29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Καμεράτα: Υπογραφή τέλους από τη Μενδώνη, με ακαταδίωκτο για τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και απλήρωτους και σε ομηρία εργαζομένους

Πρόσφατα

Με τροπολογία, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την λύση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος (ΚΑΜΕΡΑΤΑ) (Ν.4812/2021 – ΦΕΚ 110Α/2021). Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ):

Η Υπουργός αν και σπεύδει να απαλλάξει αναδρομικά τα μέλη του Δ.Σ. του ΜΕΟΕ από οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της θητείας τους πριν την 30ή Απριλίου 2015, δεν επιφυλάσσει την ίδια μεταχείριση για τους εργαζόμενους ή τους απολυμένους από τον Οργανισμό. Το μόνο που αναφέρεται είναι η μεταφορά των ελάχιστων εργαζομένων που έχουν απομείνει στον οργανισμό σε άλλα ΝΠΙΔ. Με το δεδομένο ότι οι περισσότερες ορχήστρες είναι ΝΠΔΔ, αναρωτιόμαστε σε ποιον Οργανισμό ετοιμάζονται να τους μεταφέρουν και για ποιον σκοπό. Επίσης δεν γίνεται κουβέντα για το πότε και πώς θα μεταφερθούν στους νέους Οργανισμούς, ούτε τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα τους που δεν έχουν εξοφληθεί.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους απολυμένους εργαζόμενους, μουσικούς, διοικητικούς και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι έχον στα χέρια τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Καμία αναφορά δεν υπάρχει για αυτούς στην εν λόγω τροπολογία.

Η ευχή όλων μας είναι η ΚΑΜΕΡΑΤΑ να συνεχίσει το εξαιρετικό της έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με όρους προστασίας των δεδουλευμένων και των εκδικασμένων αποζημιώσεων των πρώην και νυν εργαζομένων. Η συνέχιση της λειτουργίας της δεν μπορεί να γίνεται πλέον μέσω ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής, με ελαστικές ή αδιαφανείς σχέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε μεθόδευση να χάσουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους και η ΚΑΜΕΡΑΤΑ να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους δυσμενείς προς τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον, θα μας βρει δυναμικά απέναντι.


Η μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νέλλη Οικονομίδου, έγραψε:

 Για το ίδιο θέμα, την 1η Ιουλίου, η Ναταλί Χατζηαντωνίου έγραφε στο news247.gr ότι τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού που βρισκόταν μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση συμβάσης δωρεάς με το Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα Υγείας και η οποία έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπει τη ]]«λύση και εκκαθάριση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος που είχε ιδρυθεί το 1994 με σκοπό τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της ορχήστρας “Καμεράτα- Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής”. Η τροπολογία αφορά με δυό λόγια στη λύση και εκκαθάριση της Καμερατα η οποία παραμένει από το 2015, ακέφαλη, χωρίς Δ.Σ. και με τους μουσικούς έκτοτε απλήρωτους, ανασφάλιστους και σε απόλυτη απόγνωση να επιβιώνουν με δανεικά.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος προς τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους μουσικούς της Ορχήστρας είτε προς αυτούς που δεν είχαν απολυθεί, είτε και προς αυτούς (6 διοικητικούς και 4 μουσικούς) που απολύθηκαν από το 2013 με πρόφαση τότε τα οικονομικά προβλήματα της Ορχήστρας και οι απολύσεις τους έχουν κριθεί ως άκυρες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για επαναπρόσληψη και πληρωμή δεδουλευμένων και τόκων.

Και οι υπόλοιποι που δεν έχουν απολυθεί όμως βρίσκονται από το 2015 σε καθεστώς ομηρείας: Δεν πληρώνονται, ούτε τους καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχουν ως εκ τούτου ένσημα και παραμένουν έκτοτε ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα να αιτηθούν επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Επίσης απορρίπτονται οι αιτήσεις τους (επίδομα στήριξής λόγω κορωνοϊού, επίδομα θέρμανσης κλπ.) και δεν είχαν δικαίωμα καν να γραφτούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Στην επίμαχη τροπολογία ο διάβολος κρύβεται στο άρθρο 3. Είναι το άρθρο που αναφέρεται στην ευθύνη του εκκαθαριστή και των διοικούντων τον ΜΕΟΕ και ορίζει ότι: “Οι διατελέσαντες νόμιμοι εκπρόσωποι και μέλη του ΜΕΟΕ κατά τη χρονική περίοδο πριν τον Απρίλιο του 2015 δεν ευθύνονται για οφειλές του Οργανισμού προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε ευθύνονται για πράξεις που τιμωρούνται και το αξιόποινο των πράξεων εξαλείφεται και τυχόν ποινική δίωξη παύει”.

Είναι δηλαδή ένα άρθρο που παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και φροντίζει για το ακαταδίωκτο των μελών του Δ.Σ. της Καμεράτα και ως προς τις ευθύνες τους απέναντι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά πολύ χειρότερα και ως προς τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Κι αυτό ενώ ήδη υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις για την οφειλή δεδουλευμένων εναντίον του πρώην προέδρου της Καμεράτα Πανεπιστημιακού Θεόδωρου Στάθη και συμπωματικά συζύγου της σκηνογράφου Ερσης Πήττα αδελφής της μητέρας της κας Μαρεβας Γκραμπόφσκι.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Ως προς την τύχη των εργαζομένων στην Ορχήστρα η τροπολογία ορίζει ότι μπορούν με αίτηση τους προς το ΥΠΠΟ να ζητούν τη μεταφορά τους σε θέσεις προσωπικού αντίστοιχου κλάδου, βαθμού και ειδικότητας σε εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων. Επίσης η τροπολογία δεν αναφέρει τίποτα για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από το 2015».

Πηγή: tvxs.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις