29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Παναγόπουλος VS Πάιδα σημειώσατε: καθαίρεση του δεύτερου από την προεδρία της ΟΚΕ, μέσω ΣτΕ

Πρόσφατα

Με την υπ’ αριθμ. 990/2021 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «ακύρωσε την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τον ορισμό του Ι. Πάιδα, ως Προέδρου της ΟΚΕ. Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την προσβαλλόμενη Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ανατρέποντας και όλη την προηγηθείσα διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της ΟΚΕ για την υπόδειξη του Προέδρου της, κατά την οποία, με πρωτοφανή τρόπο, υπονομεύθηκε και παραβιάστηκε κατάφωρα το δικαίωμα της εργατικής ομάδας (όπου η ΓΣΕΕ διαθέτει την πλειοψηφία), η οποία είχε σειρά να υποδείξει τον υποψήφιο Πρόεδρο». Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Πάιδας παραιτήθηκε από τη θέση του πρόεδρου της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωση τη θεσμική εκτροπή στον ορισμό προέδρου της ΟΚΕ», η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για τον σκοπό του νόμου «που αξιώνει ο Πρόεδρος να τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και να συγκεντρώνει αυξημένη πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας, ενώ γίνεται συγχρόνως σεβαστή και η υπόδειξη της ομάδας που έχει από το νόμο τη σχετική πρωτοβουλία» και σημειώνει πως: «Η δημοκρατική αυτή πρακτική παραβιάστηκε κατάφωρα κατά την τελευταία διαδικασία επιλογής Προέδρου της ΟΚΕ, τον Ιανουάριο του 2021, και ο υποψήφιος που τελικά υποδείχθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ για το αξίωμα του Προέδρου, όχι μόνο δεν είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας της εργατικής ομάδας, αλλά – το κυριότερο- δεν συγκέντρωσε ούτε την πλειοψηφία του όλου αριθμού μελών της ΟΚΕ, που αξιώνει ρητά ο νόμος. Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και του αποτελέσματός της από τον Υπουργό Οικονομικών όχι μόνο υπονόμευσε και τραυμάτισε βαριά το κύρος του θεσμού της ΟΚΕ, αλλά επιπλέον παραβίασε το νόμο, αφού το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκέντρωσε ούτε την απαιτούμενη νόμιμη πλειοψηφία».

Το ΣτΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του Ι. Πάιδα ως προέδρου της ΟΚΕ, διότι αυτός δεν συγκέντρωσε κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της ΟΚΕ την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της. Το αποτέλεσμα του ακυρωτικού αποτελέσματος της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση προκειμένου να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επιλογής Προέδρου, όπως προβλέπει ο νόμος».

Επιπλέον, η ΓΣΕΕ, στην ανακοίνωσή της, αφού ευλογάει τα γένια της, κάνοντας λόγο για το «υψηλό αίσθημα ευθύνης» που τη διακατέχει, ειδικά, τώρα, «σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης», καταλήγει λέγοντας πως «αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, όπως πανηγυρικά αναγνώρισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας».


Σχόλιο ErgasiaNET: Η ιστοσελίδα δε θέλει να μπει στη μέση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στις «τάξεις» του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού για τα οφίτσια, αλλά αναρωτιέται: Υψηλό αίσθημα ευθύνης; Έναντι ποίων; Των εργαζομένων, τους οποίους υποτίθεται (διότι η ζωή άλλα έχει αποδείξει) ότι εκπροσωπεί;

Η ανυπαρξία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η αφωνία της και στα μνημονιακά χρόνια και τώρα, εν μέσω πανδημίας, με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο και οσονούπω με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διασπαστική και διχαστική της τακτική, η υπογραφή της για την παράταση της ΕΓΣΣΕ και τόσα άλλα είναι «υψηλό αίσθημα ευθύνης»; Και αν ναι, τότε γιατί ο κόσμος της δουλειάς της έχει γυρίσει την πλάτη; Και για να μην ξεχνιόμαστε, το ποσοστό των εργαζομένων που εκπροσωπεί και που και αυτό της έχει γυρίσει την πλάτη, μόλις και… αγκομαχώντας φτάνει το 10%.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις