Οι «11» ανατροπές που προωθούνται με το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ και Χατζηδάκη

ΜΕΤΑ: 4σελιδο για το αντεργατικό ν/σ κυβέρνησης ΝΔ και Χατζηδάκη

Με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας», οδεύει προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να ολοκληρώσει κατ’ εφαρμογή των επιταγών του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήθος προηγούμενων αντίστοιχων νόμων που θεσμοθετήθηκαν, την τελευταία 10ετία, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση. Για το κεφάλαιο, οι ανατροπές αυτές είναι αντίστοιχης σημασίας με τις νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές αναδιαρθρώσεις που αφορούν στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην ανώτατη εκπαίδευση | ΕΔΩ για να κατεβάσετε τη μπροσούρα του ΜΕΤΑ σε μορφή pdf και ΕΔΩ σε μορφή docx.


ΜΕΤΑ: Όλοι και όλες στην απεργία και στα συλλαλητήρια κατά του αντεργατικού ν/σ Χατζηδάκη | Τετάρτη 16 Ιούνη

Χατζηδάκη, μπορείς να πας να εργαστείς,
ένσημα να βάλεις, ρεπό να πληρωθείς

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σπεύδουν άρον άρον, την Τετάρτη 16 Ιούνη, να ψηφίσουν το αντεργατικό τους τερατούργημα, την ώρα που η εργοδοσία, το κεφάλαιο και ο ΣΕΒ τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, με την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύεται σε θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, και τους δίνεται ένα «ισχυρό όπλο» για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προωθεί την κατάργηση του 8ωρου, μέσω της λεγόμενης «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σχεδόν στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση στην πράξη της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν απολυμένους -ακόμα και σε περιπτώσεις δικαστικής δικαίωσης-, αυξάνει τον αριθμό των επιτρεπόμενων υπερωριών ανά έτος και προβλέπει ότι θα «πληρώνονται» με ρεπό ή άδεια, μονιμοποιεί την τηλεργασία χωρίς ειδικές προβλέψεις ελέγχου, αποτάσσει από τον κρατικό έλεγχο το ΣΕΠΕ και τον μεταλλάσσει σε «Ανεξάρτητη» Αρχή, δίνει το πράσινο φως για απολύσεις κατά το δοκούν από την εργοδοσία, ακόμα και έγκυων ή τεκουσών γυναικών, θεσμοθετεί «προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» σε ποσοστό 33%, σε μια σειρά από κλάδους (μεταφορές, κοινής ωφέλειας, καθαριότητα κτλ.), δίνει τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών, φακελώνει Συνδικάτα και συνδικαλιστές, ποινικοποιεί την απεργιακή περιφρούρηση και συνολικά την συνδικαλιστική δράση, και κυριολεκτικά βγάζει «στην παρανομία» την απεργία.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, με τη μεγάλη τους συμμετοχή, στην απεργία της 10ης Ιούνη και τα συλλαλητήρια, έδωσαν ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι: δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

Το ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αγώνων, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Εργατικά Σχήματα, Κινήσεις και Συλλογικότητες, να δώσουν εκ νέου, ενεργά και δυναμικά, το «παρών» τους, στη νέα 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Τετάρτη 16 Ιούνη. Τους καλεί να βγουν στους δρόμους, και ενωτικά και συντονισμένα, να μπλοκάρουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, να συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια, που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, να κάνουν δική τους υπόθεση το παρόν και το μέλλον της εργασίας, της μόρφωσης, της ζωής τους. Στο δρόμο του αγώνα να βροντοφωνάξουν ξανά:

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα Συνδικάτα, τις ΣΣΕ και την Απεργία

Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα,

Διεύρυνση των δικαιωμάτων

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ 2021

Το ΜΕΤΑ καλεί σε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, Τετάρτη 16/6, ώρα 10.30πμ., και στη διαδήλωση των συνδικάτων προς τη Βουλή. Επίσης, καλεί στο απογευματινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας, ώρα 5μμ.