10.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Δ. Αθηναίων: «Δεν είμαστε δούλες», απαντούν οι καθαρίστριες στα ευχολόγια για τη συνέχεια της εργασίας τους

Πρόσφατα

Η Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων πραγματοποίησε κινητοποίηση την Παρασκευή 9/7/2021 και συνάντηση με τον ΓΓ του Δήμου Αθηναίων, Αλ. Τσιτσιάμη με την παρουσία και του τμηματάρχη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, Π. Γιαννέλη. Την κινητοποίηση στήριξαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας «Ο Αριστοτέλης», «Η Αθηνά», «Ο Παρθενώνας», οι ΕΛΜΕ Β’ και Ε’ καθώς και η Ένωση Γονέων της 3ης ΔΚ ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων.

Από όλες τις τοποθετήσεις στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία όπου χρειάζονται περισσότερες/οι από 550 καθαριστ(ρι)ες για να λειτουργήσουν και το μόνιμο προσωπικό είναι μόνο 52 άτομα! Όλες οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχες/ους ελαστικά εργαζόμενες/ους.

Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η αγωνία για την επαναπρόσληψη όλων την 1η του Σεπτέμβρη και με ποιες εργασιακές σχέσεις τώρα που έληξαν οι συμβάσεις και έγιναν απολύσεις. Ειδικά για τις μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες η αγωνία για το αν θα υπάρξει πρόβλεψη για την επαναπρόσληψή τους και την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης της ιθαγένειας είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς και η αγανάκτηση ότι μετά από 20 και περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Στη συνάντηση με τον ΓΓ του Δήμου, τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις ντόπιες και μετανάστ(ρι)ες σχολικές καθαριστ(ρι)ες και ειδικά τα ζητήματα της επαναπρόσληψης όλων, της κατάργησης της ρατσιστικής διάταξης και των μονιμοποιήσεων και της δέσμευσης από την συνάντηση στις 7/6 ότι «…επιδίωξη του Δήμου είναι η επαναπρόσληψη του ίδιου προσωπικού άσχετα εθνικότητας και ιθαγένειας, γιατί αυτό το προσωπικό γνωρίζει τα σχολεία μια και δουλεύει σε αυτά πολλά χρόνια και ότι πρόθεση του δήμου είναι να ζητηθεί από την κυβέρνηση ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων».

Ο ΓΓ δήλωσε ότι η δημοτική αρχή έχει ζητήσει με επίσημο έγγραφο του από το Υπουργείο Εσωτερικών 400 καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 30% με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 20% με σύμβαση έργου για να καλυφθούν και οι συναδέλφισσες μετανάστριες. Συνολικά έχει αιτηθεί 550 προσλήψεις καθαριστ(ρι)ων σχολικών μονάδων. Όμως, δεν δεσμεύτηκε για την έκβαση του αιτήματος και μετέθεσε τις ευθύνες για τις τελικές αποφάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στις επίμονες ερωτήσεις για τις ενέργειες του Δήμου αν το υπουργείο δεν κάνει αποδεκτό το σύνολο της πρότασης, δε δόθηκε απάντηση πέρα από το ότι είναι αισιόδοξος.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του γάλατος που οφείλει να δίνει ο Δήμος, καταγγέλθηκε ότι στις/τους συμβασιούχες/ους δίνονται μειωμένες ποσότητες, σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να κάνει την παραλαβή του πολύ δύσκολη και αφού έχουν ήδη απολυθεί!

Ο ΓΓ δεσμεύτηκε ότι θα το διερευνήσουν και θα το λύσουν άμεσα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι φανερό ότι μόνο η δική μας εγρήγορση και οι κινητοποιήσεις μας μπορούν να μας εξασφαλίσουν την επαναπρόσληψή μας!

Φέτος, μετά από τις επανειλημμένες μας κινητοποιήσεις μας ο Δήμος της Αθήνας ζητάει την επαναπρόσληψη πάνω από 500 καθαριστ(ρι)ων, ανάμεσά τους και των μεταναστ(ρι)ων αλλά για να γίνει πράξη δεν αρκούν τα λόγια και τα αιτήματα αλλά αγώνας και πίεση. Γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε, ενημερώνουμε το σύνολο των συναδελφισσών/ων, ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο ΔΣ, και προετοιμάζουμε νέα κινητοποίηση με βάση τις εξελίξεις.


Με πληροφορίες, φωτογραφία από pandiera.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις