35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Συγκεντρώσεις συμβασιούχων Κοινωνικών Δομών Δήμων σε όλη τη χώρα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Πρόσφατα

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, «όμηροι» επί σειρά ετών μιας άδικης εργασιακής σχέσης «ορισμένου χρόνου», αντιδρούν και λένε ΟΧΙ στη διαιώνιση των ελαστικών μορφών εργασίας στον κρίσιμο τομέα της Κρατικής Κοινωνικής Πολιτικής και πραγματοποιούν, σήμερα, Τετάρτη 30 Ιούνη, συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Συμβασιούχων Κοινωνικών Δομών Δήμων. Διεκδικούν:

▬ Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία

▬ Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου χρόνου με Νομοθετική ρύθμιση.

▬ Την στελέχωση των Κοινωνικών Δομών με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Οι συμβασιούχοι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στα Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Δομές Αστέγων είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα με το καθημερινό τους έργο κρατούν ψηλά τον πήχη του κοινωνικού Κράτους.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών, συνέβαλαν και συμβάλουν με απαράμιλλο ζήλο τα μέγιστα ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στο Άτομο με Αναπηρία, στον άστεγο, στον οικονομικά ανήμπορο, στον πολίτη, στον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. Η πλειονότητα αυτών ωστόσο απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μέσω ΕΣΠΑ, πολλοί μάλιστα εξ αυτών έως και 20 συναπτά έτη!

Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Ποιες ακριβώς έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από διαδοχικές συμβάσεις οι οποίες διαρκούν τόσα πολλά χρόνια;

2) Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εμμένουν να αρνούνται την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Δομές των Δήμων και ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει ουσιαστικά μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου;

3) Πώς νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, υπ’ αριθμ C-160/18/11-2-2021 (η οποία ερμηνεύει και επικαιροποιεί την κοινοτική οδηγία 1999/70/Ε.Κ.), σχετικά με την καταχρηστική χρησιμοποίηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατά την οποία κρίθηκε ότι η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 103, παρ. 8 του Συντάγματος;


ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ. Διεκδικούμε την μονιμοποίησή τους

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων και συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στα Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, καθώς απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και πολλοί και πολλές εργάζονται μέχρι και 20 συνεχόμενα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό πως, χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, πολλές από τις παραπάνω δομές ή θα κλείσουν ή θα υπολειτουργούν!

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι μόνη δίκαιη λύση είναι η άμεση μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου. Η επίκληση από την κυβέρνηση και τους δημάρχους «συνταγματικού κωλύματος», για την δυνατότητα μετατροπής αυτών των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, είναι προσχηματική και την επικαλούνται γιατί θέλουν να κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους.

Θέλουμε να τονίσουμε ακόμη μια φορά, και προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων δικαίωσαν προσφυγές εργαζομένων και μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε ΙΔΑΧ, ενώ ακόμη και η C-760/18/11-2-2021 απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θεωρεί ότι η 1999/70/ΕΚ της 28ης Ιουνίου 1999, ευρωπαϊκή οδηγία, υπερισχύει των «συνταγματικών κωλυμάτων».

Οι κυβερνήσεις όμως και οι Δήμαρχοι, αντί να σταματήσουν την παρανομία και τις προσλήψεις συμβασιούχων γι’ αυτές τις ανάγκες, επικαλούνται τα ανύπαρκτα συνταγματικά κωλύματα, για να συνεχίζεται η ανασφάλεια και η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τα σωματεία των δήμων να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και όλους τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, γιατί καμιά λύση δεν θα δοθεί, χωρίς τη δικιά τους ενεργή κινητοποίηση και συμμετοχή!

Διεκδικούμε την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ, την νομοθετική κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους των κονδυλίων, για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική της χώρας μας να στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να αυξομειώνεται ή να καταργείται, ανάλογα με τις επιχορηγήσεις και να μην είναι πάγια, ως στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του, τους οποίους για το λόγο αυτό φορολογεί.

Όλοι και όλες στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις