ΕΚ Πάτρας, ΠΕΝΕΝ και Νεολαία «τορπιλίζουν» προσπάθεια να σπάει η απεργία στο λιμάνι. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να το χωνέψει

Επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά: «Είχαμε κλείσει, η εταιρεία δεν παίρνει καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο και είμαστε εδώ και περιμένουμε. Καλά κάνουν οι άνθρωποι και κάνουν την απεργία τους και μπράβο τους. Είμαστε εδώ, θέλουμε ενημέρωση, η εταιρεία τίποτα…», «Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο» (βίντεο)

ΕΚ Πάτρας, ΠΕΝΕΝ και Νεολαία: Στο κενό η προσπάθεια κυβέρνησης – εφοπλιστών να σπάσουν την απεργία στο λιμάνι της Πάτρας

Ενημέρωση από την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των εφοπλιστών (με την συνεργασία ΥΕΝ – Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας) να υπονομεύσουν την απεργία των Ναυτεργατών.

Όπως είχαμε καταγγείλει το μεσημέρι με δελτίο τύπου στο λιμάνι της Πάτρας σε δύο πλοία που κατέπλευσαν σε αυτό από την Ιταλία (ΑΝΕΚ – Super Fast) οι εφοπλιστές σε συνεργασία με το ΥΕΝ και το τοπικό λιμεναρχείο επιχείρησαν στο όνομα ότι η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη να την τορπιλίσουν!

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους άνοιξαν από νωρίς τις δυο πύλες εισόδου του λιμανιού με σκοπό να εισέλθουν μέσα  σ’ αυτό τα φορτηγά αυτοκίνητα ώστε να μπουν ανενόχλητα στα πλοία.

Η ισχυρή παρουσία του κλιμακίου με τη συμπαράσταση του Ε.Κ Πάτρας και η μαζική παρέμβαση δυνάμεων της νεολαίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ (αριστερές συσπειρώσεις φοιτητών) στις πύλες του λιμανιού, απέτρεψαν και ματαίωσαν τους εφοπλιστικούς σχεδιασμούς.

Έως αυτή την ώρα δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα και όλα τα πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα στο λιμάνι.

Παράλληλα με τη άμεση και δυναμική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ αποσοβήθηκε ο κίνδυνος και στα τρία RO/RO (ΤΑΛΟΣ, ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, B.S. CARRIER) που επιχείρησαν φόρτωση νωρίς το απόγευμα στην Δραπετσώνα.

Σχετική ανάρτηση | Απεργία Ναυτεργατών: Μαζική και αγωνιστική απάντηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα


Ισοπεδώνει δικαιώματα εργαζομένων, αλλά δηλώνει «προοδευτικός» ο Μητσοτάκης. Απροετοίμαστος για την αποδοχή της απεργίας στα λιμάνια

Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας επιδόθηκε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενες συζητήσεις στη Βουλή σημαντικών νομοσχεδίων. Χαρακτήρισε «εκσυγχρονιστικό και φιλεργατικό» το νομοσχέδιο που καταργεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ενά μάλιστα έβαλε από μόνος του τον εαυτό του «στις δυνάμεις της προόδου, απέναντι σε αυτές της συντήρησης». Επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών από το πρωί στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» υποστήριξε, βρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι fake news η κατάργηση του 8ωρου, επικαλούμενος απλώς ένα άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι αυτό διατηρείται. «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο παρέλειψε να αναφέρει ότι στην πράξη, με τον συνδυασμό ατομικών συμβάσεων και «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», ο εργαζόμενος θα αναγκάζεται να δουλεύει πάνω από 8 ώρες, με τις υπερωρίες απλήρωτες και υπόσχεση πληρωμής σε ρεπό.

Επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών από το πρωί στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

«Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Έκανε λόγο επίσης για «δέκα τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο», αναφέροντας την άδεια πατρότητας και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που όμως είναι αμφίβολο, με βάση τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά και τον παροπλισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αν και πώς θα εφαρμοστούν.

​«Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο»

Το γεγονός ότι παρά την απεργία στα λιμάνια που έχει εξαγγελθεί, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ενημερώνουν ψευδώς τους επιβάτες ότι τα πλοία θα ταξιδέψουν κανονικά, προκαλώντας έτσι οι ίδιες την ταλαιπωρία τους από το πρωί, κατήγγειλαν επιβάτες σε πρωινά ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών αποφεύγοντας με υποδειγματικό τρόπο να πέσουν στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού. « Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο» ανέφερε χαρακτηριστικά μία επιβάτρια, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ανάλογη εικόνα είχαμε και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: «Είχαμε κλείσει, η εταιρεία δεν παίρνει καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο και είμαστε εδώ και περιμένουμε. Καλά κάνουν οι άνθρωποι και κάνουν την απεργία τους και μπράβο τους. Είμαστε εδώ, θέλουμε ενημέρωση, η εταιρεία τίποτα…». «Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ, που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, μία επιβάτρια τόνισε: «Όχι, δεν είχαμε ενημερωθεί. Είχαμε πάρει τηλέφωνο, γιατί μάθαμε ότι προκηρύχθηκε απεργία στις 16, αλλά οι πλοιοκτήτριες μας λέγανε ότι τα πλοία θα ταξιδέψουν κανονικά. Εμείς δεν τα βάζουμε με τον κόσμο που κάνει απεργία, τα βάζουμε με τους πλοιοκτήτες που δε μας ενημερώνουν. Μέχρι και τελευταία στιγμή μας έλεγαν ότι θα ταξιδέψουν».

Παρά το γεγονός ότι η εκπομπή φαινόταν ότι ήθελε να εστιάσει στην ταλαιπωρία των πολιτών, αποδίδοντάς την στην απεργία, η ίδια επιβάτρια συνέχiσε λέγοντας πως: «Κοιτάξτε, η ταλαιπωρία και το κόστος υπάρχει, γιατί δεν υπάρχουν και συγκοινωνίες σήμερα, αναγκαστικά παίρνεις κάποιο ταξί, αλλά εντάξει, τι να κάνουμε; Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο!»

Η σχετική είδηση μάλιστα, παίζει στην ιστοσελίδα του σταθμού με τίτλο για «διαμαρτυρίες επιβατών για την απεργία στα πλοία», παρά το ότι σημειώνεται ότι οι εταιρείες δεν τους ενημέρωσαν.

Ανάλογη εικόνα είχαμε και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: «Είχαμε κλείσει, η εταιρεία δεν παίρνει καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο και είμαστε εδώ και περιμένουμε. Καλά κάνουν οι άνρθωποι και κάνουν την απεργία τους και μπράβο τους. Είμαστε εδώ, θέλουμε ενημέρωση, η εταιρεία τίποτα…». «Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο».

(Πατήστε στη φωτογραφία για να παρακολουθήσετε το βίντεο)

Eνώ άλλη επιβάτρια καταγγέλλει ότι οι εταιρείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ταλαιπωρία των επιβατών, που προκαλούν οι ίδιες λέγοντας ότι θα ταξιδέψουν κανονικά, ώστε να χτυπηθεί η απεργία και να ασκηθεί πίεση στους εργαζόμενους.

Πηγή: ThePressProject