31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Με αφορμή το νέο «κρούσμα» εκφοβισμού των εργαζομένων του ΚΕΠ Καισαριανής

Πρόσφατα

Το ErgasiaNET δεν έχει σταματήσει να γίνεται «αποδέκτης» πολλών καταγγελιών, οι οποίες έχουν σχέση τόσο με τη συμπεριφορά όσο και με την ακολουθούμενη πολιτική της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής. Αναγνώστης μας μάλιστα έλεγε ότι «αυτό που δουλεύει ρολόι στο Δήμο είναι η υποτίμηση των εργαζομένων, η προσπάθεια απαξίωσης του έργου τους, αλλά και ο εκφοβισμός τους».

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτό είναι κακόπιστη κριτική εναντίον της Δημοτικής Αρχής και των στελεχών που την πλαισιώνουν. Ωστόσο, αν παρακολουθήσει κάποιος τη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στις 23/6/2021, θα διαπιστώσει ότι οι διοικούντες το δήμο, πολύ γρήγορα, απέκτησαν ένα υπεροπτικό στιλ απαξίωσης απέναντι και στη δημοτική αντιπολίτευση και στους εργαζόμενους. Νομίζουν ότι κάποιοι είναι… και επειδή δεν είναι, βλέπουν τον ίσκιο τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους.

Η κοινή συνισταμένη που διακρίνει τη συμπεριφορά τους είναι η υποτίμηση της εργασίας των υπαλλήλων, η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε συμβούλους και παρασυμβούλους, ο αλληθωρισμός προς τους ιδιώτες και η αυταρχική τους συμπεριφορά. Άλλωστε, δεν είναι ολίγα τα παραδείγματα που κατά καιρούς έχει καταγγείλει το ErgasiaNET, το ΜΕΤΑ και η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΑΣ) Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής.

Κι εκεί που λες «εντάξει, τα είδαμε όλα, τι άλλο θα σκαρφιστεί!», τσουπ… έρχεται η είδηση: Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά στο γεγονός ότι καλούνται ως μάρτυρες εργαζόμενοι του ΚΕΠ, για να διερευνηθεί ο λόγος που έκλεισε το ΚΕΠ στη 1μμ., την παραμονή της 24ης Μαρτίου, και γράφτηκε ως αιτιολογία στην ανακοίνωση η ύπαρξη κρούσματος Covid, γεγονός που έθετε «σε κίνδυνο την ισορροπία και την εμπιστοσύνη των δημοτών, πολιτών και του Δήμου», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην αναφορά της αρμόδιας αντιδημάρχου προκειμένου να εκτιμηθεί αν συντρέχει ο λόγος της διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και τιμωρίας των υπαλλήλων!

Βεβαίως, κανένας δεν δικαιολογεί το περιεχόμενο μιας ανακοίνωσης, αν αυτό μάλιστα είναι ανακριβές. Πολύ περισσότερο, όταν, αντί να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους και ως διοίκηση και για τον τρόπο που επικοινωνούν με τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες και για την υποχρέωση της έγγραφης ενημέρωσής τους, κρύβονται πίσω από τους υφιστάμενούς τους και τους απλούς εργαζομένους, επιρρίπτοντάς τους τις δικές τους ευθύνες.

Είναι γεγονός ότι εκεί στο Δήμο Καισαριανής υπάρχει μια εμμονική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους, μια τυπολατρία, όσον αφορά στις ευθύνες των εργαζομένων, και μια ασυδοσία, όσον αφορά στην άσκηση της διοίκησης από τους ίδιους.

Αναθέτουν αλλότρια καθήκοντα σε εργαζόμενους, χωρίς την τήρηση των προβλέψεων του Κώδικα των υπαλλήλων, με ανάθεση ορίζουν προϊσταμένους και διευθυντές, και δε στέλνουν τους φακέλους για τη διενέργεια κρίσεων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Καθυστέρησαν ενάμιση χρόνο να εφαρμόσουν τον ΟΕΥ και τον εφαρμόζουν επιλεκτικά, δεν τηρούσαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπήρχαν υπηρεσίες που δούλευαν οι εργαζόμενοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο ένας δίπλα στον άλλο.

Στην καθαριότητα και σ’ όλους τους χώρους εργασίας, τα μέτρα προστασίας, δεν ήταν και δεν είναι όπως απαιτούν οι συνθήκες της πανδημίας.

Διπλασίασαν τη δαπάνη μισθοδοσίας των ειδικών συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων, και επειδή είχαν και άλλα ρουσφέτια και υποχρεώσεις να καλύψουν, πήραν και παρασυμβούλους που δεν χρειάζονται και οι οποίοι αμείβονται με παροχή υπηρεσιών.

Άλλαξαν, χωρίς να είναι αναγκαίο και χωρίς να το ζητήσει η υπηρεσία, το πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, να είναι αναγκασμένοι να παραβρίσκονται όλοι οι υπάλληλοι στα γραφεία τους, μαζί με τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας και να κινδυνεύουν και οι μεν και οι δε κ.λπ.!

Aντί να αποκαταστήσουν τον γκισέ που έσπασε εξαγριωμένος πολίτης τον Απρίλιο, αντί να πάρουν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, αντί να βάλουν ράμπα για να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι!

Η κλήση μαρτύρων από το ΚΕΠ, για την Τετάρτη 7 Ιουλίου, για να εξεταστεί η αναγκαιότητα ή όχι της διενέργειας ΕΔΕ, για να ένα επουσιώδες γεγονός, καθώς και οι συνεχείς επιπλήξεις και η απαξίωση των εργαζομένων από τη διοίκηση, στοχεύουν στην τρομοκράτησή τους, για να μην αντιδρούν απέναντι στα κακώς κείμενα και στην εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν σε οποιοδήποτε εκφοβισμό. Οφείλουν να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την εργασία τους.

Η διοίκηση του Σωματείου, που αυτή τη στιγμή ξεπέρασε τα τέσσερα χρόνια θητείας, πρέπει να αντιδράσει και να ξυπνήσει από το λήθαργο. Συνάδελφοι της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ δεν έχουμε ακόμα δήμαρχο το Σταμέλο, για να συνεχίσετε την τυφλή υποταγή και την εργοδοτική σας στάση. Ο δήμαρχος άλλαξε και θα έπρεπε να το είχατε καταλάβει. Εκτός κι αν ακόμη κινείστε με τη «δύναμη της συνήθειας» και δεν μπορείτε να αντιδράτε τώρα για πράγματα που στην προηγούμενη περίοδο βάζατε πλάτη για να περάσουν. Καταργήσατε μάλιστα και τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου και δεν ακούτε τη διά ζώσης κριτική, τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζομένων και νομίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις