35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Aερομαχίες» Αδώνιδος με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ. Τον χαρακτηρίζουν «πλασιέ εργολάβων»

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην είσοδο εργολαβικής εταιρείας στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας

Πρόσφατα

Μέτωπο εναντίον του σωματείου εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην είσοδο εργολαβικής εταιρείας στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στο Σχηματάρι Βοιωτίας, απαιτώντας να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε χθεσινή παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε ότι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, οδηγώντας τον μεγαλύτερο πελάτη της, τη Lockheed Martin, σε αποχώρηση. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι με εντολή δική του και του υπουργού Οικονομικών η διοίκηση της ΕΑΒ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για «να κηρυχθεί παράνομη η απεργία ώστε να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει στην πύλη του εργοστασίου και να μπορεί να λειτουργήσει με τους εργολάβους κανονικά». Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων δεν κάνει λόγο για απεργία, αλλά για «παρεμπόδιση εισόδου τρίτων προσώπων».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει απεργία ούτε παρεμπόδιση, μόνο συμβολική διαμαρτυρία στην οποία ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τα προβλήματα υποστελέχωσης της εταιρείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γραμμή παραγωγής στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του πολεμικού αεροσκάφους F-16. Για να καλυφθούν προσωρινά τα κενά η Lockheed Martin ανέθεσε σε ανάδοχο εταιρεία μέρος των έργων, με τελευταίο βήμα την πρόσληψη 15 εργολαβικών που θα εργαστούν ως τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα, ενώ ανοίγουν κερκόπορτες για μαζική είσοδο εργολάβων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με ζημιογόνα αποτελέσματα.

Πριν από τα ασφαλιστικά μέτρα μεσολάβησε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με το σωματείο εργαζομένων της ΕΑΒ, στην οποία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός τους Νίκος Καπίρης, «ο υπουργός μάς απείλησε ότι αν δεν μπουν οι εργολάβοι “θα ψάχνετε καλοκαιριάτικα να βρείτε μεροκάματο”». Κόλαφος ήταν η ανακοίνωση του σωματείου, στην οποία εγκαλούν τον υπουργό Ανάπτυξης για «άνευ προηγουμένη παρέμβαση υπέρ εργολαβικής εταιρείας […] χάνοντας κάθε λογική και ψυχραιμία που απορρέει από την θέση του».

Οπως λένε, ο υπουργός «έθεσε ωμά το δίλημμα ότι η εργολαβική εταιρεία θα αναλάβει έργο σε κρίσιμα υποσύνολα της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά την κατασκευή κομματιών του F16 ή, σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία θα κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά…»

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν ότι «τέτοιο πλασάρισμα από υπουργό υπέρ των συμφερόντων ανταγωνιστικών για την ΕΑΒ εταιρειών δεν έχει ξαναγίνει», προειδοποιώντας ότι δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό, αλλά θα υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας και τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ο υπουργός δεν απάντησε στις καταγγελίες περί εκβιασμού, αλλά επέμεινε ότι «η πιθανότητα αποχώρησης της Lockheed Martin από την ΕΑΒ καθιστά την εταιρεία υπερζημιογόνα», υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν «διότι θεωρούν την παρουσία του ιδιώτου παραβίαση των ιερών αγελάδων του συνδικαλισμού».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του σωματείου, η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού όπως λένε τόσο η Lockheed Martin όσο και η διοίκηση της ΕΑΒ αναγνωρίζουν ότι οι υπεργολαβίες δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και έχουν θέσει επανειλημμένα το αίτημα της επίσπευσης των μόνιμων προσλήψεων. «Λένε ψέματα ότι δήθεν δεν αφήνουμε εργολάβους να μπουν. Υπάρχουν εργολαβίες μέσα που φτιάχνουν υπόστεγα, στην καθαριότητα, τη φύλαξη, όλοι κυκλοφορούν ελεύθερα.

Η Lockheed Martin δεν δίνει εντολή στους εργολαβικούς της εταιρείας Apella να μπουν γιατί δεν θέλει να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου. Ενάντια στην είσοδο εργολάβων τάσσεται και ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Βάσσος, μέλος της διοίκησης εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ. «Εμείς επιμένουμε για προσλήψεις αορίστου χρόνου για το σύνολο των αναγκών της εταιρείας. Η υποστελέχωση των προγραμμάτων και του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ευθύνη της διοίκησης και του υπουργείου Οικονομικών. Επιχειρείται να μετακυλιστούν οι ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων ενοχοποιώντας την αντίδρασή τους» λέει στην «Εφ.Συν.».

Σήμερα το προσωπικό της ΕΑΒ είναι περίπου 1.500 άτομα, ενώ τον Νοέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 100 συμβασιούχων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΑΒ έχουν δρομολογηθεί περίπου 700 νέες προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Ιανουάριο του 2022.


Πηγή: efsyn.gr, Αφροδίτη Τζιαντζή

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις