35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Καταγγελία ΣΕΔΑΠ: Τροποποίηση ΟΕΥ για τα συμφέροντα των ιδιωτών κι όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής

Πρόσφατα

Για το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ, θέλουμε να καταγγείλουμε τα παρακάτω:

Μετά από παρέμβασή μας πριν δύο μήνες, στην συνάντηση που έγινε με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και την Αντιπολίτευση, ο ΣΕΔΑΠ είχε παρουσιάσει τις απόψεις του για το σχέδιο τροποποίησης του ΟΕΥ που κατέθεσε η Διοίκηση και την αντίθεσή του όσον αφορά και τη διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, αλλά και σχετικά με την ουσία των προτεινόμενων αλλαγών.

Αναφερθήκαμε στον αγώνα και τις διεκδικήσεις του 2018, καθώς και στην ομάδα συνεργασίας μελών του ΣΕΔΑΠ από όλες τις υπηρεσίες, και το σχέδιο ΟΕΥ που είχε κατατεθεί τότε. Διευκρινίσαμε πως ζητάμε έναν ολοκληρωμένο ΟΕΥ και όχι την τροποποίηση μερικών υπηρεσιών, και ζητήσαμε να ληφθούν υπ’ όψη οι απόψεις των εργαζομένων.

Τονίσαμε πως, μαζί με τον ολοκληρωμένο ΟΕΥ, απαραίτητο είναι να υπάρχει η στελέχωση προσωπικού με την πρόβλεψη απαραίτητων θέσεων εργασίας, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των εργαζομένων σύμφωνα με τον κλάδο και την ειδικότητά τους, ώστε να μπορέσουν να είναι λειτουργικές οι υπηρεσίες του Δήμου.

Ενώ έχει επισημανθεί έντονα ότι είναι αναγκαία η συνολική τροποποίηση του ΟΕΥ, αντίθετα η Διοίκηση κατέθεσε τελικά και πάλι μερική τροποποίηση αυτού -για τους δικούς της λόγους- και για να εξυπηρετήσει μεμονωμένα συμφέροντα.

Ο ΣΕΔΑΠ θεωρεί ότι:

▬ Η όποια αλλαγή του ΟΕΥ πρέπει να έχει μια προοπτική, τουλάχιστον πενταετίας και έναν σχεδιασμό τέτοιον που να ανταποκρίνεται στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών.

▬ Ο ΟΕΥ δεν μπορεί να σχεδιάζεται σε κλειστά γραφεία, χωρίς συζήτηση με τους εργαζόμενους, το σωματείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι και θα κληθούν να τον εφαρμόσουν.

Διαφωνούμε με οποιαδήποτε «σαλαμοποίηση» και μερική τροποποίηση του ΟΕΥ διότι έτσι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής ούτε και θα υπάρξει ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του.

Ο ΣΕΔΑΠ θα αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται, τόσο από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο τη νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του δημοσίου και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του στους ιδιώτες, όσο και από την Δημοτική Αρχή που δεν χάνει την ευκαιρία να συκοφαντεί τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες για να προωθήσει τα συμφέροντα ιδιωτών.

Διαχρονικά δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε:

▬ Ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο ΟΕΥ, που να αγκαλιάζει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου αντίστοιχα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους.

▬ Επικαιροποιημένες οργανικές θέσεις. Ως γνωστόν, οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς δεν έχει γίνει η επικαιροποίηση αυτών από το 2013.

Είναι προτεραιότητα:

Να γίνει επικαιροποίηση –κατανομή των οργανικών θέσεων σε σχέση με το υπάρχον προσωπικό

Να γίνει πρόβλεψη νέων θέσεων και ειδικοτήτων για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών.

Έτσι μόνο θα υλοποιηθεί ένα εφ’ όλης της ύλης οργανόγραμμα, που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και της πολυποικιλότητας των ιδιαίτερων – ιδιόμορφων υποχρεώσεων-αναγκών της κάθε υπηρεσίας του Δήμου.

Εν κατακλείδι, στόχος μας είναι να εμποδίσουμε την συρρίκνωση και διάλυση του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η δημιουργία ενός μικρού ευέλικτου και επιτελικού κράτους με λίγους εργαζόμενους που θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες, εξυπηρετώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών και τελικά ενισχύοντας μόνο την επιχειρηματικού τύπου λειτουργία στο Δημόσιο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις