10.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση και στην πτώχευση | ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ, 15 και 22 Ιούλη

Πρόσφατα

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνα, Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας ΛΑΡΚΟ Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ «ο Άγιος Ιωάννης», Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων, Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (Αθήνα)

Απορρίπτουμε τις χυδαίες και διασπαστικές προτάσεις της Κυβέρνησης.

 • Ο αγώνας μας είναι τίμιος, δίκαιος, θα είναι νικηφόρος.

 • Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ .

 • Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να μαραζωθεί ο τόπος μας.

 • Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν θέλουμε καμία «χάρη», αλλά ούτε και χαρίζουμε την ζωή μας, τον ματωμένο κόπο μας.

 • Διεκδικούμε να είμαστε στην εργασία μας, να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να μην βγούμε από αυτή, ούτε για ένα λεπτό της ώρας, μέχρι την στιγμή που θα έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούμε με τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με το αίμα μας, τον ιδρώτα μας και μεγάλους διαχρονικούς αγώνες.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, 19 μήνες, με το κεφάλι ψηλά βαδίζουμε:

 • Κόντρα στις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κυβερνήσεων.

 • Κόντρα σε μεγάλα Επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για τα «φιλέτα» της.

 • Κόντρα σε νόμους που ψήφισε η Κυβέρνηση.

 • Κόντρα σε διάφορους και από διάφορα κέντρα, καθοδηγούμενους μηχανισμούς διάσπασης.

 • Βιώνοντας την ανασφάλεια, τον εμπαιγμό, την πλήρη απαξίωση.

 • Χτυπημένοι οικονομικά στα όρια της χρεοκοπίας των νοικοκυριών μας.

 • Χτυπημένοι από την πανδημία.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αντιπαραθέσεις σκέψεων, κυριάρχησε το σωστό, το τίμιο, το συμφέρον των εργαζομένων. Διατηρήσαμε την ενότητα μας. 19 μήνες μετά τον εγκληματικό νόμο που ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, την υπογραφή του υπουργού οικονομικών και την αίτηση για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, μετά από πολλά χτυπήματα, έχοντας σύμμαχο την αλληλεγγύη δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, είμαστε όρθιοι.

Κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία. Είμαστε στις δουλειές μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθούν απολύσεις και διαθεσιμότητες. Ανακτήσαμε κομμάτι των μισθολογικών περικοπών. Αναχαιτίσαμε τη βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης που μας έλεγε «καλοπληρωμένους και βολεμένους», που έλεγε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι βαρέλι δίχως πάτο».

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε. Οι τιμές του νικελίου είναι σε κερδοφόρα επίπεδα, να συνεχιστεί η ενιαία λειτουργία της, να μπει σε πλήρη λειτουργία, να αναπτυχθεί, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει ηλικία συνταξιοδότησης. Να συνταξιοδοτηθούν «χθες» και να αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας με ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες, με νέες προσλήψεις. Να τους καταβληθεί και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται, είτε ως αποζημίωση, είτε από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ο μόχθος αυτός, δεν προοριζόταν για τις ελβετικές τράπεζες αλλά για τον τόπο μας, Προοριζόταν για τον οικοδόμο, τον ταβερνιάρη, τον καφετζή, τον μπακάλη, για τις σπουδές και το μέλλον των παιδιών μας. Θέλουμε δουλειά, προκοπή για τον τόπο μας.

Η κυβέρνηση ως εργοδότης, πολιτικός προϊστάμενος και νομοθέτης θέλει να τους κλέψει, έχει κλέψει ήδη συναδέλφους που έφυγαν και δεν τους τα έχει καταβάλει. Με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», μειώνει τις θέσεις εργασίας, μας οδηγεί στην ανέχεια για να μπορούνε τα αφεντικά της να «διαλέξουν, όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συντοπίτες του χωριών γύρω από την ΛΑΡΚΟ, σωματεία και λαϊκοί φορείς όλης της χώρας.

Η Κυβέρνηση, «στρώνει κόκκινο χαλί» στους υποψήφιους «μνηστήρες». Έχουμε αναδείξει το πως η ΛΑΡΚΟ συνειδητά έφτασε ως εδώ, πώς την «υπέρ χρέωσαν». Θέσεις για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, έχουμε, τις έχουμε καταθέσει στη Βουλή, τις έχουμε προβάλλει μέσα από ψηφίσματα μεγάλων συλλαλητηρίων. Οι επισκέψεις των επενδυτών μας επιβεβαιώνει. Στις επισκέψεις που πραγματοποιούν, η ξευτίλα περισσεύει. Πολλοί είναι οι μεγάλο διευθυντάδες των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έρχονται ως «εκτιμητές» των αποτελεσμάτων της πολιτικής κατεύθυνσης που διεύθυναν.

Τώρα η κυβέρνηση, ενώ μας είπε ότι «οι παλιοί εργαζόμενοι θα χάσουν τα οφίτσια και οι νέοι θα έρθουν για δουλειά με 600 ευρώ». Ενώ μας είπε ότι «κάποιοι ενδεχομένως να μην απορροφηθούν», μας πρότεινε να «αποδεχτούμε να διώξει τους συναδέλφους που έχει σε ομηρία και έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα», πετώντας τους, το ξεροκόμματο του 1/3 από αυτό που δικαιούνται. Παράλληλα μας εκβίασε, μας είπε ότι, «αν δεν το δεχτούμε, ενδεχομένως να χάσουμε και αυτό».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Τα μάρμαρα στα νεκροταφεία των χωριών μας, οι μισθοί πείνας που έχουν ήδη δημιουργήσει καταπατώντας τριετίες και δικαιώματα, απαντούν στα «οφίτσια» που με θράσος μας λένε ότι έχουμε «παλιοί και νέοι». Σε αυτά τα μάρμαρα «κακιά σκουριά δεν πιάνει». Σε αυτά τα μάρμαρα, έχουμε δεσμευτεί, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση όλων των εργαζομένων. Τους όρους που θα εργαζόμαστε και θα αμειβόμαστε δεν θα μας τους υποβάλλει κανένας υπουργός, εμείς εργαζόμαστε, εμείς καθορίζουμε τους όρους.

Σε αυτή τη βάση και ενώ για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση, πραγματοποιήσαμε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και αποφασίσαμε:

Να κάνουμε αίτημα στις τοπικές κοινότητες των χωριών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, να καλέσουν σε λαϊκές συνελεύσεις έτσι ώστε να ενημερώσουμε το λαό της περιοχής.

Υπάρχει πείρα, από το Λαύριο, τη Νάουσα, την Πτολεμαΐδα, από δεκάδες περιοχές της χώρας που ερήμωσαν τάζοντας τους ότι «θα έρθουν επενδυτές και πράσινη ανάπτυξη». Βλέπουμε πως θέλουν να πετάξουν σαν «στυμμένες λεμονόκουπες» τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, πώς πέταξαν στο δρόμο τους συναδέλφους στην ΕΛΒΟ, στην ΤΕΡΝΑ στο Αλιβέρι και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μετά τον κύκλο του λαϊκών συνελεύσεων στα χωριά και μέχρι τέλος Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη και συνδιοργανωτή τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μουσικών, μία μεγάλη συναυλία – συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Λάρυμνα.

Παράλληλα αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συντονιστικό των Σωματείων να πραγματοποιηθούν 2 δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στις 15 και 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠ. Οικονομικών, απέναντι στους υπουργούς της Κυβέρνησης που έβαλαν την υπογραφή τους για την διάλυση και πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, που έκοψαν μισθούς, δώρα, επιδόματα και έκλεψαν τον μόχθο μας ενώ δεν διασφαλίζουν τη λειτουργία της εταιρίας και τις θέσεις εργασίας.

Έχοντας σίγουρο ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μας, καλή αντάμωση στις λαϊκές συνελεύσεις των χωριών μας, στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, στον καθημερινό αγώνα.

Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις