Ενημέρωση, ώρα 19.30

Δήλωση συνηγόρων υπεράσπισης
στη δίκη των 11 Τούρκων και Κούρδων προσφύγων

Αθήνα 19/07/2021

Σήμερα, Δευτέρα 19/07/2021, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τους 11 Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες, για την υπόθεση των Σεπολίων σε συνολική ποινή 537 χρόνων, για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν!

Την τσάντα, όπως παραδέχτηκε και ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου που υπήρχε, υπό τη συνεχή επίβλεψη της αντιτρομοκρατικής που, εν αγνοία του, τον ακολουθούσε κατά πόδας για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Το δικαστήριο αποτελούμενο από τους (πρόεδρο) Ιωάννα Λάμπρου – Βελησάρη, (μέλη) Μαρία Σακελλαροπούλου, Ιωάννη Λαμπρινόπουλο και την εισαγγελέα Μαρία Σπυροπούλου, θεώρησε την πράξη «τρομοκρατική» και τους έκρινε όλους ένοχους ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι ο βασικός και μόνος μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής που τους παρακολουθούσε βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι καμία πράξη τρομοκρατίας δεν είχε γίνει από αυτούς στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο απέρριψε, ακόμη, όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά, ακόμη και αυτού της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που αποδέχτηκε τη σχέση του με τον οπλισμό, καταδικάστηκε και ως διευθυντής της «οργάνωσης», σε ποινή μεγαλύτερη και από αυτή που επιβλήθηκε στο Μιχαλολιάκο. Η ποινή είναι η βαρύτερη που έχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας, είναι επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης. Έτσι, καταδικάστηκαν για πρώτη φορά Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, με συνεχή δημόσια παρουσία, συμμετοχή και μακρά προσφορά σε αγωνιστική αλληλεγγύη, με τις διατάξεις του 187Α του ΠΚ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη συνεχή και επί πολλά έτη νομολογία των ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που έχουν απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις του Τουρκικού κράτους και τα αιτήματα για έκδοση και δικαστική συνεργασία.

Προβληματίζει ακόμη το γεγονός, ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, συμπίπτει με την ημέρα της πανηγυρικής επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αμμόχωστο και την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης είμαστε βέβαιοι ότι οι κατηγορίες και οι εξωφρενικές ποινές δεν μπορούν παρά να καταπέσουν μετά από την άσκηση έφεσης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Αλέκα Ζορμπαλά
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός
Πατρίκιος Πατρικουνάκος


Ενημέρωση, ώρα 13.15

Από το facebook της δικηγόρου Aleka Zorbala, για τη σημερινή δικαστική απόφαση για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τους 11 τούρκους και κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες

Ο Μιχαλολιάκος, ως έχων τη διεύθυνση της Χρυσής Αυγής καταδικάσθηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, οι δε υπόλοιποι χρυσαυγίτες σε 6 χρόνια για ένταξη στη Χρυσή Αυγή.

Οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες καταδικάσθηκαν αδιάκριτα 33 χρόνια ο καθένας (εκτιτέα 20) για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, που δεν δρα στην Ελλάδα, και μάλιστα για ένταξή τους σε χρόνο, που βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές.

Απόρριψη όλων των ενστάσεων, αυτοτελών ισχυρισμών των κατηγορουμένων.

Ούτε ένα ελαφρυντικό δεν έγινε δεκτό, ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας..

Σύνολο 537 έτη κάθειρξης στη βάση της συλλογικής ευθύνης.

Έργα και ημέρες της ελληνικής δικαιοσύνης στα χρόνια της Αριστείας…

Ημέρα πανηγυρισμών για τον Ερντογάν

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση, ο συντονιστής του ΜΕΤΑ, Γρηγόρης Καλομοίρης, που έδωσε το «παρών», στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από τη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, μιλώντας στο ErgasiaNET, χαρακτήρισε «αποφράδα ημέρα» τη σημερινή «για την ελληνική “δικαιοσύνη”», η οποία, «σε αμερικανοδεικτική τροχιά, παίρνει μια απόφαση κατά αγωνιστών που μάχονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τουρκία, για την ελευθερία των λαών και την απελευθέρωση από τους πραγματικούς τρομοκράτες, τους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους, τις νεοφιλελεύθερες και φασιστικές κυβερνήσεις.

«Η απόφαση αυτή, μάλιστα», συμπληρώνει, «δεν πρέπει να αποσυνδέεται από την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατά των εργαζομένων και του λαού μας, που μάχονται στους δρόμους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Επίθεση που “εκφράζεται” μέσα από την ωμή βία και την κρατική καταστολή αλλά και τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος ουσιαστικά ποινικοποιεί, αν όχι θεωρεί “τρομοκρατία” την απεργία, τις διαδηλώσεις και τις φωνές αντίδρασης και αντίστασης».


Σχετικές αναρτήσεις: