8.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΑΣ Καισαριανής: Να εξοφληθούν οι υπερωρίες. Να σταματήσει η απλήρωτη εργασία

Για το 2021 και μέχρι σήμερα, όσοι εργάζονται (κύρια στην καθαριότητα) τις Κυριακές και τις Αργίες δεν αμείβονται γι’ αυτές, αλλά για δήθεν απασχόλησή τους τις καθημερινές! Δε θα μιλήσουμε για την παρατυπία – άλλη μέρα να εργάζεσαι και για άλλη να πληρώνεσαι – αλλά για το ότι δεν μπορούν να καλυφθούν, μ’ αυτόν τον τρόπο, οι πραγματικές ώρες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται απλήρωτη εργασία, που στο τέλος μετατρέπεται σε ρεπό, τα οποία είναι συζητήσιμο, αν και πότε θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι, πέραν του γεγονότος ότι η κάθε νέα Δημοτική Αρχή αμφισβητεί τη γνησιότητά τους.

Μήπως στο Δήμο Καισαριανής προτρέξαμε και ανοίξαμε την όρεξη στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη να πληρώνει τις υπερωρίες με ρεπό; Το πρόβλημα βέβαια που δεν εμφανίστηκε πρόσφατα, αλλά είναι πολιτική των Δημοτικών Αρχών της τελευταίας δεκαετίας, με την ανοχή της πλειοψηφίας (ΔΑΣ/ΠΑΜΕ) του σωματείου μας.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι εμφανίζονται, πλασματικά, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση υπερωριακά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορεί ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα να εργάζεται 10 και 12 ώρες ημερησίως και άρα προς τι το εξαμισάωρο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), ανοίγοντας έτσι την όρεξη σ’ αυτούς που θέλουν να καταργήσουν και το μειωμένο ωράριο εργασίας και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Εμείς, ως Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΑΣ) Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε κατά κάθε υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και τις αργίες, καθώς πρόκειται για υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Παλεύουμε, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς μόνο από το μισθό τους, για να έχουν ελεύθερο χρόνο και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού και της επιστήμης και όχι να ζουν με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης, τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και να υφίστανται τις συνέπειες της διάλυσης της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.

Οφείλουμε, όμως, να βάλουμε τέλος στην ανοχή, απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία απλοϊκά και επιφανειακά φαίνεται ότι βολεύει τους εργαζόμενους, όμως μακροπρόθεσμα είναι σε βάρος τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κάθε Δημοτικής Αρχής και του κράτους, που κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερο προσωπικό και τη χρησιμοποιούν για να περάσουν τις αντεργατικές τους πολιτικές. Αν θέλουν κάποιες υπηρεσίες να δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, που εμείς διαφωνούμε, οφείλουν να προσλάβουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην δουλεύει πάνω από θεσμοθετημένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Έτσι, εμείς ως εργαζόμενοι αποκτάμε ταξική συνείδηση, συνειδητοποιούμε την ανάγκη της μείωσης του εργάσιμου χρόνου και της αύξησης των αποδοχών μας, για να μπορούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες και ανάγκες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους άνεργους που ψάχνουν για δουλειά.

Όμως η κάθε εξουσία κάνει τη δουλειά της, το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Η πλειοψηφία του σωματείου ανέχτηκε στην προηγούμενη δημοτική θητεία Σταμέλου, να δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς, το οποίο αξιοποιεί και η σημερινή Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται απλήρωτες υπερωρίες, δεκάδες και εκατοντάδες ρεπό, χωρίς να τρέχει τίποτα, και σήμερα, ενώ γνώριζε και γνωρίζει, εδώ και μήνες, ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται θα είναι αμφίβολο αν αμειφθούν, συνέχισε να μην παίρνει κανένα μέτρο αντίδρασης και αγωνιστικής κινητοποίησης. Υπενθυμίζουμε, ότι παλιότερα ως εργαζόμενοι, δίναμε διορία δύο μηνών για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και μετά απείχαμε από κάθε υπερωριακή απασχόληση και δουλειά τις Κυριακές και αργίες.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά προς την Δημοτική Αρχή και προς όλους που τη νομιμότητα τη χρησιμοποιούν, όταν και όπως τους συμφέρει, ότι όποιος εργαζόμενος καλείται να δουλέψει το Σάββατο ως έκτη μέρα την εβδομάδα, πρέπει να παίρνει ρεπό και να κάθεται τη Δευτέρα ή κατ’ εξαίρεση άλλη μέρα εντός της εβδομάδας, για να μην καταστρατηγείται το πενθήμερο και όσοι κληθούν να εργαστούν Κυριακή, αργία ή καθημερινή, πέρα από το ωράριο εργασίας τους, πρέπει να αποζημιώνονται τον επόμενο μήνα. Το σωματείο αυτό πρέπει να υπερασπιστεί και όχι να ικανοποιεί, είτε τα συμφέροντα της εργοδοσίας, είτε να υποκλίνεται σε λανθασμένες προσωπικές επιλογές συναδέλφων που, όμως, είναι σε βάρος των συλλογικών μας συμφερόντων.

Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το σωματείο να πάρουμε απόφαση, για την άμεση διακοπή κάθε υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και αργίες, ώσπου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και από το Σεπτέμβρη, μέσα από συλλογική συζήτηση, σε γενική συνέλευση του σωματείου, να καταλήξουμε για τον τρόπο που θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.


19-07-2021
Από την ΕΑΣ

Παρόμοια Άρθρα