Στρατινάκη για το διακοσμητικό ρόλο του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων του ΑΣΕ, αναρωτιόμαστε αν πλέον υφίσταται κάποια σημασία στη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτό το Συλλογικό Όργανο


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις