4.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΝΥΠΕΚΚ: Ο ΕΦΚΑ παραιτείται της έφεσης και καταβάλλει αποζημίωση για καθυστέρηση στην απονομή σύνταξης

Ανοίγει παράθυρο για διεκδίκηση αποζημιώσεων μετά την απόφαση – σταθμό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και την απόφαση του Φορέα να μην την εφεσιβάλλει

Πρόσφατα

Σε δικαίωση για χιλιάδες ασφαλισμένους, οι συντάξεις των οποίων καθυστερούν επί σειρά ετών, οδηγούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την πρόσφατη απόφαση – σταθμό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που επιδίκασε αποζημίωση πάνω από 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη για την πολύχρονη – περίπου 4 χρόνια – ταλαιπωρία της στην έκδοση της σύνταξής της.

Αυτό αποδεικνύεται από την επιλογή του ΕΦΚΑ να μην προχωρήσει σε νέα δικαστική διαδικασία και να παραιτηθεί από το δικαίωμα έφεσης. Όπως επισημαίνεται εκδόθηκε ήδη πιστοποιητικό τελεσιδικίας και επίκειται η είσπραξη από την ασφαλισμένη του επιδικασθέντος ποσού. Στην πράξη, αυτό ανοίγει το δρόμο και για πολλούς άλλους ασφαλισμένους, οι οποίοι βλέπουν την έκδοση των συντάξεων τους να καθυστερεί υπέρμετρα, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει, σε σχετική της ανακοίνωση, και η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), όπου εργατολόγος – συνεργάτης της είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της υπόθεσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η υπόθεση «αφορά συνταξιούχους που οι συντάξεις τους καθυστέρησαν ή καθυστερούν με ευθύνη του ΕΦΚΑ. Με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ο ΕΦΚΑ είχε καταδικαστεί στην καταβολή αποζημίωσης πάνω από 4.350 ευρώ επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν την έκδοση της σύνταξης ασφαλισμένης».

Σύμφωνα με την κρίση του Πρωτοδικείου αναφερόταν πως μπορεί «να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος». Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η προσφεύγουσα αν και δικαιούταν να εισπράττει τη σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου λάβει τελικά την σύνταξη.

«Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης με βάση την οποία επιδικάζεται ως αποζημίωση ποσό περίπου 4.350 ευρώ.


ΕΝΥΠΕΚΚ
ΠAPAITHΘHKE THΣ EΦEΣHΣ O EΦKA ΣTHN YΠOΘEΣH THΣ KAΘYΣTEPHΣHΣ EKΔOΣHΣ ΣYNTAΞHΣ!!
ANOIΓEI O ΔPOMOΣ ΓIA XIΛIAΔEΣ AΓΩΓEΣ AΠOZHMIΩΣEΩN!!
AΦOPA ΣYNTAΞIOYXOYΣ ΠOY OI ΣYNTAΞEIΣ TOYΣ KAΘYΣTEPHΣAN Ή KAΘYΣTEPOYN ME EYΘYNH TOY EΦKA.
ME THN ΥΠ’ΑΡΙΘ. 1806/2021 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΠΙ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠOY EIXE XEIPIΣTEI O ΣYNEPΓATHΣ THΣ ENYΠEKK κ. IΩANNHΣ ΓΛEZOΣ, TO ΔIOIKHTIKO ΠPΩTOΔIKEIO AΘHNΩN KATAΔIKAΣE TON EΦKA ΣTH KATABOΛH AΠOZHMIΩΣHΣ YΨOYΣ 4.357 EYPΩ EΠEIΔH OI YΠHPEΣIEΣ TOY KAΘYΣTEPHΣAN THN EKΔOΣH THΣ ΣYNTAΞHΣ AΣΦAΛIΣMENHΣ!!
THN AΠOΦAΣH EIXE AΠOKAΛYΨEI ΠPΩTH H ENYΠEKK ME ANAKOINΩΣH THΣ ΣΤΙΣ 20-5-2021.
ΉΔH, META THN KOINOΠOIHΣH THΣ AΠOΦAΣHΣ, O EΦKA ΠAPAITHΘHKE THΣ EΦEΣHΣ. EΚΔΟΘΗΚΕ HΔH ΠIΣTOΠOIHTIKO TEΛEΣIΔIKIAΣ KAI EΠIKEITAI H EIΣΠPAΞH AΠO THN AΣΦAΛIΣMENH TOY EΠIΔIKAΣΘENTOΣ ΠOΣOY.
O ΠPOEΔPOΣ THΣ ENYΠEKK ΣYΓXAIPEI ΓIA AΛΛH MIA ΦOPA TON ΓNΩΣTO EPΓATOΛOΓO-ΣYNEPΓATH THΣ ENYΠEKK ΓIA TON EΠITYXH XEIPIΣMO THΣ YΠOΘEΣHΣ

Πηγή: dikastiko.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις