Συνάδελφοι,

Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και ανεξάρτητα από τις δρομολογήσεις της σχετικά με την ψήφισή του, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και κλιμακώνεται η επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η κατάργηση κοινωνικών-ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Θέλουν να απαλλάξουν κράτος και εργοδότες από τις εισφορές που καταβάλλουν, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Στόχος της Κυβέρνησης της ΝΔ και της Ε.Ε είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω των αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Mε τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια καινούρια γενιά εργαζομένων όπου η ασφάλιση δε θα σημαίνει προστασία, αλληλεγγύη των γενεών, πρόνοια, υγεία σύνταξη, αλλά τζόγος, ρίσκο, ανταποδοτικότητα κεφαλαιοποίηση και ατομικός κουμπαράς. Οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι επενδυτές όπου ναι μεν θα γνωρίζουν τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν αλλά δεν θα γνωρίζουν αν θα πάρουν και τι ποσό στο τέλος. Δημιουργείται κενό στον τρόπο πληρωμής των ήδη αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων αφού δεν θα υπάρχει εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με πραγματικό κίνδυνο αδυναμία καταβολής των συντάξεων.

H κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, γνωρίζουν όλες οι Κυβερνήσεις, προηγούμενες αλλά και η σημερινή, ότι θα βρει σθεναρή αντίσταση από την κοινωνία, και γι αυτό χρησιμοποιούν μεθόδους όπως είναι η απογοήτευση και ο κοινωνικός αυτοματισμός, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα απογοήτευσης, λέγοντας ότι οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, λόγω μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αποκρύπτοντας βέβαια την καταλήστευση των Ταμείων διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Αλλά και ο Υπουργός Εργασίας για λόγους εντυπωσιασμού και κοινωνικού αυτοματισμού, κατηγορεί και συκοφαντεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι απουσιάζουν οι εργαζόμενοι από τις θέσεις τους , δεν απαντούν στα τηλέφωνα , ότι έχουν αλαζονικές συμπεριφορές και απείλησε με κυρώσεις, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και τη μη συμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση στους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ γίνεται στα πλαίσια της δικαιολόγησης της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, της εκχώρησης του τηλεφωνικού κέντρου σε ιδιώτες, με κόστος 12 εκ ευρώ και φυσικά της ιδιωτικοποίησης έκδοσης συντάξεων από τα λεγόμενα πιστοποιημένα γραφεία. Γι αυτές τις εντεινόμενες διώξεις σε βάρος συναδέλφων μας σε όλη την Ελλάδα από Υπουργό και Διοίκηση, στεκόμαστε στο πλευρό τους, με κάθε πρόσφορο μέσο (συνδικαλιστικά,νομικά κ.α) ώστε κανείς να μην αφεθεί μόνος και απροστάτευτος σε αυτό τον πόλεμο εναντίον μας.

Το ζήτημα της ασφάλισης είναι καθαρά ταξικό ζήτημα και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μιας και έχει σχέση με το κέρδος και ποιος το διαχειρίζεται. Η αύξηση του πλούτου που παράγουμε οι εργαζόμενοι , η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα, έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υγεία , πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δε θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στο βωμό του κέρδους.

Παλεύουμε για Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.