21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΣΕΥΓ: Στάση εργασίας ενάντια στις αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς με επιχειρηματικά κριτήρια | Παρασκευή 25 Ιούνη

Πρόσφατα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας δηλώνει την αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς από την πίσω πόρτα μέσω της πρόσφατης μεταφοράς αρμοδιοτήτων και του προσωπικού του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το π.δ. 40/2021 (ΦΕΚ 100/Α΄/16-6-2021) στο Υπουργείο Εσωτερικών διασπώντας ουσιαστικά τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό ιδιαίτερα στον έλεγχο των ζωοανθροπονόσων χωρίς την μέριμνα για δημιουργία κτηνιατρικής Διεύθυνσης, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους και στο υπουργείο.

Αντί η κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με αποκλειστική ευθύνη των κρατικών δομών με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς με επιχειρηματικά κριτήρια που επιταχύνουν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων κρατικών υπηρεσιών σε φορείς της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» (π.χ. ΜΚΟ). Παράλληλα, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα επιβληθούν νέα βάρη μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στον αντίποδα μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τα αδέσποτα με κρατική χρηματοδότηση, ευθύνη και έλεγχο, αλλά και σε σύγκρουση με τα επιστημονικά δεδομένα και την κοινή λογική. Η διάθεση των ζώων δεν μπορεί να είναι μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία όπου τα ζώα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, θα εισάγονται και θα εξάγονται, θα αποτελούν ουσιαστικά αντικείμενο κερδοφορίας.

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και να σταματήσει η συνήθης πρακτική την οποία ενισχύει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τα όποια κονδύλια να δίνονται αριστερά και δεξιά χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο με μόνους κερδισμένους ορισμένους κύκλους επιχειρηματικών συμφερόντων και ΜΚΟ.

Η μέχρι τώρα διαδικασία που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζεται από την απαξίωση του κτηνιατρικού κόσμου, όπως αυτή εκφράζεται από τους φορείς του στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΥΓ κηρύσσει στάση εργασίας την Παρασκευή 25/6/2021 από τις 12 το μεσημέρι έως τέλος του ωραρίου διεκδικώντας:

  • Την απόσυρση ΤΩΡΑ του νομοσχεδίου και της μεταφοράς του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  • Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού.

  • Διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με αποκλειστική ευθύνη των κρατικών δομών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις